„Aš tikrai pats neketinu nusišalinti, o jei nušalins - jų valia (...). Tikrai skųsiu, vienareišmiškai skųsiu“, - žurnalistams sakė A.Sasnauskas.

Jis tvirtino, jog visi viešieji pirkimai VLK vykę skaidriai, o jo veikla buvo nepatenkinti vaistų brangiau parduoti negalėję farmacininkai.

„Aišku, labai nepatenkinti farmacininkai, aš jiems esu labai neparankus, pavyzdžiui, nupirkom pernai gripo vakciną 25 proc. pigiau. Nemanau, kad čia apsieita be šitų kompanijų ir taip toliau“, - sakė A.Sasnauskas.

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė pranešė nusprendusi nušalinti A.Sasnauską nuo pareigų. Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ruožtu teigia, kad A.Sasnauskas jau seniai nebegalėjo eiti pareigų.

Pasak ministrės, A.Sasnauskas antradienį ministerijoje supažindino ją su teismo nuosprendžiu. „Mano priimtas sprendimas - nušalinti jį nuo užimamų pareigų 20 dienų. Tai yra laikas, per kurį jis gali apskųsti sprendimą“, - BNS sakė ministrė.

Anot jos, jei jis teismo sprendimo neskųstų, būtų atleistas, o jei skųstų, nušalinimas būtų pratęstas, kol vyktų teisminis nagrinėjimas.

Ministrė savo sprendimą pranešė praėjus kelioms minutėms po to, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad A.Sasnauskas nuo pareigų turėjo būti nušalintas vos prasidėjus teismo procesui.

„Situacija yra absoliučiai netoleruotina ir labai tikiuosi, kad ministrė priims reikiamą ir korektišką politiškai sprendimą“, - žurnalistams Naujojoje Vilnioje sakė prezidentė.

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį A.Sasnauską pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo ir skyrė jam dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikui. Nuteistasis negalės be bausmės vykdymo atidėjimą prižiūrinčios institucijos leidimo išvykti ilgiau nei septynioms paroms.

Nuosprendis nėra galutinis - per 20 dienų jis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Vilniaus apygardos teismas nagrinėjo baudžiamąją bylą dėl 2009 metais Valstybinės ligonių kasos organizuotų ir vykdytų viešųjų intelektualinės saugos paslaugų pirkimų. Teisėsauga nustatė, kad realiai konkursais siekta pirkti paslaugą pasiklausymo aparatūrai aptikti ir jai neutralizuoti.

Šią paslaugą ketinusiam teikti bendrovės „Gelsauga“ apsaugos ekspertui Robertui Janickui teismas skyrė vienerių metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikui.

Anot teisėsaugos, A.Sasnauskas norėjo sužinoti, ar jo kabinete nėra sumontuota pasiklausymo aparatūra. Iš bendrovės „Gelsauga“ gauta įranga turėjo aptikti ir neutralizuoti slaptą pasiklausymo aparatūrą. Specialiųjų tyrimų tarnybos teigimu, A.Sasnauskas nusprendė organizuoti pirkimo procedūras taip, kad būtų sudarytos sąlygos nugalėtoju pripažinti bendrovę „Gelsauga“.

VLK darbuotojui V.Sinkevičiui nuosprendžiu skirta 11,7 tūkst. litų bauda, buvusiam VLK informacinių technologijų departamento vadovui J.Vyšniauskui - 10,4 tūkst. litų bauda.

Teismas padarė išvadą, kad A.Sasnauskas panaudodamas savo einamas pareigas siekė, kad VLK lėšomis būtų finansuojamos privačios paslaugos, „ir ne bet kokios paslaugos, o tokios, kuriomis būtų siekiama apsisaugoti nuo galimų teisėsaugos institucijų tyrimų“.

A.Sasnauskas savo kaltę neigia.