Specialiojo liudytojo statusas – per žingsnį nuo tapimo įtariamuoju. Paprastai teisėsauga tokį statusą liudytojams suteikia, kai nėra pakankamai įrodymų, kad būtų galima jiems pareikšti įtarimus. Tiesa, čia situacija gali būti kitokia – R. A. Ručiui, kaip Seimo nariui, įtarimai negali būti pareikšti, kol nepanaikinta jo teisinė neliečiamybė. Be to, aiškėja, kad Seimo narys atsisakė duoti parodymus.

Du „tvarkiečiai“ ant peilio ašmenų

Generalinė prokuratūra DELFI patvirtino, kad buvęs vidaus reikalų ministras nėra vienintelis specialusis liudytojas prokurorų ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamame tyrime dėl prekybos poveikiu stambiu mastu.

„Du asmenys apklausti kaip specialieji liudytojai, jų statusas po apklausų nepasikeitė“, - teigiama DELFI pateiktame Generalinės prokuratūros komentare.

Kas tas antrasis specialusis liudytojas – prokuratūra neatskleidžia. Tačiau vienas „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderių, Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis DELFI patvirtino, kad D. A. Barakauskui kompaniją su specialiojo liudytojo statusu palaiko R. A. Ručys.

Atsisakė duoti parodymus

Anot K. Komskio, jo partietis atsisakė duoti parodymus ir nesutiko su specialiojo liudytojo statusu.

„Aš kiek žinau, tai jis nesutiko būti specialiuoju liudytoju. Paprastai – gali sutikti, gali nesutikti. Ne, nedavė (parodymų – DELFI)“, - teigė Seimo vicepirmininkas.

Pasak jo, R. A. Ručys sprendimą priėmė – jis reikalaus, kad prokurorai keliautų į Seimą su prašymu naikinti jo teisinę neliečiamybę ir pateiktų savo surinktą medžiagą parlamentinei komisijai.

„Jis nori, kad ateitų į Seimą – ir tegul atiminėja“, - sakė K. Komskis.

Su pačiu R. A. Ručiu DELFI penktadienį nepavyko susisiekti. Tarnybiniu mobiliojo ryšio telefonu Seimo narys neatsiliepė.

Galvos skausmas dėl Kauno

R. A. Ručio statusas – naujas galvos skausmas „tvarkiečiams“. Juolab, kad Seimo nario žmona ir partijos advokatė Aušra Ručienė šią savaitę patvirtinta „Tvarkos ir teisingumo“ kandidate į Kauno merės postą.

Dar vienas šio skandalo herojus – žinomas prodiuseris Rolandas Skaisgirys – oficialiai tapo „tvarkiečių“ kandidatu į Vilniaus merus.

Generalinės prokuratūros teigimu, įtariamųjų skaičius „tvarkiečių“ byloje nepakitęs. Iš viso įtariamaisiais yra penki asmenys: R. Skaisgirys, buvęs vidaus reikalų viceministras Algimantas Juocevičius, buvęs D. A. Barakausko patarėjas Ervinas Raistenskis ir du verslininkai – R. Skaisgirio bičiulis, įmonės „Pradas Media“ vadovas Justinas Garliauskas bei bendrovės „NT Service“ vadovas Peisachas Kačerginskis.

DELFI primena, jog „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis Rolandas Paksas STT veiksmus vadina politiniu užsakymu. Partija kategoriškai nesutinka su jos nariams mestais įtarimais, o STT veiksmų teisėtumą ginčys teisme.