Prezidentė Pilietybės įstatymo pataisų projektą įregistravo žiniasklaidai pranešus, kad Jungtinių Valstijų piliečiu tapęs buvęs garsus krepšininkas Žydrūnas Ilgauskas netenka Lietuvos pilietybės. Patasomis siūloma nustatyti, kad Lietuvos pilietis, turintis ypatingų nuopelnų Lietuvos valstybei ir įgijęs kitos valstybės pilietybę, galėtų išsaugoti ir Lietuvos pilietybę, o praradęs - susigrąžinti.

„Diskutuotina, ar tokios naujos išimties įtvirtinimas atitiktų Konstitucijoje įtvirtintą Lietuvos Respublikos pilietybės konstitucinę sampratą, išdėstytą Konstitucinio Teismo doktrinoje dėl dvigubos (daugybinės) pilietybės“, - teigiama Seimo kanceliarijos Teisės departamento išvadoje.

Prezidentės inicijuotą projektą planuota antradienį pateikti Seimui, tačiau dėl kritiškos Seimo teisininkų išvados projektas išbrauktas. Jo atitiktį Konstitucijai turės įvertinti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Seimo kanceliarijos teisininkai taip pat pareiškė, kad „projekte siūlomas įtvirtinti teisinis reguliavimas yra neišbaigtas, dviprasmiškas, prieštaringas“.

Lietuvos Konstitucija numato, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirtus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis.

DELFI primena, jog D. Grybauskaitė pataisas pasiūlė tuoj po to, kai žinomas krepšininkas Žydrūnas Ilgauskas prarado Lietuvos pilietybę. Daugelį metų už Atlanto praleidęs sportininkas šiuo metu turi tik amerikietišką pasą.