Biologijos mokslų daktaras su šautuvu rankose

J. Dykyj yra biologijos mokslų daktaras. „Atėjo laikas, kai jis suprato, kad reikia dirbti ne akademinį darbą, o į rankas imti šautuvą“. Taip J. Dykyj pristatė remginio moderatorius.

„Labai jaudinuosi – tokiai didelei auditorijai kalbu gal tik trečią kartą“, – atviros paskaitos pradžioje juokavo J. Dykyj. Antradienio vakarą jo paklausyti atėjo daugiau šimtas kauniečių.

„Priešas jau mūsų kieme. Imperija suaktyvėjo. Priešas kol kas dar ant jūsų slenksčio. Nekartokite mūsų klaidų“, - kalbėjo J. Dykyj.

Pamokos KGB mokykloje

J. Dykyj įsitikinęs, kad Ukrainoje vyksta vadinamasis hibridinis karas, tačiau ne Rusijos vadovas Vladimiras Putinas jį išrado.

„Hibridinis karas – abiejų tipų kariai susijungė į vieną darinį, kai svetima kariuomenė veikia be skiriamųjų ženklų. Juos labai sunku pastebėti ir indetifikuoti. Nieko naujo šiame kare Vladimiras Putinas neparodė – jis rodo, ko išmoko KGB mokykloje. Tai nėra naujas išradimas, tik pasaulis jį buvo pamiršęs. Tiesa, dabar kare naudojamos ir naujausios technologijos. Priemonės tos pačios, tik informacinių technologijų greitis yra kitas“, - sako J. Dykyj.

Savanoris sako, kad svarbu nustatyti, kad karas prasidėjo. Šiuo klausimu nuomonės skiriasi.

„Reikia suprasti, dėl ko vyksta karas Ukrainoje. Sunku pasakyti, kada karas prasidėjo. Formaliai galima sakyti, kad į Krymą Rusijos kariai atvyko kovo mėnesį. Tačiau galima sakyti, kad karas prasidėjo jau Maidano įvykių metu. Tada atvyko Rusijos kariai, kurie mokino, kaip malšinti Maidano maištininkus“, - sako J. Dykyj.

Kita vertus J. Dykyj teigia, kad karo šaknys slypi gilioje praeityje.

„Tai senas karas – tai rusakalbių karas su kitakalbiais. Norint laimėti karą, reikia žinoti priešo motyvus ir psichologiją. Jei nežinosi, kas vyksta ruso kalboje – karo nelaimėsi“, - sako J. Dykyj.

Nori dominuoti

Savanorio manymu, nemaža dalis Rusijos gyventojų tiki koncepcija, kad Rusija turi būti dominuojanti šalis ir turi teisę primesti savo valią laisvų šalių gyventojams.

J. Dykyj sako, kad Rusijos valdžia bijo, jog Maidano įvykiai gali pasikartoti Maskvoje. Tam iš anksto bandoma užkirsti kelią.

„Jeigu Ukraina tampa provakartietiška – tai būtų pavyzdys Rusijai. Rusija gali pasekti Ukrainos pavyzdžiu. Jei jūs pažiūrėsite į Rusijos vadovėlius, jūs pamatysite, kad didžiausiais priešais vadinami ukrainiečiai, kurie kažkada norėjo pasirašyti sutartį su Švedija. Traktuojama, kad jei „broliška“ valstybė renkasi Vakarus – tai yra Rusijos išdavystė“, - sako J. Dykyj.

Tokiu būdu, ir Rusijos pilietis tampa išdaviku savo šalyje, jei renkasi Vakarietišką kelią.

Rusija nori plėstis

J. Dykyj sako, kad Rusijos federaciją galima sustabdyti tik ginklu.

„Rusijos imperiją galima sustabdyti tik fiziškai. Mes stebime, kad Rusija nusiteikusi potencialiai plėstis ir tai vyksta. Mes tai matome ne tik Ukrainoje, bet ir kitose aplinkinėse valstybėse“, - sako kariškis.

Be to, J. Dykyj sako, kad jokių garantijų nesuteikia įvairių sutarčių pasirašymas.

„Mes manėme, kad Rusija neis į tas šalis, kur yra NATO. Mes turėjome sutartį su NATO, tačiau pamatėme, kad tai tik popieriaus gabalėlis... Pirmiausia pati šalis turi save ginti. Mano tikslas atskleisti, kad dažnai šalis lieka su savo problemomis. Tam reikia pasiruošti ir to tikėtis“, - sako savanoris.

J. Dykyj teigimu, pirmas karo etapas – didžiulė, gerai apmokama propagandos kompanija. Pastebima, kad propaganda kuriame kiekvienai šaliai atskirai. Tarkime, Ukrainos atveju, propaganda buvo skirta rusams, ukraineičiams ir Vakarams. Pirmasis propagandos požymis – istoriunių sąsajų ieškojimas, priminimas, kad šalis esą visada buvo Rusijos globoje. Tuo tarpu Vakarams teigiama, kad šalis yra neveiksni ir negali susitvarkyti savo teritorijoje.

„Tai jau buvo panaudota tiek Gruzijoje, tiek Ukrainoje. Buvo teigiama, kad vyksta karas šalies viduje tarp vidinių klanų. Sukuriamas vaizdas, kad netrukus į valdžią ateis naciai. Jūs neįsivaizduojate, kokias pasekmes sukuria propaganda, kokius rezultatus tai duoda“, - pasakojo J. Dykyj.

Informacinį karą pralaimėjo

Jevgenijus Dykyj pripažįsta, kad vieną karą ukrainiečiai jau pralaimėjo.

„Mes pralaimėjome informacinį karą, todėl dabar lakstome su šautuvais rankose“, - trumpai ir aiškiai propagandos svorį apibūdino Jevgenijus Dykyj.

Pirmiausiai propaganda nukreipiama į etinines mažumas. Skleidžiama informacija, kad etininės mažumos atsidūrė pavojuje dėl vietinių nacionalistų. Jevgenijus Dykyj pateikia ir konkretų pavyzdį.

„Patikėkite, žmones įbauginti pakankamai lengva. Kijevo žydų bendruomenė susiskaldė į dvi dalis dėl įvykių Ukrainoje. Mes turime nemažai žydų savanorių. Turime žydų, kurie remia savanorius. Tuo tarpu kita žydų dalis įsitikinusi, kad valdžią perėmė nacistai ir tuoj prasidės etninis valymas. Ir šios dvi grupės gyvena tame pačiame mieste! Toks skirtumas tarp žmonių, kuriuos paveikė propaganda ir kurie TV nežiūri“, - sakė Jevgenijus Dykyj.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1660)