O, centro vadovo Vlado Gaidžio teigimu, įdomu ir tai, kad kyla Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės reitingai – neigiamų vertinimų mažėja jau penktą mėnesį iš eilės.

Pasak sociologo, naujausia apklausa rodo ir daugiau teigiamų pokyčių. Pavyzdžiui, lietuviai daug palankiau vertina Bažnyčią, kuri eina iškart po pirmą vietą užimančių ugniagesių gelbėtojų. Kitas netikėtumas, pabrėžia V. Gaidys, – rekordiškai aukštas žmonių pasitikėjimas policija: „Ji pasiekė pasitikėjimo rekordą per visą vertinimo laikotarpį nuo 1998 m. Šiuo metu ja pasitiki 54 proc.“

– Pone Gaidy, tai viena paskutinių šiais metais Jūsų bendrovės surengtų apklausų. Kaip šį kartą atrodo pasitikėjimo aukščiausiais šalies politikais lentelė?

– Aukščiausi politikai lentelėje išlieka ten pat populiarūs, kur ir buvo. Dalią Grybauskaitę palankiai vertina 66 proc. apklaustųjų, Algirdą Butkevičių – 58 proc. Taigi nieko nauja. Gal įdomu tai, kad pakilo Loretos Graužinienės reitingas. Ji po truputį kyla, neigiamų vertinimų mažėja jau penktą mėnesį iš eilės. Prieš metus, kai ji atėjo į postą, neigiamų vertinimų buvo 57 proc., o šiuo metu – 36 proc. Taigi neigiamas visuomenės nusiteikimas ne dvigubai, bet sumažėjo.

– Kodėl, Jūsų nuomone, Seimo pirmininkės reitingas kyla?

– Kilimas nėra toks audringas ir stiprus, bet neigiamų balsų akivaizdžiai mažėja. O siečiau su žiniasklaida. Prieš metus žiniasklaidoje, internetinėje erdvėje buvo visokiausių istorijų, netgi pašaipų, ko šiuo metu nebeliko.

Būtinai noriu paminėti dar vieną politiką, kuris reitinguojamas pirmą kartą. Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis į sąrašą pateko pirmą kartą ir iš karto gavo aukštą rezultatą: 33 proc. jį vertina teigiamai ir 10 proc. – neigiamai. S. Skvernelis iš karto tapo vienu populiaresnių Lietuvos politikų. Pagal teigiamų ir neigiamų vertinimų balansą jis yra trečias po D. Grybauskaitės ir A. Butkevičiaus.

– Tai, galima sakyti, yra šios apklausos naujiena?

– Taip, čia pats įdomiausias momentas.

– Pone Gaidy, o koks šiandien visuomenės pasitikėjimas politinėmis partijomis?

– Politinės partijos rikiuotė išlieka daugmaž ta pati. Socialdemokratų partija, „Tvarka ir teisingumas“, konservatoriai, Tėvynės sąjunga, Darbo partija, Liberalų sąjunga, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga tvirtai įveikia 5 proc. barjerą. Eiliškumas gana ilgai yra panašus. Šį kartą tik Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“ kokį procentą prarado. Jis, matyt, atitenka socialdemokratams, nes tos partijos artimesnės, t. y. kai jie praranda, procentas neatitenka Tėvynės sąjungai.

– Koks šiandien pasitikėjimas socialdemokratų partija? Kiti tyrimai rodė, kad šios partijos reitingai, anksčiau mažėję, dabar pastebimai auga.

– Išaugo keletu procentų. Nuo visų gyventojų tai būtų 24 proc., nuo balsavusiųjų – per 30 proc.

– Pone Gaidy, kaip apklausų dalyviai šį kartą vertina valdžios institucijų darbą?

– Seimas tradiciškai yra žemai, juo pasitiki 8 proc. Čia nieko naujo – taip yra ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Bet dauguma institucijų žmonės pasitiki, yra ir gražių pokyčių. Pavyzdžiui, Bažnyčia šiuo metu jau yra po ugniagesių gelbėtojų, kurie užima pirmą vietą. Kažkada Bažnyčia užimdavo pirmą vietą, bet paskui ją dėl kažkokių aplinkybių prarado. Gali būti, kad tai lemia sezoniškumas, juk buvo Vėlinės, Mirusiųjų pagerbimo diena, kai žmonės sutelkia dėmesį į dvasinį pasaulį, tad gal dėlto ir reitingas padidėjo.

Būtinai reikia paminėti policiją, kuri pasiekė pasitikėjimo rekordą per visą vertinimo laikotarpį nuo 1998 m. Šiuo metu ja pasitiki 54 proc. Nors pasitikėjimas svyruoja, kartais jį paveikia nemalonūs įvykiai, bet šiuo metu pasitikėjimas yra rekordiškai aukštas. Beje, Vakarų Europos šalyse policija labai pasitikima.

Šiuo metu aukštas prezidentės ir prezidento institucijos reitingas, taip pat – Krašto apsaugos ministerijos, kas dabar ypač svarbu. Po truputį grįžta pasitikėjimas bankais – jis panašus į tą, koks buvo iki krizės.

– Sekmadienį minėsime Lietuvos kariuomenės dieną. Koks visuomenės pasitikėjimas mūsų kariuomene?

– Pasitikėjimas kariuomene aukštas – 54 proc. Nepasitiki tik 12 proc. Tai viena institucijų, kuria pasitikima labiausiai.

– Jūsų rengiamose apklausose paprastai būna pateikiamas vadinamasis atviras klausimas. Koks jis buvo šį kartą ir kokių atsakymų sulaukėte?

– Atvirame klausime be konkurencijos – D. Grybauskaitė. Maždaug 26 proc. Lietuvos gyventojų sako, kad ji geriausiai atstovauja interesams. A. Butkevičius surinko du kartus mažiau balsų – 13 proc. Dar du kartus mažiau už A. Butkevičių – R. Paksas.

– Kokie politikai atsidūrė pasitikėjimo jais lentelės apačioje?

– Apačioje rikiuotė irgi ta pati. Labai neigiamą balansą turi Valdemaras Tomaševskis, taip pat – Andrius Kubilius ir buvęs vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas, kuris nebebus reitinguojamas, nes neturės atitinkamo portfelio.

Galima palyginti: S. Skvernelis turi 33 proc. teigiamų vertinimų, o D. Barakauskas – 33 proc. neigiamų. Gana stiprus neigiamas Artūro Zuoko balansas, bet Vilniaus mieste jis turi gerbėjų ir galimybių.

– Pone Gaidy, ar Jus, kaip sociologą, kuo nors nustebino ši apklausa?

– Negaliu sakyti, kad nustebino, bet buvo malonu, kad pasitikėjimo rekordą pasiekė policija, aukštas Bažnyčios reitingas ir vidaus reikalų ministro, tik užėmusio postą, aukštas reitingas. Ir Seimo pirmininkė L. Graužinienė juda ta linkme. Apibendrinant galima sakyti, kad tendencijos optimistinės: artėja Kalėdos, ir vertinimai šviesesni.