„Šiemet tokių perėmimų skaičius yra pusantro karto didesnis nei pernai – jaučiame smarkų padidėjimą", – pirmadienį pareiškė NATO pareigūnas Lasko oro pajėgų bazėje Lenkijoje, NATO naujajam vadovui Jensui Stoltenbergui atvykus pirmo užsienio vizito.

„Tai ne tik provokacijos, bet ir reikšminga saugumo problema“, – sakė pareigūnas, atkreipdamas dėmesį į galimą keleivinių lėktuvų ir neregistruotus skrydžius atliekančių Rusijos lėktuvų susidūrimo pavojų.

„Tai darydami jie nepateikia skrydžio plano ir jų atsakikliai būna išjungti, jie nesikalba su skrydžių dispečeriais“, – pridūrė pareigūnas.

Aljanso oro pajėgos pradėjo patruliavimą NATO narių Estijos, Latvijos ir Lietuvos oro erdvėje 2004 metais, kai šios Rusijos pasienyje esančios šalys tapo Aljanso narėmis 2004 metais.

Rusijai kovo mėnesį surengus Krymo aneksiją ir įsikišus į įvykius rytinėje Ukrainoje, NATO keturis kartus sustiprino savo patruliavimą naikintuvais „F-15“, „F-16", "Eurofighter“ ir žvalgybos lėktuvais AWACS.

Iš viso šešis milijonus gyventojų turinčios šios trys Baltijos šalys negali savarankiškai užtikrinti savo gynybos.

„Jie (Rusijos lėktuvai) priartėja pakankamai arti, kad išprovokuotų, – sakė jis. – Jie tikrai nepasiklysta“.

Tačiau pareigūnas patikino, kad Rusijos lėktuvai niekada neįskrido į NATO oro erdvę ir kad bet koks toks žingsnis sukeltų „reikšmingą paaštrėjimą“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (238)