DELFI skaitytojas Vygintas pastebėjo, kad oficialiame ES leidinyje, kuriame paskelbti nauji sankcijų subjektai, esama keisto duomenų neatitikimo. Visų pirma – tai V. Žirinovskio gimimo data: 1964 m. birželio 10 d. Na, Rusijos politikas sportinę formą palaiko, bet į penkiasdešimtmetį jis nepanašus. Tikroji V. Žirinovskio gimimo data – 1946 m. balandžio 25 d.

Aštuoniolika metų „atjaunintas“ Rusijos politikas – ne vienintelė klaida ES dokumente. „Šio asmens buvusi pavardė – Eidelšteinas (buvusi V. Žirinovskio pavardė – Edelšteinas, bet ir šis žodis dokumente parašytas su klaida – DELFI) – kažkodėl įvardinta kaip neegzistuojantis miestas Kazachstane, kuriame jis neva gimė.“, - pastebi DELFI skaitytojas Vygintas.

Jo nuomone, tikėtina, kad krūvos klaidų dėka ES sankcijos V. Žirinovskiui bus visiškai neveiksnios. „Labai nesistebėkime, jei sutiksim Vladimirą Volfovičių kur nors slidinėjant Prancūzijoje... O jau banko sąskaitų su tokiais duomenimis ir tyčia, ir netyčia neras“, - teigia Vygintas.

Beje, gimimo data ir „Eidelšteino“ miestas – ne vienintelės klaidos. ES biurokratai įsigudrino net rusišką V. Žirinovskio pavardės variantą parašyti su klaida: „Жириновски“ vietoj „Жириновский“.

N. Maliukevičius: tai nejuokinga

Politologas Nerijus Maliukevičius su liūdesiu konstatuoja, kad ES apsijuokė.

„Jeigu čia humoras – tai man visai nejuokinga. Tai parodo, kad sankcijos – ne tik politinis dalykas. Tai turi būti sustyguota, ir biurokratine prasme, iki pat procedūros įgyvendinimo. Panašu, kad būtent šitoje srityje įvyko visiškai neaiškus liapsusas“, - atsiduso N. Maliukevičius.

Pasak jo, ES nepasimokė iš aibės ankstesnių klaidų. Viena tokių – skandalingas atvejis, kai Vilniuje Sausio 13-ąją kraują liejusio „Alfa“ būrio smogikų vadas Michailas Golovatovas laisviausiai keliavo po Europą vien dėl to, kad jo pavardė paieškos dokumentuose į lotynišką alfabetą transliteruota netinkamai.

„Praslysta pro sankcijas dėl skirtingos transliteracijos, dėl skirtingų datų ar pan. (…) Yra iš ko mokytis. Ir reikėtų įvertinti tokias klaidas. Su M. Golovatovu ar su kitais – jau yra tokių pavyzdžių, kai biurokratinė mašina nesuveikė“, - priminė DELFI pašnekovas.

O geros praktikos irgi galima pasimokyti. Politologas primena, kad amerikiečiai savo juoduosiuose sąrašuose pateikia visus įmanomus vardų ir pavardžių rašybos variantus, kad tik sankcijų subjektai neprasprūstų pro biurokratines landas.

„Tenai netgi pateikiama keletas variantų pavardės rašymo. Tiek kirilica, tiek lotynų alfabetu. Manau, kad tai būtų viena rekomendacijų ES biurokratams – pasimokyti sankcijų skelbimo subtilybių iš amerikiečių. Iš tų, kurie tikriausiai turi didesnį įdirbį ir jau yra pasimokę iš tokių klaidų“, - reziumavo N. Maliukevičius.

URM: Briuselis jau informuotas apie klaidas

Užsienio reikalų ministerija (URM) DELFI informavo, kad Lietuvos diplomatai klaidą pastebėjo dar iki DELFI publikacijos pasirodymo ir nedelsdami informavo kolegas Briuselyje apie aibę klaidų oficialiame V. Žirinovskio apraše.

„Lietuva, pastebėjusi netikslumus dėl V. Žirinovskio duomenų ES Tarybos sprendime dėl ES ribojamųjų priemonių, rugsėjo 15 d. apie tai informavo atsakingas ES institucijas“, - teigiama DELFI pateiktame URM komentare.

Ministerija patikina, esą V. Žirinovskis sankcijų neturėtų išvengti, mat jį atpažinti galima ne tik pagal klaidingą pavardę, gimimo datą ar gimimo vietą.

„ES įvestos sankcijos V. Žirinovskiui galioja, nepaisant neatitikimų gimimo datoje. ES Tarybos sprendime yra ir kitų duomenų, kurie leidžia identifikuoti, kokiam būtent asmeniui taikomos ribojamos priemonės, t.y. yra identifikuota, kokias pareigas užima. Taigi, įvestos sankcijos V.Žirinovskiui galioja. Įsivėlusi klaida bus ištaisyta priimant teisės aktų pakeitimą“, - teigia URM.

Vladimiro Žirinovskio duomenys

Dėkojame DELFI skaitytojui už informaciją!