Pasak V. Gailiaus, Lietuvoje pakanka teisinių priemonių, padedančių kovoti su korupcija, tačiau jos neišnaudojamos. Komisijos pirmininkas sako, kad aktyviau galėtų dirbti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, kuri prižiūri, kaip derinami viešieji ir privatūs interesai.

Vytautas Gailius
Anot jo, gyventojų nepakantumas korupcijai ir korumpuotiems pareigūnams auga. Neseniai paskelbtame „Transparency International“ korupcijos suvokimo indekse Lietuva nuo praėjusių metų pakilo keturiomis pozicijomis ir yra 39-oje vietoje iš 175 šalių.

Apie tai, kaip kovoti su korupcija šalyje, pirmadienį diskutuos valdžios atstovai. Vyriausybėje taip pat bus apdovanotos geriausios antikorupcinės iniciatyvos.

Spaudos konferencijoje, surengtoje Tarptautinei antikorupcijos dienai paminėti, teisingumo ministras Juozas Bernatonis pažymėjo, kad vis daugiau Lietuvos gyventojų smerkia korupciją ir mano, kad visų problemų kyšiais neišspręsi.

„Mus džiugina visuomenės apklausos, kuriose atsispindi žmonių požiūris į šį reiškinį. Tai ženklas – kad valdžia pasirinko tinkamus ginklus kovoje su šiuo blogiu, kad korupciją smerkia vis didesnė visuomenės dalis“, - pažymėjo teisingumo ministras J. Bernatonis.

Atnaujinama Nacionalinė kovos su korupcija programa

Vyriausybės pirmadienį pritarė Nacionalinės kovos su korupcija programos 2015–2025 m. projektui, kurį parengė Teisingumo ministerija kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba, ir teiks ją Seimui.

Programa, kaip viena iš ilgalaikių valstybinių saugumo stiprinimo programų, nustato ilgalaikius kovos su korupcija tikslus ir juos pasiekti įgalinančias priemones, kurios padėtų išspręsti esmines sistemines kovos su korupcija problemas ir turėtų tiesioginį poveikį korupcijos masto mažėjimui.

Todėl į Nacionalinę kovos su korupcija programą įtraukti tik svarbiausios tarpinstitucinės kovos su korupcija priemonės, kartu daugiau atsakomybės ir reikšmės suteikiant šakinėms ir institucinėms kovos su korupcija programoms, kurios, vadovaudamosi Nacionaline kovos su korupcija programa, turėtų spręsti sektorines problemas.

Nacionalinėje kovos su korupcija programoje 2015–2025 m. ypatingas dėmesys skiriamas valstybės institucijų ir įstaigų veiklos ir sprendimų viešumui užtikrinti, korupcijos prevencijai stiprinti srityse, susijusiose su išskirtinai didele korupcijos rizika: viešųjų pirkimų, sveikatos priežiūros paslaugų, atliekų tvarkymo, taip pat antikorupciniam visuomenės švietimui ir sąmoningumo, nepakantumo ugdymui. Be to, programoje daugiau dėmesio nei anksčiau skirta korupcijos privačiame sektoriuje problemai.

Šiuo metu galiojanti Nacionalinė kovos su korupcija programa 2011–2014 metais 2013 m. buvo papildyta ir atnaujinta, o naujoji 2015–2025 metų programa įsigalios ją patvirtinus Seimui.

Visuomenės atstovai, kaip ir iki šiol, kviečiami aktyviai dalyvauti įgyvendinant programą.