„Milijonai žmonių visoje Europoje neturi darbo - tai ne tik socialinio, bet ir ekonominio saugumo problema. Pašalpos ir subsidijos negali atstoti reformų, todėl tik ėmęsi ryžtingų veiksmų padėsime žmonėms. Lietuva pačiu sunkiausiu metu susitelkė ir įvykdė skausmingas, bet būtinas reformas. Dabar turime stabilų ekonomikos augimą, kitąmet tapsime euro zonos nare, o jaunimo nedarbas mažėjo sparčiausiai iš visų Europos Sąjungos šalių", - sakė prezidentė.

Pristatydama Lietuvos patirtį ir nacionalinius veiksmus, prezidentė pabrėžė jaunų žmonių verslumo ir iniciatyvų skatinimą. Lietuvoje sėkmingai taikoma pirmojo darbo programa per dvejus metus padėjo sukurti darbo vietas daugiau nei šimtui tūkstančių jaunų žmonių. Taip pat prezidentės iniciatyva buvo priimtos įstatymo pataisos, kurios palengvins galimybes jaunimui susirasti praktiką ir įgyti realių darbo įgūdžių.

Lietuva įgyvendina jaunimo garantijų iniciatyvą, kuriai skirta per 300 mln. litų. Ši programa užtikrins, kad po mokslų ar darbo netekimo per 4 mėnesius jaunuoliui bus pasiūlytas darbas, praktika ar studijos. Taip pat būtina sumažinti atotrūkį tarp švietimo ir darbo rinkos poreikių, mokymą suderinant su praktika.

Siekiant veiksmingai kovoti su nedarbu, reikia mažinti mokesčių ir administracinę naštą verslui. Vyriausybės turi pagelbėti verslą pradedančioms naujoms įmonėms ne tik mažindamos mokesčius, bet ir nemokamomis konsultacijomis, mokymais, pagalba, ieškant naujų rinkų. Taip pat būtina skatinti smulkųjį ir vidutinį verslą - Europoje čia sukuriama apie 70 proc. darbo vietų.

Milano konferencijoje Europos Sąjungos šalių narių vadovai, socialinės apsaugos ir darbo ministrai bei darbuotojų ir darbdavių atstovai dalijasi patirtimi, kaip didinti užimtumą, skatinti jaunimo verslumą, spartinti priimtų priemonių kovai su nedarbu įgyvendinimą.

Milano konferencija - jau trečias ES aukšto lygio susitikimas nedarbo problemoms spręsti. Pernai užimtumo konferencijos vyko Berlyne ir Paryžiuje. Konferencijoje taip pat dalyvauja Europos Sąjungos prezidentas Hermanas Vanas Rompuy, Europos Komisijos prezidentas Jose Manuelis Barroso, Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Latvijos, Estijos, Švedijos, Suomijos, Belgijos, Nyderlandų, Liuksemburgo, Portugalijos, Maltos ministrai pirmininkai.