„Esu įsitikinęs, kad sustabdymo procedūra ir grąžinimo į pareigas turi būti identiškos. Taip, kaip sustabdyti reikėjo Seimo sutikimo, taip atstatyti taip pat, mano įsitikinimu, reikia Seimo sutikimo, - penktadienį BNS sakė TTK pirmininkas. - Mano įsitikinimu, reikėjo Seimo paklausti, ar jis gali toliau dirbti generaliniu prokuroru.“

Seimas gegužės 13 dieną davė sutikimą prezidentei laikinai nušalinti generalinį prokurorą Darių Valį nuo pareigų iki galutinio sprendimo priėmimo tiriant jo sukeltos avarijos aplinkybes.

Julius Sabatauskas
J.Sabatauskas pareiškė, kad nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas asmuo negali eiti generalinio prokuroro pareigų.

J.Sabatauskas teigė kol kas negalįs atsakyti, kokių veiksmų gali imtis Seimas. Anot jo, nei apkaltos, nei nepasitikėjimo procedūrų generaliniam prokurorui surengti neįmanoma.

„Apkalta negalima, nes ją galima surengti tik prezidentui, Seimo nariams ir teisėjams. Generalinis prokuroras nėra tarp asmenų, kuriems taikoma apkalta. Su nepasitikėjimu irgi problematiška, nes nepasitikėjimas galimas tik tam, kurį skiria Seimas, o generalinį prokurorą skiria prezidentas Seimo pritarimu“, - sakė Seimo narys.

Grąžino į postą

Generalinis prokuroras Darius Valys grįžta į pareigas, nuo kurių buvo nušalintas dėl jo atžvilgiu vykusio ikiteisminio tyrimo. Tokį sprendimą priėmė prezidentėDalia Grybauskaitė.

Panevėžio miesto apylinkės teismas šiandien patvirtino Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroro nutarimą ir nutraukė ikiteisminį tyrimą D. Valio atžvilgiu, proceso šalims susitaikius. Šia teismo nutartimi ikiteisminio tyrimo procesas yra baigtas.

Teismui nutraukus ikiteisminį tyrimą ir išnykus aplinkybėms, dėl kurių generalinis prokuroras buvo laikinai nušalintas nuo pareigų, D. Valys grąžinamas į generalinio prokuroro pareigas“, - pranešė Prezidentūra.

Generalinis prokuroras savo kolegų akiratyje atsidūrė dėl jo prieš trejus metus padarytos avarijos, kurios metu nukentėjo pėsčioji. D. Valys buvo laikinai nušalintas nuo pareigų jo paties prašymu, Nušalinimo metu Generalinei prokuratūrai laikinai vadovavo D. Valio pavaduotojas Darius Raulušaitis.

V. Gailius: D.Valys turės atsargiai važinėti, kad procesas nebūtų atnaujintas

Į generalinio prokuroro pareigas grąžintas Darius Valys turės būti atsargus, nes jo padarytas naujas nusižengimas atnaujins ir dabar nutrauktą tyrimą, sako Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius.

„Tai nėra taip, kad procesas nutrauktas, yra metai, per kuriuos, jeigu padarytų naują kokią nors veiką, gali būti traukiamas atsakomybėn“, - penktadienį BNS sakė V.Gailius, komentuodamas prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimą į pareigas grąžinti D.Valį.

Panevėžio miesto apylinkės teismas penktadienį patvirtino Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroro nutarimą ir nutraukė ikiteisminį tyrimą D.Valio atžvilgiu, proceso šalims susitaikius. Šia teismo nutartimi ikiteisminio tyrimo procesas yra baigtas.

„Normalus procesas, tą (susitaikyti - BNS) buvo galima padaryti prieš trejus metus. (...) bet kuriuo atveju neįsivaizduoju Europos valstybės, kur dirba prokuroras, vietoj kriminalinės bausmės susitaikęs ir taip pabaigęs procesą. Labai atsargiai turės važinėti, nes naujas procesas atnaujintų ir šitą procesą“, - kalbėjo buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos vadovas.

Jo teigimu, susidariusią padėtį turėtų apsvarstyti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.
Vitalijus Gailius

„Aš laikausi nuomonės, kad (D.Valiui bus - BNS) sudėtinga dirbti. Tai kompetencijos stoka, jeigu jis nesuprato, kad padaryta nusikalstama veika, (...) jeigu aukščiausias teisėsaugos pareigūnas neskiria administracinio teisės pažeidimo nuo nusikalstamos veikos, tai yra yra problema“, - sakė V.Gailius.

Jis tvirtino matąs požymių, kad generalinis prokuroras galėjo sulaužyti priesaiką.

Nušalinti jį nuo pareigų pavasarį prezidentės paprašė pats generalinis prokuroras, susipažinęs su Vilniaus apygardos prokuratūros raštu, kad jo sukelta avarija turi būti traktuojama kaip galbūt nusikalstama veika, o ne kaip administracinis kelių eismo taisyklių pažeidimas. Mat paaiškėjo, jog nukentėjusiajai padaryta žala sveikatai gali būti vertinama kaip nesunkus sveikatos sutrikdymas, o tai sudaro pagrindą baudžiamajai atsakomybei.

D.Valys avariją sukėlė 2011-ųjų spalio 19-osios rytą. Vilniuje, Ateities gatvėje, jo vairuojamas nuosavas automobilis „Volvo V70“ kliudė per nereguliuojamą pėsčiųjų perėją ėjusią 58-erių moterį. Nukentėjusioji buvo nuvežta į ligoninę, kur jai nustatyti abiejų blauzdų sumušimai. Po apžiūros moteris išleista gydytis į namus.

Per eismo įvykį prokuroras buvo blaivus. Jis teigė pėsčiosios nepastebėjęs, nes kelyje buvo blogas matomumas, slidu, lijo lietus. Dėl šio avarijos D.Valiui teismas skyrė 500 litų baudą. Tai minimali bauda, kokią numato įstatymas už tokio pobūdžio administracinį pažeidimą.