Kaip rodo DELFI užsakymu „Spinter tyrimai“ spalį atlikta apklausa, dauguma gyventojų vis dar nelinkę rašyti teigiamo balo Vyriausybei. Tačiau optimistų pastebimai padaugėjo. Be to, politinių partijų reitinge galbūt pradeda ryškėti korupcijos skandalo padariniai partijai „Tvarka ir teisingumas“. Tiesa, kol didelių nuostolių nematyti.

Meilę atgaivino išsaugota lengvata ir atplaukęs laivas?

Apklausos duomenimis, daugiau ar mažiau teigiamai Ministrų kabineto darbą spalį vertino 41 proc. gyventojų – 4,6 procentinio punkto daugiau nei ankstesnį mėnesį. Panašia proporcija sumažėjo skeptikų skaičius: nuo 58,5 proc. rugsėjį iki 53 proc. spalį. Tiesa, truputį padidėjo ir dvejojančių gyventojų skaičius.

Neabejotina, jog kažkas Vyriausybės veiksmuose pakeitė nemažos dalies rinkėjų nuomonę apie A. Butkevičiaus ir jo vadovaujamų ministrų darbą.

Politologo Vytauto Dumbliausko nuomone, ryškiausiai prie optimistų gretų pagausėjimo galėjo prisidėti A. Butkevičiaus sprendimas atsisakyti planų naikinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą šildymui. Šis sprendimas priimtas iš esmės tuo pačiu metu, kai vyko apklausa.

„Galbūt tai paveikė? Visai neseniai pranešė, kad nenaikins lengvatos. Iš „blogiečių“ tapo „geriečiais“, - sakė V. Dumbliauskas, primindamas, jog lengvatos panaikinimas veikiausiai būtų stipriai kirtęs per Vyriausybės reitingus.

Anot jo, prie optimizmo kažkiek galėjo prisidėti ir euforija dėl suskystintų gamtinių dujų terminalo laivo „Intependence“. Jis į Klaipėdą spalio 27 d. – paskutinę „Spinter tyrimų“ vykdytos apklausos dieną.

„Terminalas buvo pateiktas labai patriotiškai“, - svarstė Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas.

Kaip jūs vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą? (proc.) Rugsėjis Spalis
Teigiamai 3,4 2,1
Greičiau teigiamai 33,2 38,9
Greičiau neigiamai 36,5 32,6
Neigiamai 22,0 20,4
Nežino / neatsakė 4,9 6,0
Iš viso: 100 100

„Tvarkiečių“ naudą „darbiečiai“ gaudo

Partijų reitinge ir toliau karaliauja A. Butkevičiaus vadovaujami socdemai. Antrą poziciją išlaiko partija „Tvarka ir teisingumas“, bet Rolandas Paksas ir jo kariauna gali pradėti nerimauti.

Loretos Graužinienės vadovaujami „darbiečiai“ reitinguose alsuoja Rolando Pakso „tvarkiečiams“ į nugarą
Į trečią reitingo vietą šoktelėjo artimiausia „tvarkiečių“ konkurente rinkėjų medžioklėje laikoma Darbo partija. Atotrūkis tarp dviejų valdančiųjų partijų per mėnesį sumažėjo perpus: nuo 4,9 iki 2,4 procentinio punkto. Nors abiejų partijų reitingai kito paklaidos ribose, „tvarkiečių“ populiarumas krito beveik tiek pat, kiek ūgtelėjo Darbo partijos rėmėjų skaičius.

„Čia kaip susisiekiantys indai“, - konstatavo V. Dumbliauskas.

Toks mažas skirtumas tarp dviejų partijų paskutinįsyk fiksuotas prieš pusę metų, balandžio mėnesį. O dar vasarė „Tvarka ir teisingumas“ turėjo, atrodytų, labai saugų 6 procentinių punktų pranašumą.

Politologas neatmeta galimybės, kad „darbiečiai“ gali rimtai kėsintis į antrąją reitingų poziciją. Mat tikėtina, kad „Tvarkos ir teisingumo“ partija dar nepajuto viso partiją purtančio korupcijos skandalo poveikio. „Tvarkiečių“ ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) „meilės istorija“ prasidėjo po STT kratų, spalio 21 d. Korupcijos bylos aidai partiją krečia ir dabar.

Už kokią partiją ar politinį judėjimą balsuotumėte, jei rinkimai į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį? (proc.) Spalis Rugsėjis Pokytis
Lietuvos socialdemokratų partiją 21,7 21,3 +0,4
Partiją „Tvarka ir teisingumas“ 12,0 13,2 -1,2
Darbo partiją 9,6 8,3 +1,3
Tėvynės sąjungą - Lietuvos krikščionis demokratus 8,9 9,3 -0,4
Liberalų sąjūdį 7,3 7,5 -0,2
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą 4,4 4,2 +0,2
Lietuvos lenkų rinkimų akciją 3,7 3,5 +0,2
Lietuvos žaliųjų partiją 2,3 2,7 -0,4
Lietuvos laisvės sąjungą 2,0 2,3 -0,3
Kitą partiją 1,7 1,9
Nebalsuočiau 18,5 17,0
Nežino / neatsakė 7,9 8,8
Iš viso: 100 100

V. Dumbliausko nuomone, „tvarkiečiams“ gali kiek pagelbėti naujasis vidaus reikalų ministras – kiek netikėtai į šias pareigas deleguotas policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis.

„Sunku pasakyti, kaip jie tai sugebės suvaldyti. Sprendimas dėl S. Skvernelio savotiškai keistas. Partija gali tai tai pateikti taip: ji pasirinko profesionalą“, - svarstė MRU docentas.

Tiesa, pašnekovas neslepia manantis, kad S. Skvernelio paskyrimas – ne tiek „tvarkiečių“, kiek prezidentės pasirinkimas. Esą Dalia Grybauskaitė generalinio policijos komisaro šioje kėdėje troško nė kiek ne mažiau, nei tai nutiko su energetikos ministro portfeliu – šį Darbo partijai priklausantį postą ne mažiau netikėtai užėmė buvęs „Klaipėdos naftos“ vadovas Rokas Masiulis.

Vytautas Dumbliauskas
„Tai galima pateikti ir kaip partijos silpnumo požymį: kad partijos nuomonės niekas nepaiso. Tas pats buvo su Darbo partija ir energetikos ministru. Kiek žinau, ką „darbiečiai“ siūlė – Daukanto aikštė viską atmetė. Ir „darbiečiai“ buvo savotiškai priversti pasiūlyti tai, ką reikėjo pasiūlyti. Jeigu vertinti realiai – partijos „gauna per galvą“, - dėstė V. Dumbliauskas.

Nepamainomas premjeras

Rinkėjai ir toliau nemato jokios alternatyvos dabartiniam premjerui. A. Butkevičių geriausiu šiuo metu galimu Vyriausybės vadovu laiko beveik trečdalis respondentų. Antroje vietoje – kiek pakilusi, bet penkissyk mažesnį palaikymą turinti premjero partietė, europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.

Reitinge išlieka ir dar vienas socialdemokratas – prezidento rinkimuose kandidatavęs Zigmantas Balčytis. Tačiau panašu, kad jo žvaigždė leidžiasi taip ir nepakilusi. Iki rinkimų gana aukštose pozicijose buvęs europarlamentaras šiuo metu yra lentelės dugne.


Jūsų nuomone, kuris politikas ar visuomenės veikėjas geriausiai tiktų užimti Ministro Pirmininko pareigas? (proc.) TOP 10 Spalis Rugsėjis Pokytis
1 Algirdas Butkevičius 32,6 32,3 +0,3
2 Vilija Blinkevičiūtė 6,2 4,2 +2,0
3 Rolandas Paksas 5,0 5,4 -0,4
4-5 Andrius Kubilius 4,5 4,3 +0,2
4-5 Valentinas Mazuronis 4,5 5,4 -0,9
6 Viktoras Uspaskichas 3,4 2,7 +0,7
7 Eligijus Masiulis 2,8 2,5 +0,3
8 Gitanas Nausėda 2,5 3,6 -1,1
9 Artūras Zuokas 2,2 2,0 +0,2
10 Zigmantas Balčytis 2,0 2,4 -0,4

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ šių metų spalio 17-27 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko visuomenės nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1004 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!