„Šį savaitgalį teko patirti, kaip verslininkai vertina vienišas motinas/tėvus. Su dviem vaikais apsilankiau „Impuls“ baseine ir sužinojau, kad mes nesame šeima pagal šio baseino savininkų ir/ar valdytojų šeimos sampratą.

Pasirodo, „Impuls“ baseinuose šeima suprantama kaip du suaugusieji ir vaikas. Gerai dar, kad nenurodo, jog suaugę turi būti skirtingų lyčių. Taigi dviejų suaugusių ir vieno vaiko šeimai vienkartinis apsilankymas baseine kainuoja 89 Lt. Tuo metu vienai mamai su dviem vaikais apsilankymas kainuoja 91 Lt. Dėl dviejų litų skirtumo gal ir neverta inicijuoti diskriminacijos dėl socialinės padėties tyrimo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje, o gal verta, kaip manote?“, – socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Sociologijos katedros vedėja, socialinių mokslų daktarė M. Ališauskienė.

Sociologė sakė anksčiau „Impuls“ lankiusis su vaikais ir seserimi. Tuo metu jai leido įsigyti šeimos bilietą.

Milda Ališauskienė
Pasak M. Ališauskienės, diskriminacijos temą galima plėtoti, nes papildomam vaikui iš šeimos „Impuls“ vienkartinis apsilankymas kainuoja 15 Lt., o vaikui, atėjusiam su mama – 23 Lt. Pašnekovė pasidomėjo, kaip šeimą įvardija kitos įmonės. Pavyzdžiui, kino centre „Multikino“ šeima yra 2 suaugę + 2 vaikai arba 1 suaugęs + 3 vaikai. Čia yra ir pigesnis variantas: 2 suaugę + 1 vaikas arba 1 suaugęs + 2 vaikai. Taigi, sako sociologė, problemą galima lengvai išsispręsti.

M. Ališauskienė DELFI teigė nustebusi, kad sporto klube su vaikais išgirdo – „pagal mūsų sistemą jūs nesate šeima“.

Po jos įrašu „Facebook“ užvirė diskusija. Dauguma rašiusiųjų palaikė sociologę ir ragino būtinai skųstis Lygių galimybių kontrolieriaus įstaigai ir ginti savo teises.

„Impuls“: atsiprašome, kad lankytoją suklaidino pavadinimas

Sporto ir sveikatingumo klubų tinklo „Impuls“ klientų aptarnavimo vadovė Irma Lukoševičienė sakė apgailestaujanti, kad lankytoją suklaidino vienkartinio apsilankymo pavadinimas.

„Mūsų klubuose siūlome vienkartinio apsilankymo paslaugą, kuri vadinasi „Šeima: 2 suaugę ir 1 vaikas“. Šioje paslaugoje pavadinimas „šeima“ teisiškai neapibrėžia įprasto šeimos statuso, o tik nurodo asmenų skaičių. Taigi mes kviečiame du suaugusius ir vaiką apsilankyti mūsų klubuose ir įsigyti šį specialų vienkartinio apsilankymo bilietą“, – sakoma „Impuls“ pateiktame komentare.

Pasak I. Lukoševičienės, „Impuls“ labai dėkoja lankytojai už pastebėjimą ir pažada apsvarstyti galimybę ateityje vienišoms mamoms ar tėčiams pritaikyti šią paslaugą ir įvesti specialų vienkartinio apsilankymo bilietą.

Dėl šeiminės padėties diskriminuoti galima

„Labai keista: žmonės duoda pinigų, o jie tų pinigų neima“, – situaciją komentuoja Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovas Valdas Dambrava.

Pasak V. Dambravos, šiuo atveju kalbame apie galimą diskriminaciją dėl šeiminės padėties, tačiau šiuo aspektu diskriminacija tarnyboje netiriama. Šeiminė padėtis neįtraukta į diskriminacijos pagrindų sąrašą, dėl to tarnyba negali panašių atvejų tirti.

Tarnyba nuolat sulaukia žmonių užklausų dėl vandens parkuose šeimoms taikomų akcijų. Pasitaikius panašiems atvejams, tarnybos specialistai verslininkams rekomenduoja atsižvelgti į žmonių pastabas ir taikyti lankstesnes nuolaidų sistemas. Juk, sako V. Dambrava, kartais gali nebūti antro suaugusio, gali būti daugiau vaikų arba gali būti tik vienas vaikas, kuris taip pat nepretenduos į nuolaidą.