„Vertiname mūsų strateginio sąjungininko – Jungtinių Amerikos Valstijų – įsipareigojimą ir toliau stiprinti Baltijos šalių ir kitų Rytų Europos valstybių saugumą. Tai vienas iš svarbiausių žingsnių įgyvendinant šių metų rugsėjo mėnesį NATO viršūnių susitikime Velse priimtus sprendimus dėl kolektyvinės gynybos priemonių“ – sakė ministras L. Linkevičius.

Lietuvos diplomatijos vadovas išreiškė viltį, kad po balsavimo Kongreso Atstovų Rūmuose projektui pritars ir JAV Senatas.

„Sveikiname JAV Kongreso Atstovų Rūmų sprendimą pritarti JAV gynybos biudžeto projektui, skiriant papildomą finansavimą „Europos saugumo užtikrinimo iniciatyvai“, – sakė ministras J. Olekas, vertindamas balsavimą Atstovų Rūmuose. – Tai labai svarbus žingsnis JAV toliau įgyvendinant Velse sutartas priemones Baltijos valstybių ir Rytų Europos saugumui stiprinti“.

Pasak ministro, šis balsavimas vyko beveik tuo pačiu metu, kai Lietuvos Seime buvo priimtas Lietuvos biudžetas ir patvirtintas beveik trečdaliu didesnis nei pernai gynybos finansavimas.

„Tai reikšmingas žingsnis Lietuvai. Valia didinti gynybos išlaidas liudija pirmiausia mūsų pačių atsakingą požiūrį į krašto gynybą bei tvirtą įsipareigojimų vykdymą, solidarumą su mus remiančia strategine partnere – JAV ir visu Aljansu“, – sakė ministras J. Olekas.

Ministras taip pat išreiškė viltį, kad po balsavimo Kongreso Atstovų Rūmuose projektą palaikys JAV Senatas.

Gruodžio 5-ąją Atstovų Rūmuose patvirtinta iniciatyva numato, kad lėšos bus skiriamos finansuoti JAV karių dalyvavimą mokymuose ir pratybose, rotacinių pajėgų išlaikymą Baltijos valstybėse ir Rytų Europoje, įrangos ir technikos, reikalingos gynybos atveju, išankstinį dislokavimą.

Dalį „Europos saugumo užtikrinimo iniciatyvos“ lėšų taip pat planuojama skirti karinei infrastruktūrai NATO valstybėse plėtoti, pavyzdžiui, Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Šiauliuose infrastruktūros vystymuisi kitąmet numatyta 13 mln. JAV dolerių.

Po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos JAV pirmoji ėmėsi priemonių Baltijos valstybių saugumui stiprinti. JAV atsiuntė karius ir naikintuvus NATO oro policijos misijai Baltijos valstybėse sustiprinti, taip pat Baltijos valstybėse ir Lenkijoje nepertraukiamai dislokuoti rotuojami JAV karių kontingentai.