Sekmadienį, paskutinę Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčios titulinių atlaidų ir parapijos 200 metų jubiliejaus šventės dieną
tikinčiuosius pakvietė į bažnyčios šventorių ateiti su augintiniais, kuriuos čia pat ir pašventino.

Tai Vilniuje minėta Pasaulinė gyvūnų diena. Kasmet spalio mėnesio 4-ąją švenčiant šią dieną pagerbiamos visos gyvūnų gyvybės formos, padėkojama gyvūnams už tai, kad mūsų gyvenimui suteikia daugiau džiaugsmo ir prasmės.

Šventojo Pranciškaus – visų gyvų Žemės padarų globėjo – atlaidų dieną,Spalio 4-ąją, minėti ir kaip Pasaulinę gyvūnų dieną nutarta 1931 metais Italijoje, Florencijoje. Nuo 2000-ųjų šventė švenčiama ir Lietuvoje.

Šių metų išskirtinumas, kad gyvūnų laiminimu Vilniaus Bernardinų bažnyčios šventoriuje, Mišiomis ir po jų koncertu „Įkvėpimai“ baigsis penktadienį prasidėjusi Bernardinų parapijos 200 metų jubiliejaus šventė ir tituliniai bažnyčios atlaidai.

Pakvietė karalius Kazimieras Jogailaitis

Kaip rašoma parapijos tinklalapyje, broliai pranciškonai (bernardinai) prie Vilnelės Vilniuje įsikūrė 1469 m. čia pakviesti Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Kazimiero Jogailaičio. Prie vienuolyno 1814 m. įkurta Bernardinų parapija.

Po 1863 m. sukilimo carinė valdžia vienuolyną uždarė, vienuolius išvarė, o parapiją perdavė dieceziniams kunigams. Sovietinė valdžia 1949 m. bažnyčią visai uždarė, parapiją perkėlė į Šv. Onos bažnyčią.

Po sovietinės okupacijos 1994 m. į Bernardinų bažnyčios griuvėsius vėl sugrįžo broliai pranciškonai, o 2001 m. oficialiai buvo atkurtas Šv. Pranciškaus ir Šv. Bernardino vienuolynas ir istorinė Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) parapija. Populiarus pavadinimas „bernardinai“ kilęs iš XV a. gyvenusio ir pranciškonų ordiną reformavusio šv. Bernardino Sieniečio vardo.