Vytauto Didžiojo universiteto Santuokos ir šeimos studijų centro vadovas, kunigas, chirurgas Andrius Narbekovas teigia, kad šis būdas pavojingas ir net nepriimtinas teisine prasme, o gydytojas ginekologas Vytautas Klimas sako, kad medikamentinis nėštumo nutraukimas medicininiu požiūriu yra tinkamas ir geras.
Vytautas Klimas

„Tai yra ankstyvo nėštumo nutraukimo būdas, kuris turi savo indikacijas, kuris yra patikimas, geras ir naudojamas daugelyje Europos šalių“, - „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ sakė V. Klimas.

Pasak jo, nėštumo nutraukimo skaičių padidina ne nėštumo nutraukimo būdas, o tai, ar moterys turi galimybę saugiai ir efektyviai planuotis savo nėštumą.

„Tos šalys, kurios bando administracinėmis priemonėmis sumažinti abortų skaičių – uždraudžia abortus, tam tikrus nėštumo nutraukimo būdus – abortų poreikio nesumažina, sumažina tik abortų prieinamumą. (...) Tai skriaudžia tas moteris, kurios neplanuotai pastojo, kad sukeltų joms kuo daugiau problemų“, - sakė V. Klimas.

A. Narbekovas sakė, kad kaip medikas galįs pasakyti, jog medikamentinis abortas negali būti alternatyva chirurginiam abortui:

„Turime komplikuotą situaciją dėl pačio medikamentinio aborto. To preparato, kuris skirtas nėštumui nutraukti, instrukcijoje reikalingas kitas preparatas, kuris yra būtinas ir kuris nėra registruotas Lietuvoje. Tad grynai iš teisinės pusės naudoti preparatus, kurie naudojami ne pagal indikaciją, yra nepriimtina, nesaugu ir to negalėtų būti“, - laidoje kalbėjo A. Narbekovas.
Andrius Narbekovas

Jis pridūrė, kad medikamentinis abortas netinka iki 12 savaičių nėštumui, jis būtų neefektyvus, todėl, anot jo, ir negali būti pateikiamas kaip alternatyva chirurginiam abortui. Be to, medikamentinio aborto komplikacijos, kalba A. Narbekovas, yra labai pavojingos:

„Ten, kur yra medikamentinis abortas legalus, yra moterų mirčių dėl įvairių komplikacijų. Viena iš pagrindinių – kraujavimai, yra kraujo užkrėtimai ir kitos komplikacijos“, - kalbėjo A. Narbekovas.

Seime yra buvę pateikta įstatymo projektų dėl reprodukcinių teisių, bet Seimas jiems nepritarė. Iki šiol nesėkmingos buvo ir iniciatyvos įstatymu uždrausti abortus. Šiuo metu šalyje abortai leidžiami ne vėliau kaip iki 12 nėštumo savaitės pabaigos.

Laida „Dienos klausimas“ transliuojama darbo dienomis 13.10 val.