Kas tai yra, kokios paslaptys slypi, nusprendė išsiaiškinti „Istorijos detektyvai“ kartu su Virginijumi Savukynu.

Senovės pasaulio nekropoliai, kuriuose žmonės laidojo prieš tūkstančius metų savo artimuosius žavi mus iki šiol. Tai ir Egipto Gazos piramidės, ir antikos pasaulio nekropoliai. Jie traukia savo paslaptimis, savo keisčiausiomis istorijomis. Tačiau mažai kas žino, jog ir mes turime milžinišką nekropolį, kuriame lietuviai savo protėvius laidojo ištisą tūkstantį metų.

Archeologas Algirdas Girininkas teigia: „Ta vieta buvo lietuviams labai svarbi dvasiniu požiūriu. Ir jie turėjo į ją gal ir iš tolesnių vietų vežti savo mirusiuosius“.

Šis nekropolis užmena dar vieną mįslę: XII – XIII amžiuje dingsta lietuvių kapai. Jų neranda archeologai. Kodėl? Čia į pagalbą pasitelksime mitologus ir supažindinsime su Sovijaus mitu. Kokias jis paslaptis slepia? Taip pat naujai pažvelgsime į Šventaragio mįsles. Pasirodo, jog tokių Lietuvoje yra ne tik Vilniuje.

„Tokių Šventaragių yra daugiau. Spėjama, kad yra 10-12 vietų Lietuvoje“, sakys laidoje archeologas Vykintas Vaitkevičius.

Kaip lietuviai tūkstantį metų metų laidojo pilkapynuose, kodėl po to nustojo laidoti, kur dingo XIII amžiuje lietuvių kapai, į šias mįsles atsakymo ieškos Virginijus Savukynas laidoje „Istorijos detektyvai“ šį šeštadienį 13.00 val. per LRT televiziją.