Tai DELFI patvirtino užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė. Jos teigimu, konsulas Murmanską pasiekti turėtų vėliausiai pirmadienį ir į Rusiją yra siunčiamas tam, kad pasirūpintų Lietuvos piliečių reikalais.

Šeštadienį DELFI kalbintas įmonės „Arctic Fishing“, kuriai priklauso sulaikytas laivas, direktorius Giedrius Gruzdys teigė, jog naujos informacijos apie laivo padėtį ir Rusijos sulaikytus Lietuvos piliečius neturi.

Priminsime, jog penktadienį pranešta, kad Rusija sulaikė Lietuvoje registruotai įmonei priklausantį laivą su 28 asmenų įgula, kurioje yra ir 3 Lietuvos piliečiai. Pasak Rusijos, laivas „Jūros vilkas“ užsiėmė neteisėta krabų žvejyba išskirtinai Rusijos ekonominiuose vandenyse. Tariamai laivas bandė sprukti, bet buvo sulaikytas ir nutemptas į Murmansko uostą tolesniam tyrimui.

Rusijos federalinio saugumo tarnyba (FST) skelbė, jog „Jūros Vilko“ kapitonas ne tik bandė bėgti, bet tai darė „ant denio laikydamas FST pasienio tarnybos inspektorių grupę“, todėl dėl bausmės „Jūros Vilko“ kapitonui spręs Murmansko teismas. 

Lietuvos teigimu, laivas žvejyba užsiėmė tarptautiniuose vandenyse. Tai įrodo palydovinės sistemos duomenys, todėl Rusijos pareigūnai neturėjo teisės imtis veiksmų.

Kaip pranešė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, laivo „Jūros Vilkas“ kapitonas buvo nušalintas jėga, o dėl pareigūnų veiksmų Rusijai bus siunčiama nota. Penktadienį į URM iškviestas Rusijos ambasadorius. Lietuva taip pat kreipėsi į Europos Komisiją ir Europos žvejybos kontrolės agentūrą.

Premjeras Algirdas Butkevičius penktadienį komentuodamas susidariusią situaciją teigė, kad Lietuvoje registruoto žvejybinio laivo sulaikymas gali būti vertinamas kaip spaudimas Lietuvai dėl jos užsienio politikos Ukrainos klausimu.