Jį pasirašys Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Lenkijos gynybos ministras Tomaszas Semoniakas ir Ukrainos gynybos ministras generolas pulkininkas Valerijus Heletejus.

Iškilminga LITPOLUKRBRIG steigimo susitarimo pasirašymo ceremonija vyks Lenkijos prezidento rūmuose dalyvaujant Lenkijos prezidentui Bronislawui Komorowskiui. Ceremonijoje taip pat dalyvaus sutarties šalių ambasadoriai ir kt. svečiai.

Susitarimu dėl brigados steigimo taip pat bus nustatoma trišalės brigados struktūra, teisinis statusas, vadovavimo principai ir kiti veikimo klausimai.

Planuojama, kad brigadai priskirti kariai dalyvaus bendrose mokymuose ir pratybose. Prireikus, brigada ar atskiri jos elementai galės būti siunčiami į tarptautines operacijas, kurioms suteiktas Jungtinių Tautų Organizacijos Saugumo Tarybos mandatas. Sprendimą dėl brigados panaudojimo tarptautinėse operacijose turėtų priimti brigadoje dalyvaujančios šalys bendru sutarimu.

Brigada bus formuojama pagal Europos Sąjungos daugianacionalinių kovai su krizėmis skirtų kovinių grupių pavyzdį. Ją sudarys tarptautinis štabas, trys batalionai ir specializuoti padaliniai.

Lietuva, Lenkija ir Ukraina brigadai skirs po pėstininkų batalioną, šalys steigėjos skirs personalo specializuotiems junginiams ir brigados štabui formuoti.

Brigados LITPOLUKRBRIG štabas įsikurs Lenkijoje (Liubline), Lietuva į štabą planuoja deleguoti iki penkių nuolatinių karių ir skirti papildomai karių brigados mokymų ir pratybų metu.

Brigados batalionai bus dislokuoti juos priskyrusių šalių teritorijose, o priėmus sprendimą aktyvuoti brigadą arba jos dalį - į užduoties vietą vyks junginio sudėtyje.

Lietuvos brigadai skiriamas batalionas bus suformuotas iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono karių. 1999-2007 metais iš šio bataliono karių buvo suformuotas bendras Lietuvos ir Lenkijos batalionas LITPOLBAT. Tuo metu su NATO valstybe bendrai suformuotas karinis vienetas Lietuvos kariams padėjo perimti NATO karines procedūras, pasirengti NATO vadovaujamoms tarptautinėms operacijoms ir pasirengti integracijai į NATO karines struktūras.

Brigados steigimo susitarime numatyta, kad prie junginio bendru šalių steigėjų kvietimu galės prisijungti ir kitos valstybės.

Derybos, kuriomis siekiama įkurti Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos trišalį karinį vienetą ir taip prisidėti prie regioninio ir platesnio tarptautinio stabilumo ir saugumo, buvo pradėtos 2007 metais, primenama Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

Brigados kūrimo projektu taip pat siekiama stiprinti Lietuvos ir Lenkijos strateginę partnerystę ir karinį bendradarbiavimą ir padėti Ukrainai aktyviau įsitraukti į bendradarbiavimą regione ir euroatlantinėje erdvėje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (415)