Pasak viešųjų ryšių specialisto Liutauro Ulevičiaus, ši partija dabar nuolat matoma ir girdima, tačiau toks neapsisprendimas jiems yra žalingas.

Šių metų pavasarį TS-LKD Vilniaus m. skyrių sueiga kandidatu į Vilniaus merus išrinko jos pirmininką Mantą Adomėną, tačiau birželį konservatoriai pradėjo diskutuoti apie kitą kandidatę į šį postą – buvusią viešosios įstaigos „Investuok Lietuvoje“ vadovę Mildą Dargužaitę. Ji, iš pradžių entuziastingai priėmusi pasiūlymą kandidatuoti iš Andriaus Kubiliaus, nepraėjus nė savaitei, pareiškė posto nebesieksianti, nes „dar nėra pasirengusi žengti į politiką“.

Tuo metu vasaros pabaigoje ta pati Vilniaus sueigos taryba TS-LKD kandidate į sostinės mero postą jau norėjo matyti buvusią finansų ministrę Ingridą Šimonytę, kuri po svarstymų taip pat pareiškė atsisakanti dalyvauti šiuose rinkimuose dėl asmeninių priežasčių.

Idealia kandidate I. Šimonytę laikęs M. Adomėnas, rodos, ir vėl pats grįžo į kovą savivaldos rinkimuose, tačiau konservatorių vicepirmininkas Jurgis Razma ketvirtadienį partijos kolegai priminė, kad kandidatu M. Adomėno kol kas niekas galutinai nepatvirtino.

Liutauras Ulevičius
Viešųjų ryšių specialistas L. Ulevičius pastebi, kad toks blaškymasis – ne pirmas atvejis konservatorių partijos gyvenime. „Priminsiu, kad kai [pastarąjį kartą] buvo renkamas šios partijos pirmininkas, taip pat buvo kilęs ar natūraliai sukurtas ažiotažas tarp Andriaus Kubiliaus ir Vytauto Landsbergio. Taigi modelis tarsi matytas, bet ar dabartinė situacija yra specialiai sukurta, ar natūraliai iškilusi, galėtų pasakyti tik vidiniai partijos šaltiniai“, – komentuoja L. Ulevičius.

Kaip teigia politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris, jei tokios konservatorių kandidato į sostinės merus paieškos yra viešųjų ryšių akcija, tai ji yra labai nevykusi. „Šitas blaškymasis yra objektyvus atspindys fakto, kad jie neturi potencialių lyderių savo partijos gretose, kurie galėtų pretenduoti į Vilniaus politinio lyderio statusą, būti rimtais favoritais į merus“, – portalui LRT.lt sako V. Bruveris.

Pasak politikos apžvalgininko, M. Adomėnas tiesiog „nepatempia kandidato į merus vaidmens, ir, ko gero, jam pačiam tai yra akivaizdu“.

Žiūrint iš šono, anot L. Ulevičiaus, nepriklausomam stebėtojui kyla įtarimas, ar rimta yra partija, kuri nuolat mėtosi nuo vieno kandidato prie kito. „Suprantu, kad normali partija turi būti demokratiška, joje neturi trūkti nuomonių įvairovės, bet keistai atrodo, kai partija patvirtina kandidatą, o vėliau jis pasako nekandidatuosiantis, tada surandamas kitas, bet vėl paneigiama jo kandidatūra. Konservatorių partija yra nuolat girdima ir matoma, bet tikrai negalėčiau teigti, kad tai stiprina ir kelia pasitikėjimą ja. Kol kas vyksta atvirkštinis procesas“, – tikina viešųjų ryšių specialistas.

Savo ruožtu V. Bruveris priduria, kad artėjantys savivaldos rinkimai yra labai svarbūs, ypač sostinėje, todėl pralaimėjimas partijai būtų labai skaudus: „Konkrečiai sostinėje savivaldos rinkimai yra politiškai svarbūs, o konservatoriai mato, kad gali pralaimėti – neturėti nei savo mero, nei daugumos taryboje. Tai būtų dvigubas pralaimėjimas ir itin skaudus smūgis partijai, nepaisant jos rezultatų visos Lietuvos mastu.“

Lietuvos socialdemokratų partijos Vilniaus miesto skyriaus konferencija kandidatu į sostinės merus išrinko Gintautą Palucką, Liberalų sąjūdis sostinės meru norėtų matyti Remigijų Šimašių.

Savivaldybių tarybų rinkimai įvyks kitų metų kovo 1-ąją. Juose pirmą kartą metai bus renkami tiesiogiai.