„Auksinės Viktorijos“ apdovanojimą, skirtą Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims už europietiškumą, ketvirtadienį atsiėmė Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Lietuvos Prezidentė, kalbėdama iškilmingoje ceremonijoje Berlyne, pabrėžė, kad šis apdovanojimas – visų Lietuvos žmonių pastangų ir ryžto kurti stiprią europietišką valstybę įvertinimas.

„Baltijos šalių žmonės visada tvirtai tikėjo Europa, nė akimirkos neabejodami savo pasirinktu keliu ir puikiai suprasdami, kad jis nebus lengvas. Visi žinojome, kad laisvė nėra duotybė, todėl prisiėmėme atsakomybę už savo valstybes ir ryžtingai ėjome europietišku keliu. Šiandien Europai susiduriant su naujais iššūkiais, ypač svarbu nepamiršti vertybių, kurios paskatino lietuvius, latvius ir estus susijungti į Baltijos kelią. Tos pačios vertybės prieš ketvirtį amžiaus sugriovė Berlyno sieną. Tik būdami vieningi ir ieškodami to, kas mus jungia, o ne skiria, galime išsaugoti taiką mūsų žemyne“, – Prezidentūros pranešime cituojama Lietuvos vadovė.

Pasak Prezidentės, tai yra labai garbingas apdovanojimas, reiškiantis Vokietijos žmonių pasitikėjimą Baltijos šalimis. „Auksinė Viktorija“ skirta už tai, ką Baltijos šalims pavyko pasiekti per 24 nepriklausomybės metus.

„Auksinės Viktorijos“ apdovanojimą Baltijos šalims kategorijoje „Už europinę idėją“ skyrė įtakingos, Vokietijos nepriklausomos analitinės žiniasklaidos atstovai. Šis apdovanojimas Baltijos valstybėms įteiktas sukankant Berlyno sienos griūties 25-mečiui.

Iškilmingos ceremonijos metu „Auksinės Viktorijos“ buvo įteiktos ir kitose kategorijose: už verslo plėtojimą apdovanojimas įteiktas interneto paslaugų verslininkui Ralphui Dommermutui, už gyvenimo nuopelnus – buvusiam Vokietijos Prezidentui Romanui Herzogui, už integraciją – Vokietijos futbolininkui Miroslavui Klose.

Anksčiau „Auksinę Viktoriją“ kategorijoje „Už europinę idėją“ yra gavę buvęs Europos Komisijos Pirmininkas Jose Manuel Barroso, dabartinis Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, Airijos Ministras Pirmininkas Enda Kenny.