„Kiekvienam pastatui ateina savas laikas būti sutvarkytam. Džiaugiuosi, jog išmušė ir Palangos „Anapilio“ sėkmės valanda. Jau kone dešimt metų buvo atliekamos įvairios ekspertizės, konstatuojama, kad pastatas yra avarinės būklės, ieškoma būdų jį sutvarkyti ir pagaliau tokia diena išaušo“, - teigė bendrovės „Pamario restauratorius“ direktorius Aldas Kliukas.

Jis ir Palangos savivaldybės administracijos vadovai penktadienį pasirašys sutartį dėl medinės vilos „Anapilis“ restauravimo darbų.

Sutarties vertė – apie 2,7 mln. litų. Numatyta, kad restauratoriai pastatą turėtų sutvarkyti iki 2016 metų pavasario. 

„Kol kas yra parengtas restauracijos techninis projektas ir pagal jį dirbsime. Visi neramumai, nesklandumai išaiškės, kai nuimsime apdailą – lentas. Pastatas yra senas, todėl gali būti visokių netikėtumų. Gal jo būklė bus dar prastesnė nei yra nustatyta“, - teigė A. Kliukas.

Projekte numatyta vilą „Anapilis“ restauruoti taip, kad ji būtų kuo autentiškesnė – tokia, kaip pastatyta XIX amžiaus pabaigoje.

„Todėl pagrindinė medžiaga, kuri bus naudojama, bus medis. Sutvarkysime vidinius laiptus, įvairias perdangas, sienas ir iš vidaus, ir iš išorės. Restauracija užtruks pakankamai ilgai, nes tai medinis objektas. Kiekvieną lentą reikia iščiupinėti, kad nepaliktume kokio puvinio, nes jis medinį pastatą vėl labai greitai gali sugadinti“, - dėstė A. Kliukas.

Jis juokavo, kad nulupant medines lentas, kuriomis apkaltos sienos iš vidaus, pastatas iš išorės, galima tikėtis rasti grafų meilės laiškų, romantiškų eilių išbraižymų, gal vėduoklių.

Nors autentiškoje viloje „Anapilis“ nebuvo kamerinės renginių salės – ji įrengta tik sovietmečiu, o vėliau tapo klubu „Vandenis“, kuriame mėgdavo koncertuoti ir maestro Vytautas Kernagis, salę ketinama išsaugoti.

Joje esą ir toliau galės vykti įvairūs kameriniai renginiai, taip pastatas taps labiau funkcionalus.

Restauruotame „Anapilyje“ ketinama įkurti ir Palangos krašto muziejų, kuriame vyktų įvairūs užsiėmimai, padėsiantys susipažinti su kurorto istorija. Tokiam sumanymui jau yra pritarusi Palangos savivaldybės taryba.