Tokia sėkme gali pasigirti Kaišiadorių tarybos narys, su Liberalų sąjūdžio sąrašu išrinktas, o dabar socialdemokratų frakcijai priklausantis 27 metų Marius Muižinikas ir jo sutuoktinė. Per porą metų Muižinikai tapo milijonieriais, o didžioji dalis susikrauto turto – mįslingą dovana iš neįvardintos užsienio šalies. Savo geradarį M. Muižinikas kategoriškai atsisako atskleisti.

Kaišiadorių tarybos narys patenka tarp rekordininkų. Atvirų duomenų specialisto Povilo Poderskio portale freedata.lt pateikiamais duomenimis, jaunas politikas deklaravo vieną didžiausių sandorių tarp Lietuvos politikų ir valdininkų. Tarp tokių rekordininkų, beje, yra ir du premjero komandos žmonės.

Dovana kaip reta

Kaip nurodoma M. Muižiniko Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) pateiktoje deklaracijoje, pernai birželį prasidėjo jo šeimai turtus sukrovęs dovanojimo sandoris. Politiko žmona Milda Muižinikienė dovanų gavo net 5,5 mln. litų, o dovanojimas tęsėsi beveik pusmetį – sandoris baigtas 2013 m. gruodžio 13 d.

Kita sandorio šalis VTEK pateiktoje deklaracijoje nenurodoma. Tačiau žinoma bent jau tiek, kad tai nėra Lietuvos pilietis ar Lietuvoje registruotas verslas. Deklaracijoje įvardinta, kad kita sandorio pusė – „užsienio fiziniai asmenys ir juridiniai asmenys (neregistruoti Lietuvoje)“.

Dar 150 tūkst. Lt dovanų gavo pats M. Muižinikas – jo kišenė šia suma pasipildė 2013 m. spalį. Šįsyk – iš Lietuvoje gyvenančio neįvardinto fizinio asmens.

Pinigų kilmės neatskleidžia

Tiesa, VTEK pateiktoje deklaracijoje klaidingai nurodytas sandorio pobūdis: M. Muižinikas deklaravo teikiamas dovanas, kai turėjo nurodyti, kad jos buvo gautos. Socdemas DELFI patvirtino, kad jo žmona dovanų gavo 5,5 mln. Lt, o jis pats – dar 150 tūkst. litų.

Tačiau kas tas gerasis užsienio fizinis ar juridinis asmuo, šeimai padovanojęs pusšešto milijono, politikas neatskleidžia.

„Mano sutuoktinė gavo dovanų. O kodėl aš turiu žurnalistams sakyti, iš kur ir kas? (…) Kodėl aš turiu kažkam pasakoti, iš kur, kas, kam ir kaip? Visur yra sutartys, visur yra dovanojimai“, - nusistebėjo M. Muižinikas.

Paprašytas įvardinti bent jau šalį, iš kurios atskriejo turtus sukrovęs aitvaras, socdemas tai padaryti taip pat atsisakė.

„Ne, tikrai negalima“, - nukirto pašnekovas.

Turto šuolis: per porą metų – dešimteriopai

Valstybinės mokesčių inspekcijos skelbiamų naujausių Mužinikų turto deklaracijų duomenimis, sutuoktiniai šiuo metu turi turto už iš viso 4,64 mln. Lt. Ir didžioji dalis šios sumos – M. Muižiniko suteiktos ir neatsiimtos paskolos už beveik 3,25 mln. Lt.

M. Muižinikas DELFI teigė, jog paskolinti pinigai – iš tų pačių 5,5 mln. litų, kuriuos jo sutuoktinė gavo dovanų. Paklaustas, kodėl VTEK nedeklaravo milijoninių paskolų suteikimo sandorių, politikas patikino, esą pinigai paskolinti neseniai.

„Šiais metais paskolos visos duotos, ne praėjusiais metais. Tai ir deklaruosim, kame bėda? Žinau, kad reikia deklaruoti. Šiandien duos popierius tų deklaracijų interesų ir visa kita – ir sudeklaruosiu“, - žadėjo M. Muižinikas.

Pasiteiravus, kam skolino – fiziniams ar juridiniams asmenims – politikas ir vėl pasirinko nutylėjimą. „Ten viskas bus parašyta“, - sakė M. Muižinikas.

Muižinikai milijonieriais tapo žaibiškai. Jų turto deklaracijoje už 2012 m. – palyginti kuklūs skaičiai. Socdemas M. Muižinikas tada deklaravo turto už vos 117,5 tūkst. Lt. Negana to, politikas dar turėjo beveik 111 tūkst. Lt skolų. O dabar atsirado daugiau nei 3 mln. Lt suteiktų paskolų. Kaišiadorių tarybos nario sutuoktinė deklaracijoje už 2012 m. nurodė beveik 1,33 mln. Lt sumą – maždaug tiek pat, kiek ir naujausioje deklaracijoje.

Deklaracijoje už 2011 m. Muižinikai atrodo dar kukliau. Tada bendra sutuoktinių turto vertė, atėmus 111 tūkst. Lt M. Muižiniko skolų, tesiekė 433 tūkst. Lt.

2011 m., su Liberalų sąjūdžiu kandidatuodamas į Kaišiadorių tarybą, M. Muižinikas nurodė turto beveik neturįs – vos 8 tūkst. Lt santaupų. Jo sutuoktinės deklaracija už 2010 metus viešinama nebuvo.

Tarp rekordininkų – ir du premjero komandos žmonės

P. Poderskio freedata.lt sukurtoje duomenų bazėje surinktos ir nuolat atnaujinamos visos viešai pateikiamos VTEK deklaracijos. Atvirų duomenų specialistas sukūrė daugybę paieškos įrankių, kurių VTEK neturi. Be to, P. Poderskio duomenų bazėje pateikiamas ir sąrašas didžiausių sandorių, kuriuos valdininkai ir politikai deklaravo VTEK.

Turbūt nieko nuostabaus, kad absoliutus lyderis didžiausių sandorių reitinge – Darbo partijos įkūrėjas, europarlamentaras Viktoras Uspaskichas. Freedata.lt mirgėte mirga sandoriai, kuriais „darbiečių“ patriarchas savo vaikams išdalijo turėtas įmonių akcijas ir kitą turtą. Tačiau netrūksta ir kitų žinomų pavardžių. Tarp rekordininkų – ir du premjero Algirdo Butkevičiaus komandos žmonės.

Vyriausybės vadovo visuomeninis konsultantas finansų klausimais Martynas Skorupskas deklaravo pernai sausį įvykdęs vertybinių popierių sandorį už 4,2 mln. Lt. Kita sandorio pusė neviešinama. Su M. Skorupsku DELFI nepavyko susisiekti.

Visuomeninis A. Butkevičiaus konsultantas užsienio ir regioninės politikos klausimas Česlavas Okinčicas tarp lyderių pateko su žemės sklypo pardavimo sandoriu. VTEK deklaracijoje nurodoma, kad jis koncernui „Achemos grupė“ 2012 m. pirmoje pusėje žemę pardavė už beveik 2,8 mln. Lt. Č. Okinčico deklaracijoje – ir daugiau įspūdingų sumų. Pernai premjero konsultantas gavo 100 tūkst. Lt paskolą iš degalais prekiaujančios kompanijos „Baltic Petroleum“. Be to, 2013 m. vasarį Č. Okinčicas su sutuoktine iš bendrovės „Iva Futurum“ įsigijo naują butą už 592 tūkst. Lt.

Premjero visuomeninis konsultantas DELFI teigė „Achemos grupei“ pardavęs sklypą Elektrėnų apylinkėse. Ten jis teigė ketinęs plėtoti verslą, bet idėjos atsisakęs.

Česlavas Okinčicas
„Čia buvo sklypas prie Elektrėnų. Aš ten ruošiausi statyti (…) ir restoraną, ir benzino kolonėlę, ir visa kita, - kalbėjo Č. Okinčicas. - Kokie 10 hektarų, gal daugiau. (…) Tas projektas man neišdegė, kadangi negavau finansavimo – ir tuo viskas baigėsi.“

Anot žinomo advokato, iš sandorio jis pelno negavo – esą sklypas pirktas iš banko paėmus paskolą, o pardavimo kaina netgi neatlygino patirtų sąnaudų.

„Čia pelno jokio nebuvo, nes aš kreditą buvau paėmęs šitam sandoriui. (…) Ant mažo „minuso“ išėjau. Būtų gerai, jei būtų pelnas. Bet čia buvo maži nuostoliai – ir tai yra gerai“, - sakė Č. Okinčicas.

Paklaustas, kokias patalpas įgijo iš bendrovės „Iva Futurum“, pašnekovas nurodė ir tikslų adresą – įgyta palėpė Gedimino pr. 1, virš Č. Okinčico advokatų kontoros patalpų. Palėpę premjero visuomeninis konsultantas ketina panaudoti advokatų kontoros plėtrai, tačiau į naujas patalpas esą reikia dar daug investuoti.

„Čia palėpė, o ne butas. Ta palėpė yra visiškai sugriauta, ten vien remontui reikia milijono dolerių arba eurų“, - teigė Č. Okinčicas.

Tarp didžiausių sandorių lyderių – Seimo narys Stasys Brundza ir jo 9 mln. Lt paskola iš DNB banko bei daugiau nei už 6 mln. Lt parduotas butas Ispanijoje. Dideliais sandoriais pasižymėjo ir Raseinių tarybos narys Jordanas Kenstavičius, buvęs parlamentaras Andrius Šedžius bei jo artimieji, Kauno politikai Arvydas Garbaravičius bei Visvaldas Matijošaitis, Seimo narys Kęstutis Glaveckas ir jo žmona Rūta Rutkelytė.

Leidžia rasti tai, ko valstybė neleido

P. Poderskio sukurta duomenų bazė grįsta atvirais duomenimis, publikuojamais VTEK sistemoje. Tiesa, freedata.lt sistema gerokai funkcionalesnė ir smarkiai praplečia duomenų analizės galimybes.

VTEK leidžia paiešką atlikti tik pagal konkretaus asmens vardą ir pavardę. Nei galimybės peržiūrėti konkrečios institucijos darbuotojų deklaracijas, nei ieškoti su konkrečia įmone ar įstaiga susijusių deklaracijų etikos sargai neleidžia. Freedata.lt duomenų bazėje sukurtas ištisas spektras paieškos galimybių, o sistema nuolat atnaujinama naujausiomis ir papildytomis interesų deklaracijomis.

„Jeigu jums įdomu, kas turėjo kokių nors reikalų su kokia nors įmone, užtenka įvesti jos pavadinimą ir gausite visas deklaracijas. Na, o VTEK sistemoje tokiu atveju reikėtų aklai vesti vardus ir pavardes. Tokie kliuviniai atrodo tarsi tikslingai sukurti tam, kad informacija būtų kuo sunkiau surandama“, - DELFI teigė P. Poderskis.

Pasak jo, VTEK – ne vienintelė institucija, gyventojams nesuteikianti pilnavertiškų galimybių naudotis viešai pateikiama informacija.

„Paieškos įrankiai ir atviri duomenys apskritai atveria galimybes visuomenei ir žurnalistams padaryti savo interpretacijas ir greitai surasti svarbią informaciją. Dažniausiai valstybinės institucijos teikia ataskaitas, kuriose yra jau apdirbti duomenys. O atviri duomenys tuo ir nuostabūs, kad yra gryni ir leidžia mums pažiūrėti iš savo perspektyvos. Ši paieška irgi veikia atvirų duomenų pagrindu. Tiesa, būtų buvę lengviau jeigu VTEK juos būtų atvirai pateikus pati. Tuomet nebūtų reikėję jų automatizuotai susirinkti“, - sakė atvirų duomenų specialistas.