Į politiką žengę sutuoktiniai kasmet darėsi vis turtingesni, kol jų turtas perkopė 2 mln. litų. Būta atvejų, kai per metus sutuoktiniai pralobo šešiaženklėmis sumomis. Išimtis – tik praėję metai, kai Ručių turtas pirmą kartą sumenko palyginti didele suma. Tiesa, sutuoktiniai turbūt neliūdi įsigiję namą su žeme, kuriuos vertina įspūdinga 700 tūkst. Lt suma.

Lieka pavydėti

2004 m. su Rolando Pakso įkurta Liberalų demokratų partija į Seimą kandidatavęs R. A. Ručys Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) deklaravo tiems laikams nemenką turtą – apie 270 tūkst. Lt. Maždaug antra tiek nurodyta ir vėliau paviešintoje A. Ručienės deklaracijoje. Tačiau ši suma nublanksta prieš dabartinius parlamentaro ir jo sutuoktinės, Kauno tarybos narės ir advokatės, turtus.

Naujausių turto deklaracijų duomenimis, Ručiai šiuo metu turi užgyvenę apie 1,9 mln. Lt. Pastaruosius 10 metų sutuoktinių turto vertė augo kaip ant mielių. Kartais – ir po porą šimtų tūkstančių litų per metus.

Milijonieriais sutuoktiniai tapo palyginti greitai. Deklaruodamas turtą už 2005 metus, Prienų tarybos narys ir bendrovės „Ručenta“ direktorius bei akcininkas A. Ručys nurodė turto už daugiau kaip 353 tūkst. Lt, A. Ručienės sąskaitoje buvo beveik 370 tūkst. Lt. Iš viso – 713 tūkst. litų.

Turto deklaracija už 2006 metus: jau daugiau kaip 900 tūkst. Lt. Labiausiai matomas pokytis – A. Ručienės turimų piniginių lėšų grafoje. Čia deklaruota suma per metus padidėjo nuo 98 tūkst. Lt iki beveik ketvirčio milijono litų.

Deklaracija už 2007 m.: Ručiai – jau milijonieriai. Bendra šeimos turto vertė tada siekė jau 1,25 mln. Lt. Kas leido politikams per metus praturtėti gerokai daugiau nei 300 tūkst. Lt? Na, Ručių valdomo privalomo registruoti turto vertė padidėjo nuo 626 tūkst. iki 830 tūkst. Lt. Ne mažiau įspūdingai išaugo ir sutuoktinių deklaruotos piniginės lėšos: nuo 277 tūkst. iki 423 tūkst. Lt.

2008 m. R. A. Ručys tapo Seimo nariu, o metai sutuoktiniams ir vėl buvo sėkmingi. Bendra Ručių deklaruoto turto vertė – jau daugiau kaip 1,6 mln. Lt, per metus ši suma išaugo apie 350 tūkst. litų. 2008-aisiais sutuoktinių privalomo registruoti turto vertė padidėjo iki beveik 1,03 mln. Lt, piniginės lėšos išaugo iki 590 tūkst. Lt. Tiesa, tais metais A. Ručienė dar pasiskolino 10 tūkst. eurų sumą, kiek apkraudama šeimos biudžetą.

2009-aisiais Ručių privalomas registruoti turtas sumenko iki maždaug 833 tūkst. Lt. Tačiau piniginių lėšų grafoje – dar vienas šuolis. Per metus Seimo nario ir jo žmonos santaupos padidėjo iki beveik 929 tūkst. litų: per 12 mėnesių šioje grafoje deklaruota suma išaugo apie 339 tūkst. Lt. Bendra Ručių turto vertė tada jau siekė gerokai daugiau nei 1,7 mln. Lt.

2010 m. Ručių turtas augo ne taip sparčiai – iki beveik 1,89 mln. Lt. Ir vėl pūtėsi pinigais turimos lėšos – ši suma sutuoktinių deklaracijose tada jau siekė 1,05 mln. Lt.

2011 m. A. Ručienė turėjo turto už 1,09 mln. Lt, R. A. Ručys deklaracijoje pridėjo dar šiek tiek – ir bendra suma pasiekė jau daugiau kaip 1,92 mln. Lt.

Piką Ručių turtas pasiekė deklaracijoje už 2012 m. Tada sutuoktiniai deklaravo užgyvenę turto už 2,12 mln. Lt.

Ir naujausia turto deklaracija – už praėjusius metus. Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viešai skelbiamais duomenimis, Ručiai po ilgos pertraukos ne praturtėjo, o kiek nuskurdo, jei nuskurdimu galima vadinti turto sumažėjimą iki maždaug 1,89 mln. Lt – tiek, kiek sutuoktiniai deklaravo už 2010 m.

Jokių stambių sandorių, kurie galėtų paaiškinti tokį turto augimą, viešai pateikiamose Ručių deklaracijose DELFI rasti nepavyko. Belieka vienintelė versija – kad sutuoktiniai turtus susikrovė iš darbo užmokesčio ir savo valdomų verslų.

R. A. Ručys tebėra Prienų įmonės „Ručenta“ akcininkas, nuo 2006 m. jam taip pat priklauso koncerno „MG Baltic“ bendrovių „Biofuture“ ir „Stumbras“ akcijų paketai – tai jis nurodo savo deklaracijose. Tiesa, įmonių katalogo rekvizitai.vz.lt skelbiamais duomenimis, „Ručentos“ metinė apyvarta per pastaruosius 5 metus nė sykio nebuvo perkopusi 100 tūkst. Lt sumos. O „MG Baltic“ įmonėse parlamentaro turimas akcijų kiekis veikiausiai nėra didelis.

Spalvinga detalė. R. A. Ručys, kandidatuodamas 2007 m. savivaldos rinkimuose, deklaravo 2006 m. gavęs tik 13,6 tūkst. Lt pajamų, o daugiau kaip 3 tūkst. Lt atseikėjęs mokesčiams. Metais vėliau, kandidatuodamas į Seimą, jis deklaravo jau 70 tūkst. Lt pajamų, 17,5 tūkst. Lt sumokėtų mokesčių ir naują darbovietę – Seimo nario Valentino Mazuronio padėjėjo postą. Į Seimą patekusio politiko pajamos padidėjo iki 112 tūkst. Lt, tiesa, mokesčiams teko 25 tūkst. Lt.

Tiesa, advokatė A. Ručienė savo vyrą pagal pajamas dažnai lenkia. Advokatė, su libdemais kandidatavusi 2004 m. Europos Parlamento rinkimuose, deklaravo per metus gavusi daugiau nei 62 tūkst. Lt pajamų – prieš dešimtmetį tai buvo tikrai įspūdinga suma. 2012 m., kandidatuodama į Seimą, A. Ručienė deklaravo beveik 176 tūkst. Lt pajamų, sumokėto pajamų mokesčio grafoje – palyginti kukli 12,8 tūkst. Lt suma.

Panašią pajamų mokesčio sumą ji nurodė ir 2011 m. kandidatuodama į Kauno tarybą. Tačiau tada deklaruotos metinės advokatės pajamos už 2010 m. siekė beveik 315 tūkst. litų. Jokių sandorių politikė tada nedeklaravo – peršasi išvada, kad visa įspūdinga suma gauta iš advokatės darbo.

Ručių šeimos turto pokyčiai

Apsipirko kaip priklauso

Beje, pernai sutuoktiniai nemenkai išlaidavo. Į Europos Parlamentą kandidatavusi A. Ručienė deklaravo ne vieną įspūdingą sandorį.

Kauno tarybos narė Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktoje deklaracijoje nurodė pernai vasarį įsigijusi gyvenamąjį namą su žemės sklypais. Sandorio vertė – net 700 tūkst. Lt.

Kiek anksčiau Ručiai įvykdė sėkmingą buto pardavimo sandorį. VRK pateiktos deklaracijos duomenimis, butas senos statybos daugiabutyje Prienuose, J. Brundzos gatvėje, 2012 m. pabaigoje parduotas už 100 tūkst. Lt. Registrų centro pateikiamu vidutinės rinkos kainos įverčiu, šiuo metu šis butas turėtų būti vertas apie 30 tūkst. Lt. Dabar jame registruota bendrovė „Tenor“, kuri iš Ručių ir įsigijo šį turtą Prienuose.

Nekilnojamuoju turtu sėkmingai prekiavo ir R. A. Ručys. Parlamentaras Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) deklaravo pernai lapkritį pardavęs žemės sklypą. VTEK nurodyta sandorio vertė – 18,3 tūkst. litų.

Beje, A. Ručienė dar neseniai sukosi žiniasklaidos versle. Politikė valdė akcijas bendrovėje „Naujas rytas“, leidžiančioje to paties pavadinimo Raseinių laikraštį. A. Ručienė deklaravo akcijas pernai padovanojusi Linui Rėbždai. Savo turėtas akcijas Seimo nario žmona ir „tvarkiečių“ advokatė įvertino 10 tūkst. Lt.

Bendra aistra su R. Skaisgiriu – krepšinis

„Tvarkiečių“ skandalo pradžioje kalbėta, esą Seimo nariais Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) nesidomi. Vis dėlto paaiškėjo, kad taip nėra – STT akiratyje atsidūrė ne tik „tvarkiečiai“ Algimantas Juocevičius bei Ervinas Raistenskis ir galimas partijos kandidatas į Vilniaus merus, prodiuseris Rolandas Skaisgirys. STT pareigūnai apsilankė ir R. A. Ručio valdose, pranešta apie konfiskuotą parlamentaro kompiuterį.

Kas galėtų sieti Seimo milijonierių su serialų magnatu R. Skaisgiriu? Turbūt ne tik tai, kad Ručiai su partijos lyderiu Rolandu Paksu lankosi jo kompanijos „Videometra“ organizuojamuose renginiuose.

1994-1998 m. R. A. Ručys buvo Lietuvos taupomojo banko krepšinio klubo prezidentas. Šis klubas dabar žaidžia Lietuvos krepšinio lygoje ir skina apdovanojimus – tai „Prienų“ krepšinio komanda. 2007 m. šios komandos marškinėliais vilkėjo R. Skaisgirys.

Beje, krepšinis R. A. Ručiui liko nesvetimas ir praėjus daugiau nei dešimtmečiui po jo pasitraukimo iš klubo vadovybės. 2011 m. balandį su kolegomis „tvarkiečiais“ bei kartu opozicijoje buvusiais socdemais ir „darbiečiais“ politikas pateikė nutarimo projektą, kuriuo siūlyta 140 mln. Lt padidinti finansavimą Vilniaus, Kauno ir kitų miestų, kuriuose vyko Europos vyrų krepšinio čempionatas, gatvių infrastruktūrų sutvarkymui. Siūlymo motyvas buvo būtent artėjantis čempionatas. Projektui, kurį parėmė ir dabartinis premjeras Algirdas Butkevičius, Seimas pritarė.

Tarp kitko, R. A. Ručys deklaruoja nuo 2006 m. esantis tarp smulkiųjų alkoholio pramonės milžino, koncerno „MG Baltic“ kontroliuojamos bendrovės „Stumbras“, akcininkų. Ir tai nekliudė parlamentarui praėjusios kadencijos metu sėkmingai pateikinėti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, susijusias, pavyzdžiui, su specializuotų alkoholio parduotuvių steigimu.

A. Ručienė: nieko jūs nerasite

Su Seimo nariu R. A. Ručiu DELFI nepavyko susisiekti – į skambučius mobiliuoju telefonu parlamentaras neatsiliepė. O jo sutuoktinė, „tvarkiečių“ advokatė A. Ručienė DELFI pareiškė nenorinti nieko aiškinti apie savo šeimos turto kilmę – Kauno tarybos narė tik patikino, esą visas turtas užgyventas teisėtai.

„Visos deklaracijos yra pas mus pateisintos. Nežinau, kokie ten šuoliai buvo, kokie nebuvo. Yra bankiniai pavedimai. Aš jums daugiau naujos informacijos negaliu pateikti. (…) Kiek yra, tiek yra. Kas yra, tas yra surašyta. Yra bankiniai duomenys, bankiniai pavedimai. Nežinau, ką norit iš manęs sužinoti. Ar čia dar neužtenka to puolimo kažkokio nenormalaus?“ - pyktelėjo „tvarkietė“.

„Negaliu nieko jums nei atsakyti, nei paneigti. Nes yra viskas tas, kas yra pas mus banko sąskaitose – ir tiek“, - pridūrė ji.

Paklausta apie jos pajamas, kai per metus gauta beveik 315 tūkst. Lt, o pajamų mokesčio sumokėta tik apie 12,6 tūkst. litų, politikė patikino, esą tokią disproporciją nulėmė advokatų darbo apmokestinimo specifika.

„Čia tikslinkitės su advokatūra. Pas mus yra kiti mokėjimai“, - aiškino pašnekovė.

Paprašyta pakomentuoti neseniai įvykusius NT sandorius, A. Ručienė į kalbas nesileido. „Aš jums nieko negaliu pasakyti naujo ir jūs nieko naujo nesurasite. Jeigu norite skandalą padaryti, tai ieškokite ne čia to skandalo – kreipkitės į kitus asmenis. (…) Nerasit jūs, mielieji, nerasit. Mes gyvename teisinėje valstybėje, elgiamės pagal Lietuvos Respublikos įstatymus. Ir jūs nepūskit, kur nereikia, nesąmonių. Viso gero“, - nukirto „tvarkietė“.