„Aš neabejoju, kad Rusija būtinai pasinaudos šia informacija bandydama stiprinti poziciją, kad visa tai, kas vyksta Ukrainoje, yra surežisuota Vakaruose ir Vakarai varžo savarankiškus Ukrainos sprendimus, o šiuo atveju tie paskyrimai esą liudija, kad Ukraina nėra savarankiška ir vykdo Vakarų valią. Neabejoju, kad būtent tokia propagandinė versija būtų pateikiama. Be abejo, tai irgi prisidės prie to, kad Lietuva neva vaidina labai ryškų vaidmenį ir vos ne tiesiogiai gali lemti Ukrainos vidaus politiką“, - BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas T.Janeliūnas.

Jis taip pat sakė, jog iki šiol lietuviai neretai konsultuodavo užsienio vyriausybes, ypač Gruzijos, tai daro ir šiuo metu. Tačiau jam nėra tekę girdėti, kad kuriam nors Lietuvos piliečiui būtų suteikta pilietybė siekiant jį paskirti Vyriausybės nariu.

„Tai, matyt, būtų precedento neturintis atvejis“,- sakė T.Janeliūnas.

Tuo metu Rytų Europos studijų centro analitikas Laurynas Kasčiūnas tvirtino, kad tai, jog Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ieško žmonių iš šalies, taip pat ir iš Lietuvos, rodo jo siekį nesusisaistyti su senosiomis interesų grupėmis bei oligarchais, kurie „užkonservavo valstybės modernizaciją“ šaliai atgavus nepriklausomybę.

Anot jo, A.Abromavičiaus darbo, reformų įgyvendinimo sėkmė ir priklausys nuo to, ar šalies vadovai turės ryžto „nežaisti oligarchinių žaidimų“.

„Tai, kad vienas iš trijų ar keturių yra lietuvis, manau, yra duoklė mums, už mūsų paramą, savotiškas simbolizmas. Natūralu, šioje vietoje atsiranda didelės galimybės vykdyti ir ekonominę diplomatiją. Iš tikrųjų yra didelis iššūkis, didelė rizika, kad sistema jam neleis vykdyti reformų. Bet čia viskas priklausys nuo to, kiek P.Porošenko ar Arsenijus Jaceniukas (Ukrainos premjeras) leis jam veikti drąsiai, veikti neatsižvelgiant į įvairias interesų grupes. Nes joms reikia „šoko terapijos“, - sakė L.Kasčiūnas.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka antradienį pasirašė dekretą, kuriuo į šios šalies ekonomikos ministrus pretenduojančiam Lietuvos verslininkui A.Abromavičiui suteikė Ukrainos pilietybę. Vieninteliu kandidatu į ekonomikos ministrus A.Abromavičių pasiūlė partija „Petro Porošenkos blokas“.

Prezidentės vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Jolita Neliupšienė antradienį Žinių radijui sakė, jog sprendimu teikti A.Abromavičiaus kandidatūrą į ministrus „taip įvertinami žmogaus asmeniniai pasiekimai, bet jis nebus deleguotas Lietuvos Vyriausybės ar Lietuvos institucijos“. Ukrainos Vyriausybėje šiuo metu dirba ir buvęs vyriausiasis prezidentės patarėjas ekonomikai Nerijus Udrėnas, jis atsakingas už ekonomines reformas.