A. Juocevičius jau seniai yra Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratyje. Jis pirmiausiai pagarsėjo patekdamas į STT „juodąjį sąrašą“, kuriame buvusių viceministrų prezidentė Dalia Grybauskaitė nepageidavo matyti Vyriausybėje. „Tvarkietis“ iš viceministro pareigų pasitraukė liepos 10 d., bet nuo Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pernelyg nenutolo.

Nuo spalio 6 d. A. Juocevičiaus darbdavys – valstybės įmonė „Regitra“. O pareigos ne bet kokios – generalinio direktoriaus Dariaus Prevelio patarėjas. Beje, „Regitra“ DELFI patvirtino, kad iki A. Juocevičiaus įdarbinimo tokia pareigybė įmonėje apskritai neegzistavo. Negana to, dirbdamas VRM, A. Juocevičius pats kuravo „Regitrą“ ir dirbo jos valdyboje – tikėtina, kad buvusio viceministro įdarbinimas buvo neteisėtas.

Prireikė naujo etato

„Regitra“ DELFI informavo, kad A. Juocevičiaus užimamas pareigas sukūrė VRM deleguoti įmonės valdybos nariai.

„Patarėjo pareigybė įsteigta nutarus valstybės įmonės „Regitra“ valdybai. Valdybą formuoja VRM, kuri yra valstybės įmonės „Regitra“ savininko teises ir pareigas įgyvendinanti institucija“, - teigiama DELFI pateiktame „Regitros“ komentare.

Įmonė tvirtina, esą „pareigybės įsteigimas susijęs su šiemet išaugusiomis įmonės veiklos apimtimis“.

A. Juocevičius šviežiose pareigose atsidūrė be konkurso – „Regitros“ tvirtinimu, tokios procedūros ir nereikėjo.

„Teisės aktai neįpareigoja tokiam darbui (patarėjo pareigoms) skelbti konkursą ar atranką. Įmonės vadovui teisę priimti į darbą ir atleisti iš darbo darbuotojus suteikia Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymas ir įmonės įstatai“, - teigia „Regitra“.

Kokiais klausimais „Regitros“ vadovui D. Preveliui patarinėja A. Juocevičius? Pasirodo, įvairiais.

„Šios pareigybės darbuotojas pataria generaliniam direktoriui įvairiais darbo organizavimo klausimais, padeda planuoti generalinio direktoriaus darbą“, - tokį buvusio viceministro darbo aprašymą DELFI pateikė valstybės įmonė.

Kiek šviežiose pareigose „Regitroje“ uždirba A. Juocevičius, įmonė teikia negalinti atskleisti – esą tai gali padaryti tik pats generalinio direktoriaus patarėjas.

Anksčiau prižiūrėjo, dabar įsidarbino

Dar vienas įdomus epizodas – tai, kad „Regitros“ vadovo patarėju įsidarbinęs A. Juocevičius pats neseniai darbavosi „Regitros“ valdyboje. Kartu su juo valdybos nariais buvo „Regitros“ vadovas D. Prevelis, du dabartiniai vidaus reikalų viceministrai Žimantas Pacevičius bei Elvinas Jankevičius ir VRM kanclerės pareigas einanti Ilona Pileckienė. „Regitra“ DELFI informavo, kad dabartinė valdyba beveik nepasikeitusi – pirmininko pareigas ir toliau eina Ž. Pacevičius, o A. Juocevičiaus vietą valdyboje užėmė VRM Teisės ir vidaus tyrimų departamento direktorius Nerijus Rudaitis.

Konservatorė Agnė Bilotaitė, iš DELFI sužinojusi apie A. Juocevičiaus įdarbinimo aplinkybes, ketina kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK). Anot jos, buvęs viceministras įdarbintas galimai pažeidžiant įstatymą. Mat įstatyme numatyta, kad postą palikęs valstybės tarnautojas vienus metus negali eiti aukštų pareigų įmonėje, „jeigu per paskutinius darbo metus jo tarnyba buvo tiesiogiai susijusi su įmonės veiklos priežiūra ar kontrole“.

„Čia turėtų VTEK pasiaiškinti šį klausimą. Pasižiūrėti į šią situaciją ir ją įvertinti“, - DELFI teigė A. Bilotaitė.

Paprašyta įvertinti A. Juocevičiaus užimamų pareigų netikėtą sukūrimą, politikė neslėpė mananti, kad taip tiesiog pasirūpinta posto netekusiu viceministru.

„Tikriausiai puikiai suprantate, kodėl tai yra daroma, kodėl etatai kuriami „žmogui padėti“. Matyt, naudos iš to nebus niekam – sukuriamas patogus postas, ir tiek“, - teigė parlamentarė.

Ji taip pat priminė šią savaitę VTEK priimtą sprendimą panašioje situacijoje. Buvęs teisingumo viceministras Saulius Stripeika, palikęs šias pareigas, įsidarbino Registrų centro direktoriaus pavaduotoju. Etikos sargai konstatavo, kad ministerijoje S. Stripeika kuravo Registrų centro veiklą, taigi jo įsidarbinimas šioje įstaigoje pažeidžia įstatymą. VTEK siūlo atleisti S. Stripeiką iš pareigų. A. Bilotaitė panašaus verdikto tikisi ir A. Juocevičiaus atveju.

Beje, „tvarkiečius“ krečiančiame korupcijos skandale figūruojantis ir įtarimų sulaukęs A. Juocevičius nuo darbo nėra nušalintas. „Regitra“ tam nemato pagrindo.

„Nušalinti darbuotoją nuo darbo (pareigų) darbdavys gali tik įstatymų nustatytais pagrindais. Patarėjas A. Juocevičius nuo pareigų nenušalintas, nes „Regitra“ nėra gavusi pareigūnų arba organų, kuriems įstatymas suteikia nušalinimo teisę, rašytinio reikalavimo jį nušalinti“, - teigiama įmonės komentare.

DELFI primena, jog nuo VRM nenutolo ir dar vienas skandalo herojus. Buvęs ministro Dailio Alfonso Barakausko patarėjas Ervinas Raistenskis dirba Turto valdymo ir ūkio departamente prie VRM, jis užima aukštas departamento direktoriaus pavaduotojo pareigas.

Dar viena žinoma pavardė korupcijos skandale – garsus prodiuseris Rolandas Skaisgirys, po STT kratų „tvarkiečių“ ir kelių įmonių patalpose naktį leidęs areštinėje. Jį „Tvarkos ir teisingumo“ partijos valdyba trečiadienį patvirtino kandidatu į Vilniaus merus.

Kol kas didžiausias skandalo nuostolis „tvarkiečiams“ – netikėtai atsistatydinęs ministras D. A. Barakauskas. Tiesa, jis tvirtino besitraukiantis ne dėl skandalo, o dėl sveikatos. Bet kitą dieną po atsistatydinimo eksministras buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas korupcijos byloje. Šis statusas – per žingsnį nuo tapimo įtariamuoju.

Trečiadienį atsistatydinusiam ministrui rasta pamaina. Naujuoju vidaus reikalų ministru paskirtas VRM sistemą puikiai pažįstantis žmogus – Saulius Skvernelis, iki šiol ėjęs policijos generalinio komisaro pareigas.