Su kauniečiais pirmadienį bendravo Chersono srities „Sarmat“ bataliono palaikytoja Alla Tiutiunnik, lietuvių kilmės visuomenininkė ir žurnalistė Natalija Danutė Bimbiraitė, kuri taip pat yra viena iš Chersono srities „Sarmat“ bataliono aktyvių palaikytojų.

Taip pat atvyko „Sarmat“ bataliono karys, Ukrainos armijos atstovas Olegas Šadevskij.

Vėliavoms – ypatingas dėmesys

Prasidėjus neramumams lietuvio ir ukrainietės dukra N. D. Bimbiraitė ėmėsi aktyvių Ukrainos armijos palaikymo veiksmų. Buvo įkurtas paramos fondas, kuris kariams teikė būtiniausius daiktus ir amuniciją – pradedant batais ir miegmaišiais, baigiant naktinio matymo prietaisais.

Rusijai po referendumo paskelbus, kad Krymo gyventojai nori prisijungti prie Rusijos, netoli Krymo esančio Chersovo gyventojai sunerimo.

Tuo metu ypatingas dėmesys buvo skiriamas Ukrainos simboliams.

Kryme nuo valstybinių pastatų buvo pašalintos Ukrainos vėliavos ir iškeltos Rusijos vėliavos. Supratome, kad mums kilo grėsmė. Nusprendėme budėti, kad niekas nenukabintų vėliavų ir negalėtų interpretuoti, jog ir Chersonas nori priklausyti Rusijai. Nenorime, kad kažkas imtų ir paskelbtų, kad Chersonas priklauso Rusijai, kaip atsistiko su Krymu. Pasauliui buvo paskelbta, kad tai Krymo gyventojų valia“, - pasakoja N. D. Bimbiraitė.

Žurnalistė teigė, kad dar niekada Ukrainoje nebuvo jaučiamas toks didelis patriotizmo ir susivienijimo jausmas.

Į mūšį – po poros mėnesių

Iki neramumų Olegas Šadevskij buvo verslininkas, tačiau staiga viskas apsivertė aukštyn kojomis.

„Negali dirbti, kai priešas už vartų“, - sako O. Šadevskij.

Vyras stojo į savanorių pajėgas „Sarmat“. Tai buvo visiškai naujas darinys, sukurtas per 20 dienų. Į batalioną stojo daugiausiai vyrai, kurie jau buvo tarnavę sovietų kariuomenėje. Todėl jų paruošimas mūšiams truko apie du mėnesius. Daugiau laiko tiesiog nebuvo.

„Įprasati šiam procesui prireiktų pusės metų“, - sako O. Šadevskij.

Iš viso „Sarmat“ būrį sudaro apie 450 karių.

O. Šadevskij taip pat turi tvirtą nuomonę buvusio Ukrainos vadovo V. Janukovyčiaus atžvilgiu.

„V. Janukovyčius tikslingai naikino armiją ir, mano manymu, buvo ruošiamasi kitiems prezidento rinkimams. V. Janukovyčius tikėjosi juos laimėti, o vieną dieną nubudę žmonės sužinotų, kad jie nebegyvena Ukrainoje – tokios Ukrainos jau nebėra. Tam buvo tikslingai ruošiamasi – ardomi daliniai, išvežta ginkluotė“, - sako O. Šadevskij.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (494)