“Nors atrodo, kad yra daug parašyta knygų, publikuota dokumentų, tačiau iš tiesų mes menkai težinome tikrąją pokario istoriją. Ji labai sudėtinga, tragiška, tačiau būtina apie tai kalbėti. Ypatingai šiomis dienomis, kai matome, jog nauja okupacija nėra iš fantastikos srities”, teigia šios laidos vedėjas ir prodiuseris Virginijus Savukynas.

Šį ciklą pradedame nuo pokalbio su vienu dokumentinio filmo “Nematomas frontas” kūrėju švedu Jonu Ohmanu. “Pokaris yra tas laikotarpis, kada lietuviai itin nepalankiomis sąlygom sako pasauliui ir sau, kad mes norime būti nepriklausomi ir turėti savo šalį bet kuria kaina“, sakys pokalbyje garsus filmų kūrėjas.

Vėlesnėse „Istorijos detektyvų“ laidose bus pasakojama apie Lietuvos žvalgą NKVD uniforma, drąsius partizanų vadus – Žemaitį, Siaubą, Kazimieraitį ir kitus.

Deja, pasipriešinimo istorija nebūtų pilna, jei nebūtų papasakota apie išdavikus. Todėl bus reportažai apie visiems puikiai žinomą vaikų rašytoją Kostą Kubilinską, kuris buvo užverbuotas NKVD ir išdavė partizanus. Apie agentą „Kardą“ ir jo veiklą Kaune. Apie J. Deksnį, J. Markulį ir kitus. Visada šalia didvyrių yra ir išdavikai, pasiaukojimas ir niekšybė, deja, žengia greta.

„Istorijos detektyvuose“ šį šeštadienį 13.00 val. – pokalbis su Jonu Ohmanu, ar vertėjo lietuviams po karo priešintis, senovės lietuvių vieno išradimo mįslė bei ar smurtavo vyrai prieš moteris Lietuvos didžiojoje kunigaikštystėje?