Kanados žiniasklaida praneša apie įvykį šeštadienį, kai kanadiečių pilotuojami naikintuvai keitė savo planus dėl pastebėto Rusijos lėktuvo.

Apie įvykį oro erdvėje portalui DELFI patvirtino Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės vado padėjėja Ieva Gulbinienė, kuri teigė, jog šeštadienį kanadiečių naikintuvai virš Baltijos jūros perėmė Rusijos orlaivį.

Kanados žiniasklaidoje skelbiama, kad du kanadiečių pilotuojami lėktuvai buvo ore dėl rutininės treniruotės, tačiau jų pratybų planai buvo pakeisti dėl „ne NATO lėktuvo prie Baltijos jūros krantų“ šeštadienio popietę.

Kanados spaudoje pranešama, kad kanadiečių pilotai perėmė ir vizualiai identifikavo Rusijos oro pajėgų lėktuvą Lietuvos oro erdvėje ir virš tarptautinių vandenų. Įsibrovęs į erdvę lėktuvas buvo nufotografuotas.

Krašto apsaugos Viešųjų ryšių departamento Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Viktorija Cieminytė teigė, kad Rusijos lėktuvas buvo užfiksuotas palei Lietuvos sieną virš tarptautinių vandenų ir pažeidimo nebuvo.

KAM informavo, kad "lapkričio 8 d. NATO oro policijos misijoje budintys Kanados oro pajėgų naikintuvai CF-18 "Hornet" treniruotės metu palydėjo Rusijos karį orlaivį "Ilyushin II-20", skridusį virš neutralių vandenų palei Lietuvą". Taip pat nurodoma, kad Rusijos Federacijos orlaivis skrido pagal iš anksto suderintą planą, nepažeisdamas Lietuvos oro erdvės.

Užkertant kelią galimiems pažeidimams, NATO oro policijos misijos procedūros numato prie Baltijos valstybių sienų priartėjusių orlaivių palydą ir tais atvejais, kai orlaiviai skrenda pagal suderintą planą.

NATO atstovai skelbia, kad pastebėtas Rusijos lėktuvas yra toks, kokie naudojami elektroniniame kare ir kaip sekimo priemonė, šnipinėti.

„Labai didžiuojamės savo vyrais ir moterimis Lietuvoje. Savo sunkiu darbu jie mūsų tautos vardu rodo pasauliui, kad Kanada stovi kartu su NATO sąjungininkais Ukrainos įvykių aplinkoje. Mūsų pilotai – vieni iš geriausiai treniruotų pasaulyje ir toliau rodo, kad Kanados oro pajėgos yra pasiruošusios bet kokiam iššūkiui“, - cituojamas Kanados Nacionalinio saugumo ministras Robas Nicholsonas.