Tokios geros naujienos, kaip didesni atlyginimai, išmokos, pašalpos, pirmiausiai asocijuojasi su „darbiečiais“, tad socialdemokratams yra kur pasitempti, nors didele klaida viešųjų ryšių specialistas to nevadina.

Nuo naujų metų didėja nedarbo išmokos bei ligos pašalpos, be to, kitąmet numatyta didinti pensijas, bus tęsiamas šiemet prasidedantis per krizę sumažintų pensijų kompensavimas.

„Pažadus gerinti Lietuvos gyventojų socialinę aplinką tęsime ir 2015 m., kurie bus dar labiau socialiai orientuoti“, – trečiadienį kalbėjo „darbietė“ socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Arijus Katauskas
A. Katausko teigimu, politikas turi turėti uoslę pasinaudoti bet kokia galimybe pranešti gerą naujieną ir pasislėpti nuo blogos. Žinią apie didėsiančias išmokas ir pašalpas pranešė Darbo partijos (DP) atstovė A. Pabedinskienė, taigi natūralu, kad žinia labiau tapatinama su DP nuopelnais.

„Vienareikšmiškai vertinti, kad tai yra socialdemokratų ar kitos koalicijos partijos klaida, būtų sunku. Reikėtų nepamiršti, kad neįmanoma išnaudoti visų galimybių. Iš kitos pusės, tai yra viena iš svarbesnių teigiamų žinučių pastaruoju metu, kuri turėjo nukeliauti iki visuomenės, bet pakankamo dėmesio dar nesulaukė. Klausimas, kaip dabartinė valdžia išnaudoja tokias galimybes. Šioje vietoje yra kur tobulinti savo komunikaciją“, – kalba ryšių su visuomene agentūros „Nova media“ vyresnysis partneris A. Katauskas.

Su pinigais į kišenę asocijuojasi „darbiečiai“

LRT.lt pašnekovas teigia pripažįstąs, kad geros naujienos, susijusios su socialiniais klausimais, padidėjusiomis išmokomis, pašalpomis ir minimaliu mėnesiniu atlyginimu, pirmiausiai asocijuojasi su „darbiečiais“, o ne su socialdemokratais. Tačiau socialdemokratai irgi turi savo „arkliuką“.

„Pažiūrėjus į bendrą foną, atrodo, kad socialdemokratai daugiau kalba apie energetikos klausimus, o apie socialinius dalykus lyg ir daugiau kalba „darbiečiai“. Apie savo nuopelnus socialdemokratai pranešti sugeba, ypač kai kalbama energetikos tema. Pastarasis nesugebėjimas pasigirti savo pasiekimais yra greičiau išimtis nei taisyklė“, – kalba A. Katauskas.

Viešųjų ryšių specialistas Liutauras Ulevičius pabrėžia, kad tai, jog „darbiečiai“ dažniau pasigiria su socialine apsauga susijusiais dalykais, lemia ministerijų pasiskirstymas.

„Tai šiek tiek susiję su pasiskirstytomis ministerijomis. Man atrodo, kad socialdemokratai, kur gali, ten išnaudoja galimybes pristatyti savo nuopelnus, o socialinės apsaugos ir darbo klausimai priklauso DP, todėl šiais klausimais jie girdimi labiau“, – pažymi L. Ulevičius.

Kozirius trauks prieš pat rinkimus

Pasak viešųjų ryšių specialistų, pagyrų sau ir tikrųjų „dovanų dalybų“ viešojoje erdvėje tikėtis dar kiek ankstoka. Visus savo kozirius partijos ištrauks priartėjus savivaldybių ir tiesioginių merų rinkimų datai.

„Dar šiek tiek per anksti vertinti, nes pagrindinės kampanijos prasidės sausio mėnesį. Tai, kas vyksta dabar, yra tik apšilimas. Tiek statistiniai rodikliai, tiek išmokos dabar nėra akcentuojami. Pagrindinis „dovanų dalinimas“, manau, prasidės sausio-vasario mėnesį“, – sako L. Ulevičius.

Savo ruožtu A. Katauskas pastebi, kad apie išmokas, pinigus žmonėms geriausia pradėti šnekėti tada, kai tuos pinigus žmonės pradės gauti. Be to, pastaruoju metu viešojoje erdvėje nestinga ir kitų naujienų, diskusijų temų.

„Pastaruoju metu yra labai daug naujienų – nuo euro įvedimo iki PVM lengvatos šildymui. Galbūt todėl situacija taip susidėliojo, kad informacijos apie tą teigiamą žinutę nuskambėjo per mažai ir ne iš tų lūpų, iš kurių esame įpratę girdėti. Dabar ši žinutė įmesta į tokį triukšmą, mano nuomone, nuskęstų.

Tačiau tikėtina, kad ji visai kitaip bus išnaudota prieš pat savivaldybių, merų rinkimus ir tuomet, kai jau įsigalios visi pakeitimai. Tada ir žiniasklaidos dėmesys bus didesnis, o mes pamatysime, kas stovės arčiau kameros ir mikrofono“, – kalba A. Katauskas.