"Tokie veiksmai, su kuriais susiduriama pastaruoju metu, riboja teisėtą valstybių žvejybos veiklą, taip pat sukelia nesaugumo jausmą, o laivų įgulos negali jaustis užtikrintai", - pranešime spaudai cituojama žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Kaip paaiškino tarptautinės jūrų teisės ekspertas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) profesorius Saulius Katuoka, problema dėl sulaikyto laivo yra galimai kilusi dėl to, kad, kaip susidaro įspūdis iš informacijos viešojoje erdvėje, nėra tiksliai geografiškai atribotos - Rusijos išskirtinė ekonominė zona ir žvejybos rajonas, kuriame žvejyba yra vykdoma remiantis tarptautine sutartimi, kurios vykdymą kontroliuoja NEAFC.

"Kiek suprantu iš spaudos, mes galvojame, kad mes žvejojome tarptautiniame rajone, o rusai - kad išskirtinėje ekonominėje zonoje. Taigi, galbūt, nėra tiksliai nustatyti rajonai. Todėl, čia yra problema, Rusija galvoja, kad jos vienos ribos, o komisija, kad - kitos", - Eltai sakė S. Katuoka.

Pasak profesoriaus, šio ginčo dėl ribų baigtis ir parodys, kuri pusė teisi.

"Jeigu komisija atstovės koordinates, ir jeigu laivas įrodys, kad žvejojo tose koordinatėse, vadinasi, Lietuva yra teisi", - sakė S. Katuoka.

Žvejybos šiaurės rytų Atlante komisijoje Europos Sąjungą atstovauja Europos Komisija. Ją pasitelkdama Lietuva siekia apginti teisėtus Lietuvos žvejybos įmonės ir piliečių interesus.

Kaip primena Žemės ūkio ministerija, penktadienį laivo "Jūros vilkas" kapitonas atvyko į Murmansko valstybinę specializuotą inspekciją, kur jam buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas. Kapitonas turėjo galimybę su juo susipažinti. Ši procedūra baigia ikiteisminio tyrimo stadiją ir byla bus perduota teismui.

Žvejybos laivas "Jūros vilkas" buvo sulaikytas rugsėjo 18 dieną.