Antradienį per slaptą balsavimą šią Seimo Pirmininkės Loretos Graužinienės pateiktą kandidatūrą palaikė 48 Seimo nariai, 42 buvo prieš, 18 parlamentarų susilaikė.

Šiuo metu lygių galimybių kontrolierės pareigas eina vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Beje, tai jau antras kartas, kai Seimas nepaskyrė lygių galimybių kontrolierės.

Pernai gruodžio 19 d. Seimas nepaskyrė į šias pareigas Seimo Pirmininkės L. Graužinienės pasiūlytos profesorės, nepriklausomos teisės ekspertės Lyros Jakulevičienės.

Dėl jos kandidatūros vyko netgi du slapti balsavimai, tačiau jie L. Jakulevičienei buvo nepalankūs. Jos kandidatūrą parėmė 47 Seimo nariai, 42 buvo prieš, 15 parlamentarų susilaikė.

Lygių galimybių kontrolierės postas atsilaisvino mirus Lygių galimybių kontrolierei Aušrinei Burneikienei.

Lygių galimybių kontrolieriumi gali būti skiriamas nepriekaištingos reputacijos Lietuvos Respublikos pilietis, turintis aukštąjį teisinį išsilavinimą ir ne mažesnį kaip penkerių metų teisinio darbo arba darbo valstybės ir savivaldybių institucijose ir įstaigose stažą.

Lygių galimybių kontrolierių Seimo Pirmininko teikimu 5 metams skiria ir atleidžia Seimas.

Kaip numato Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymas, Lygių galimybių kontrolierius tiria skundus dėl tiesioginės ar netiesioginės diskriminacijos, priekabiavimo ir seksualinio priekabiavimo bei teikia su tuo susijusias objektyvias ir nešališkas konsultacijas.

Lygių galimybių kontrolierius atlieka nepriklausomus tyrimus, susijusius su diskriminacijos atvejais, ir nepriklausomas diskriminacijos padėties apžvalgas, skelbia nepriklausomas ataskaitas, teikia išvadas ir rekomendacijas bet kokiais su diskriminacija susijusiais klausimais dėl šio įstatymo įgyvendinimo, taip pat pasiūlymus valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms dėl teisės aktų tobulinimo ir lygių teisių įgyvendinimo politikos prioritetų.

Lygių galimybių kontrolierius keičiasi turima informacija su analogiškas funkcijas atliekančiomis Europos Sąjungos įstaigomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)