Iš Baltarusijos kilęs įtariamasis šiais metais porą kartų lankėsi šioje šalyje, kur susitiko su šeima ir draugais. Du jo sūnus turi verslo partnerių Rusijoje, verslo reikalais dažnai vyksta į šią šalį. Šie faktai galėjo sukelti ir Lietuvos saugumo tarnybų susidomėjimą šiuo žmogumi.

Lietuvos pareigūnai tvirtina, kad minėtasis asmuo galimai bendradarbiavo su Baltarusijos saugumo tarnybomis.

Buvęs valstybės įmonės „Oro Navigacija“ darbuotojas įtariamas šnipinėjęs Lietuvą ir teikęs informaciją Baltarusijos saugumo tarnyboms. Už nusikaltimą jam gresia laisvės atėmimas iki 15 metų. Vilniaus apygardos teismas įtariamojo šnipo bylos imtis ketina kitų metų sausį. Kol kas šnipinėjimu įtariamo asmens tapatybė neatskleidžiama.

Tyrėjai teigia, kad įtariamasis savo darbo vietoje slapta fotografavo dokumentus, tarp kurių buvo ir susijusių su Lietuvos karinės ir civilinės infrastruktūros objektais. Gautą informaciją jis galimai teikė Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų vadovybei.

„Jis rinko ir Baltarusijai teikė informaciją apie Lietuvos ginkluotąsias pajėgas, valstybines įmones, šalies nacionaliniam saugumui strateginę svarbą turinčius objektus“, – teigiama Lietuvos Generalinės prokuratūros pranešime spaudai.

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Gediminas Grina pažymi, kad šia informacija galėjo naudotis ir Rusija, nes Baltarusiją ir Rusiją sieja karinis bendradarbiavimas, šalys dalijasi žvalgybine informacija.

Šnipinėjimo skandalų, į kuriuos įsipainioja Baltarusijos piliečiai, pastaruoju metu dažniau kyla kaimyninėje Lenkijoje. Pastaraisiais metais būta net kelių incidentų, kai Baltarusijos piliečiams buvo pateikti kaltinimai šnipinėjimu.