DELFI žiniomis, R. Skaisgirys jau mažiausiai pusantrų metų konsultuoja „Tvarkos ir teisingumo“ partiją viešųjų ryšių klausimais. Jį, kaip konsultantą, partiečiams pristatė „tvarkiečių“ vienvaldis lyderis Rolandas Paksas. Tiesa, būtų labai klaidinga manyti, kad „tvarkiečiai“ yra vienintelė politinė jėga, kuriai vienais ar kitais būdais padeda R. Skaisgirys.

Krepšinio šventės pagrindinis akcentas – R. Paksas

R. Skaisgirio projektų flagmanas – kompanija „Videometra“. Ji labiausiai garsėja lietuviškais serialais – nuo „Nekviestos meilės“ iki „Moterys meluoja geriau“. Na, apie serialų kokybę galima diskutuoti, bet tai toli gražu ne vienintelė „Videometros“ veikla.

Savo projektų „Videometra“ neslepia, priešingai – pateikia juos vieną po kito savo svetainėje. Štai pernai Kaune „Videometra“ organizavo šventę, skirtą Lietuvos krepšininkų triumfo 2003 m. Europos čempionate paminėti. Kiek keistas kompanijos pasirinkimas – krepšinio šventės veidu rodyti ne Šarūną Jasikevičių ar Saulių Štombergą, o... Rolandą Paksą.

Beje, partijos lyderis „Videometros“ puslapyje puikuojasi ne vienas – šalia sėdi Seimo narys Rimas Antanas Ručys ir jo žmona Aušra Ručienė. R. A. Ručio kabinete atlikta krata, o jo sutuoktinė kaip „Tvarkos ir teisingumo“ partijos advokatė, aiškinasi santykius su STT agentais. Dar vienas žmogus kadre – socialdemokrato susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus patarėjas Ričardas Slapšys.

R. Skaisgirys puikiai žinomas kaip serialų verslo magnatas. Kad jis verčiasi ir partijų konsultavimu viešųjų ryšių klausimais – kiek netikėta. O kiek ir už kokias paslaugas R. Skaisgiriui moka „tvarkiečiai“ – paslaptis. Viskas būtų kitaip, jei ne abejotino skaidrumo Seimo sprendimas atleisti partijas nuo prievolės laikytis Viešųjų pirkimų įstatymo. Jei valstybės pinigais maitinamos partijos prekes ir paslaugas pirktų pagal šio įstatymo normas, ir partijas aptarnaujančios įmonės, ir joms mokamos sumos būtų viešai skelbiamos.

Projekto globėja – partijos lyderio dukra

Visai neseniai nuskambėjo akcija, kuria raginta aukoti Kauno zoologijos sodui. Akciją pradėjo R. Skaisgirio sutuoktinė, „Videometros“ komunikacijos vadovė Vaida Skaisgirė.

Tiesa, kiek anksčiau R. Pakso dukra Inga Stumbrienė „Facebook“ puikavosi su ereliu, kuriam davė Kauno vardą. Ir turbūt nenustebsite sužinoję, kad TV3 televizijoje transliuotos paramos akcijos globėja įvardijama... I. Stumbrienė. Paramos akcijoje dalyvavo daug žinomų veidų. Tarp jų – ir krepšininkas Robertas Javtokas. Kaip neseniai atskleidė DELFI, jis „tvarkiečiui“ Vytautui Galvonui dar 2007 m. paskolino milijoną litų ir per septynerius metus iš politiko neatsiėmė nė cento. V. Galvonas iki šios vasaros ėjo finansų viceministro pareigas.

Beje, parama rinkta per projektą „Pirk dramblį“. Jam pernai daugiau nei 12 tūkst. Lt atseikėjo pats R. Paksas.

Sena meilė Naisių kaimui

Vienas žinomesnių „Videometros“ projektų – serialas „Naisių vasara“. Vieša paslaptis, kad pagrindinis serialo rėmėjas yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis, žemės ūkio magnatas Ramūnas Karbauskis.

Tiksliau, ne tik rėmėjas – jis įvardijamas kaip „Naisių vasaros“ projektų mecenatas ir sumanytojas“. Ir dar – kaip serialo scenarijaus autorius. Naisių kaimą R. Karbauskis pažįsta kaip savo penkis pirštus – šiame Šiaulių rajono kaime jis gimė ir užaugo, o „Naisių vasara“ jau ne vienerius metus tiesiogiai asocijuojasi su valstiečių-žaliųjų lyderiu.

„Naisių vasaros“ projektų būta daug. Vienas naujesnių – „Surask Naisių lobį“, kur piniginiais prizais apdovanoti ištikimiausi serialo žiūrovai. Ir kas, jei ne „Videometra“, padėjo surengti šias pinigų dalybas su R. Karbauskiu scenoje.

Ramūnas Karbauskis

Beje, politikos kuluaruose kalbama ir apie R. Skaisgirio ryšius su kai kurias socialdemokratais, kurie užsimezgė dar ankstesnės socdemų Vyriausybės laikais ir nenutrūko iki šiol. Kokie tai ryšiai – iki galo neaišku, dabar, kilus „tvarkiečių“ skandalui, socdemai vengia apie tai kalbėti.

Vis dėlto paslapties šydą kiek praskleidė konservatorė Rasa Juknevičienė, pareiškusi, esą su R. Skaisgiriu susiję asmenys „melžė“ pinigus iš krašto apsaugos sektoriaus. „Melžimo“ įnagiu konservatorė nurodė iki 2009 m. rodytą serialą „Garbės kuopa“. Esą iš pinigų pertekliumi niekada negalėjusio pasigirti gynybos sektoriaus serialas pareikalavo apie milijono litų.

Iki 2008 m. pabaigos, kai valdžią perėmę konservatoriai į ministro kėdę pasodino R. Juknevičienę, Krašto apsaugos ministerijai vadovavo socdemas Juozas Olekas, į šį postą sugrįžęs po 2012 m. rinkimų į Seimą.

Patiko ir A. Valinsko, ir N. Venckienės partijoms

R. Skaisgirio serialai retai palieka abejingų. Vieni juos vadina kultiniais, kitiems tai pigus televizijos industrijos pusfabrikatis.

Tiesa, „Videometra“ nemažai politinio triukšmo sukėlė serialu „Drąsos kaina“, kuriam scenarijų akivaizdžiai „rašė“ Drąsius Kedys ir jo užkurtas pragaras Kaune ir Garliavoje.

Ir koks sutapimas – pagrindinio vaidmens atlikėjas, kovotoju su pedofilais įkūnytojas Rolandas Boravskis sumanė kandidatuoti į Seimą. Lyg tyčia – su partija „Drąsos kelias“, dabar panašesne į partijos butaforiją. Na, į Seimą R. Boravskis nepateko, bet „Videometros“ filmuose ir toliau sėkmingai vaidina.

STT ir prokurorai neslepia, kad tyrimas „tvarkiečių“ atžvilgiu atliekamas dėl Vidaus reikalų ministerijos viešųjų pirkimų. Vis dėlto pati „Videometra“ valstybės pinigų dalybose figūruoja retai. Tiesa, ne kukliomis sumomis.

Garsiausiai „Videometra“ nuskambėjo į valdžią atėjus Arūnui Valinskui ir jo vedinai Tautos prisikėlimo partijai. „Prisikėlėliams“ teko Aplinkos ministerija. Ministras Gediminas Kazlauskas per ketverius metus nepajėgė išjudinti renovacijos proceso, bet jo vadovaujama ministerija, centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, R. Skaisgirio firmai atseikėjo beveik 3,35 mln. Lt.

Didžiuliai pinigai R. Skaisgiriui atiteko už du projektus – „pažintinių gamtos laidų ciklą“ bei „aplinkosaugos aktualijų TV ir radijo laidų ciklą“. Abiejuose projektuose – po 44 laidas, abi sutartys sudarytos 2010 m. CVPP duomenimis, „Videometra“ čia konkurentų neturėjo ir buvo vienintelė pretendentė į maždaug milijono eurų vertą užsakymą.

Ir vėl sportas?

Tarp „tvarkiečių“ skandale apklausiamų asmenų atsidūrė ir R. Skaisgirio bičiulis Justinas Garliauskas, viešųjų ryšių srityje besisukančios viešosios įstaigos „Pradas media“ vadovas. „Pradas media“ žiniasklaidoje buvo vadinama ne J. Garliausko, o R. Skaisgirio verslu.

CVPP duomenimis, 2012 m. įkurta „Pradas media“ mėgino gauti valstybės užsakymų viešuosiuose pirkimuose, tačiau nesėkmingai. Vis dėlto J. Garliausko kompanija sėkmingai minta iš ne pačius geriausius laikus išgyvenančio Lietuvos futbolo.

„Pradas media“ pernai tapo atsakinga už Nacionalinės futbolo klubų asociacijos rinkodaros, reklamos ir populiarinimo klausimus. Kiek šviežiai įsteigta asociacija mokės už šias paslaugas – neskelbiama. Tiesa, portalas sportas.info skelbė, kad futbolo populiarinimo ir reklamos reikalus tiesiogiai finansuos pagrindine Lietuvos futbolo A lygos rėmėja tapusi greitųjų kreditų kompanija „SMScredit.lt“. Skelbta, kad pagrindinė stipriausios šalies lygos rėmėja pinigus duos ne klubams, ne Lietuvos futbolo federacijai, o viešajai įstaigai, kuri dabar, „Sodros“ duomenimis, teturi du darbuotojus. Na, o futbolo klubų vadovai tokiam pinigų skirstymui neprieštaravo, nors ne viena futbolo ekipa šalyje nuolat skundžiasi pinigų trūkumu.

R. Skaisgirys ir sportas dažnai eina išvien. Buvęs Vilniaus „Sakalų“ krepšininkas aikštėje garsėjo ne tik taikliais metimais, bet ir ūmiu charakteriu. Aikštelėje jis rado nemažai draugų, sporte pasiekusių kur kas daugiau. Savo ruožtu, R. Skaisgirys įrodė, kad jo prodiuserio talentas nė kiek nemenkesnis nei meistriškumas su oranžiniu kamuoliu.