Jungtinių Valstijų prezidento Baracko Obamos vizitu siekta parodyti, kad Jungtinės Valstijos garantuos Baltijos šalių saugumą. Tačiau kol NATO šalys tariasi, kokios galėtų būti papildomos saugumo garantijos, B. Obama esą negalėjęs jų atskleisti.

Tiesa, jis pranešė apie planuojamą nuolatinių rotacinių NATO karinių pajėgų buvimą Baltijos šalyse ir Jungtinių Valstijų karinio oro laivyno pajėgų pratybas Estijos karinėje oro bazėje.

„Tikėtina, kad, jeigu vyktų karinis puolimas, tai Baltijos jūra būtų ta vieta, kur Rusija bandytų mus atkirsti nuo visos NATO gynybos sistemos. Todėl bazės įkūrimas būtų labai geras sprendimas, siekiant užkirsti tokius Rusijos planus. Vis tik NATO viduje dar vyksta diskusijos apie tai, kokios papildomos saugumo garantijos galėtų būti suteiktos. NATO viduje yra valstybių blokas – Prancūzija, Vokietija, Italija, kurios mano, kad šitame regione nereikėtų stiprinti NATO matomumo, nes tai tik erzins Rusiją ir ves į ginklavimosi varžybas. Amerikiečiai, britai, mes, Lenkija mato visai kitaip. Jos supranta, kad tik karinis buvimas čia gali atgrasinti Rusiją nuo veiksmų. Tai tos vizijos tarpusavyje konkuruoja, konfliktuoja ir tai daro sudėtingesnį patį susitarimą NATO viduje“, – tvirtina Rytų Europos studijų centro analitikas dr. Laurynas Kasčiūnas