Jie dėl Vilniaus mero posto grumsis su konservatoriumi Mykolu Majausku, Darbo partijos atstovu Jonu Pinskumi, socialdemokratu Gintautu Palucku, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderiu Valdemaru Tomaševskiu, tautininku Juliumi Panka ir savarankiškai išsikėlusiu kandidatu Jurijumi Subotinu.

Apie savo kandidatūras į Vilniaus vadovus oficialiai dar nėra pranešusi Artūro Zuoko vadovaujama Lietuvos laisvės sąjunga.

Šeštadienį taip pat buvo patvirtinti ir kandidatai į Seimo narius vienmandatėje Žirmūnų apygardoje.

R. Šimašius susirungs su P. Gražuliu

Liberalų sąjūdžio taryba šeštadienį oficialiai patvirtino, kad kovą vyksiančiuose rinkimuose sostinės mero posto sieks Remigijus Šimašius.

Šią kandidatūrą partijos taryba iškėlė dar rugsėjo mėnesį. Tuomet R. Šimašius teigė, kad laimėjęs rinkimus siektų Vilnių paversti skaidrumo efektyvumo etalonu Lietuvoje.

„Esu tas žmogus, kuris gali daryti rimtus ir atsakingus dalykus. Gyvenime nesu pralaimėjęs dar nė vienų rinkimų, tikiu, kad galiu laimėti ir šiuos", – sakė R. Šimašius.

Tuo tarpu „tvarkiečių“ pasirinkimas gerokai nustebino – į kandidatus į Vilniaus metus jie iškėlė P. Gražulį.

Žurnalistams jis sakė, kad kandidatavimas į Vilniaus merus jam „nukrito kaip iš giedro dangaus“. Jo teigimu, tai buvo partijos sprendimas.

„Stengčiausi mieste padaryti tvarką, kurios šiuo metu nėra. Vilnius praskolintas, praktiškai ant bankroto ribos, Vilniaus lyderiai įsipainioję į įvairiausius interesus, vieni susiję su bankais, kiti su įvairiausiais „rubikonais“. Aš esu kaip kandidatas visiškai laisvas, nepriklausomas, ryžtingas ir principingas“, – sakė P. Gražulis.

Jis taip pat patikino, kad atsisakytų Seimo nario mandato, jeigu būtų išrinktas Vilniaus meru.

Žirmūnai sulauks pokyčių

Šeštadienį taip pat buvo patvirtinti partijų kandidatai į Seimo nario vietą vienmandatėje Žirmūnų apygardoje. Laisva vieta liko po to, kai buvęs sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis parlamentaro kėdę iškeitė į eurokomisaro.

Visuotiniai merų rinkimai Lietuvoje vyks 2015 m. kovo 1 dieną, kartu savivaldybių tarybų rinkimais.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatė Žirmūnų vienmandatėje apygardoje pirmalaikiuose Seimo rinkimuose bus partijos šio skyriaus pirmininkė Vanda Birutė Genevičienė, Lietuvos laisvės lygos sąjungos kandidatu tapo politikas ir parlamente jau dvi kadencijas dirbęs Algis Čaplikas, o Liberalų sąjūdis kandidatu į Seimą patvirtino verslininką Šarūną Gustainį.

„Žirmūnų, Santariškių, galiausiai, Vilniaus problemos – aiškios. Pirmiausia, tai akivaizdi skaidrumo stoka valdymo struktūrose. Antra, politikoje per daug atsitiktinių žmonių, kuriems stinga ir idėjų, ir aiškios vizijos, o jai esant – vidinių resursų tai vizijai įgyvendinti. Galiausiai, neretai labiausiai varginančios žmonių problemos yra plika akimi pastebimos, nes su jomis susiduriame kasdien - tai ir eismo spūstys, ir vietų vaikų darželiuose trūkumas, ir galimybių šeimoms auginti savo vaikus pasiturinčioje aplinkoje“, – sako liberalų kandidatas.

Kas kandidatuos kituose miestuose

Artūro Zuoko Lietuvos laisvės sąjunga taip pat dalyvaus rinkimuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje bei kituose miestuose ir rajonuose. Kaune kandidatu į merus tapo ir pirmuoju sąraše įrašytas buvęs Kauno meras Erikas Tamašauskas, Šiauliuose – Vidmantas Šimkus, Panevėžyje – Valdemaras Jakštas.

Vilniuje kandidatas į merus nepaskelbtas. Pats A. Zuokas nėra paskelbęs apie savo ketinimą arba neketinimą dalyvauti rinkimuose.

Liberalų sąjūdį Kaune į rinkimus ves ilgametis savivaldybės tarybos narys ir buvęs meras Rimantas Mikaitis, Klaipėdoje – dabartinis meras Vytautas Grubliauskas, Šiauliuose – buvęs švietimo viceministras Vaidas Bacys, Panevėžyje – savivaldybės tarybos narė Zita Kukuraitienė.