Savo prisistatymą V. Andriukaitis pradėjo patikindamas europarlamentarus, kad juo galima pasitikėti ir paminėjo Sibire, kur buvo ištremti jo tėvai, praleistus pirmuosius šešerius gyvenimo metus.

Lietuvos politikas prisistatymo kalbą sakė anglų, lenkų, vokiečių ir lietuvių kalbomis. Pasak V. Andriukaičio, jam nesvetima europietiška kompromiso paieškos dvasia.

V. Andriukaitis sakė neversiąs žmonių mesti rūkyti ar atsisakyti alkoholio.

Kandidatas sakė verčiau bandysiąs paaiškinti, kaip gerėja gyvenimo kokybė, atsisakant šių žalingų įpročių.

Į konkrečius parlamentarų klausimus dėl prieigos visiems ES piliečiams prie tinkamos sveikatos apsaugos ar genetiškai modifikuotų organizmų V. Andriukaitis atsakinėjo gana aptakiai ir bendromis frazėmis, daug kartų kartodamas, kad pirmiausia yra sąžiningas gydytojas, kuris neaukos piliečių sveikatos „ant laisvos rinkos altoriaus“ ir nesutiks mažinti europietiškų standartų, kai kalba eina apie sveikatą ir maisto saugos kokybę.

Paklaustas, kaip tramdys didžiąsias farmacininkų kompanijas V. Andriukaitis pareiškė, kad atlaikė Gulagą bei KGB apklausas, tad farmacininkų nėra ko bijoti.

Lietuvos atstovas taip pat pripažino, kad jam dar trūksta įsigilinimo į kai kurias sritis. V. Andriukaitis taip pat akcentavo, kad yra pasiryžęs įsiklausyti į visų ES nuomonę.

Nepaisant nekonkrečių atsakymų ir daug kartų pakartotos apeliacijos į Hipokrato priesaiką, užsienio žurnalistai V. Andriukaičio prisistatymą įvertino gana teigiamai, nors ir pastebėjo jo polinkį į bendras frazes.

Pasak vieno žurnalisto, europarlamentarų klausimai nebuvo labai išradingi, tačiau ir Lietuvos kandidatas atsakydamas „suko ratais“.

„Jūsų kandidatas daro gerą įspūdį. Bus matyt toliau“, - spaudos centre kalbėjo didžiųjų naujienų agentūrų atstovai.

Kandidatui suteikiama galimybė pasakyti iki 15 minučių trukmės prisistatymo kalbą, likęs laikas skiriamas klausimų-atsakymų sesijai.

Pirmadienį prasidėjusi visų kandidatų apklausa nėra tik simbolinė. Praeityje buvo atvejų, kai kandidatas neįveikė Europos Parlamento barjero ir šalis turėjo skubiai ieškoti kito kandidato. Visų kandidatų prisistatymas EP taip pat lems, ar Jeano-Claude’o Junckerio vadovaujama Europos Komisija gaus EP palaiminimą pradėti penkerių metų kadenciją.

V. Andriukaičiui tenkantis portfelis Briuselio koridoriuose vadinamas „logišku” pasirinkimu dėl jo išsilavinimo ir patirties. Buvusiam Lietuvos sveikatos apsaugos ministrui teks rūpintis ir Europos Sąjungos sveikatos politikos klausimais, ir aiškintis su Rusija, atkakliai bandančia politizuoti maisto saugos klausimus.

Jeanas-Claude'as Junckeris
Tiesa, už sveiką gyvenseną pasisakančiam socialdemokratui, nemenku išbandymu gali tapti jo naujasis šefas, ir ne tik dėl pastarojo dešiniųjų pažiūrų – EK pirmininkas J.C.Junckeris Briuselyje garsėja savo viskio ir cigarų vakarėliais. ”Junckeriui iki infarkto trūksta tik vieno stiklo viskio”, - apie būsimo EK vadovo potraukį alkoholiui juokaujama Briuselyje.

Kaimynams – simboliniai postai?

Užsienio žurnalistai Briuselyje diskutuoja, ar Lietuva nesijaučia nusivylusi, kad kaimynams skirti solidesni postai. Estijos ir Latvijos atstovams Andrusui Ansipui ir Valdžiui Dambrovskiui numatyti EK vicepirmininkų postai, tuo tarpu politikui iš Lietuvos – „tik“ eurokomisaro kėdė.

Vis dėlto diplomatiniai šaltiniai prognozuoja, kad konkrečią atsakomybės sritį gavusi Lietuva turės daugiau realios įtakos nei vicepirmininkai, kurių postai neva labiau simboliniai, atsakomybės ribos – neaiškios, o jų atsakomybėje nėra nė vieno generalinio direktorato, tad jiems teks remtis tik savo kabineto pajėgomis.

Skandalingi kandidatai
 Alenka Bratusek

Būsimasis EK pirmininkas, ilgametę patirtį Briuselio koridoriuose sukaupęs J.C.Junckeris tikisi Europos Parlamento palaikymo savo komandai. Vis dėlto būsimų kandidatų sąraše yra daug pavardžių, paskui kurias velkasi skandalų šleifas.

Buvusi Slovėnijos premjerė Alenka Bratušek, matyt, daug atiduotų, kad iš „Youtube“ išnyktų vaizdo vaizdo įrašas, kuriame būsimoji Komisijos vicepirmininkė, atsakinga už Energetikos sąjungą, energingai niūniuoja „tegyvuoja komunizmas”, pritardama garsiajai komunistų dainai „Avanti Popolo”, dar kitaip vadinama „Bandiera Rossa”. A. Bratušek taip pat, matyt, teks pasiaiškinti dėl ovacijų pareiškimui, kad „Europos Sąjunga – tik gauja vagių”.

Tiboras Navracsicsius
Vengrijos siunčiamas Tiboras Navracsicsius, būsimasis švietimo, kultūros ir jaunimo klausimų komisaras, turės atsakyti ne tik už savo veiklą ir pažiūras, bet ir už savo šalies premjerą Viktorą Orbaną, kurio antidemokratiški veiksmai daugeliui europarlamentarų kelia alergiją.

Ispanijos atstovas Miguelis Arias Canete savo prisistatymą greičiausiai pradės nuo atsiprašymo. Būsimasis klimato ir energetikos komisaras praėjusį pavasarį sukėlė skandalą pareikšdamas, kad jo politinė oponentė negali prilygti jam intelektualiai jau vien todėl, kad yra moteris. Ispanijos atstovas taip pat erzina Europos žaliuosius savo turimomis naftos kompanijos akcijomis.

Dėl visos Komisijos sudėties Europos Parlamentas balsuos spalio 22 d. J. C. Junckerio siūlomoje Komisijos sudėtyje yra penki buvę premjerai, keturi vicepremjerai, 19 buvusių ministrų, septyni komisarai skiriami antrai kadencijai.