VAAT teisėjų kolegija priėjo išvados, kad administracijos direktorė savo prašymu nesiekia, jog jai kalbos išraiškos prasme būtų išaiškintas teismo sprendimas, o tik kelia abejones, ar teismo nustatytus įpareigojimus turi įvykdyti būtent ji.

Kaip pabrėžiama teismo nutartyje, tokio pobūdžio klausimai nėra teismo sprendimo išaiškinimo instituto, kurio paskirtis padėti bylos šalims suvokti, kaip vykdyti teismo sprendimą, dalykas.

Teismas vertintų Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorės prašyme nurodytus motyvus, jeigu būtų gavęs prašymą pakeisti sprendimo įvykdymo tvarką, tačiau to teismo nebuvo prašoma.

Ši Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartis 7 dienas nuo jos paskelbimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje tarnybos vyriausiojo specialisto Roko Joniko vertinimu, ši teismo nutartis yra pagrįsta.

"Šitas sprendimas (dėl gatvių lentelių - ELTA) yra įsiteisėjęs beveik prieš trejus metus ir iki šiol buvo aišku kaip jį vykdyti, tiesiog eigoje iškilo klausimų, net nežinau kokių konkrečiai, savivaldybei. Mes stengiamės iš savo pusės bendradarbiauti ir parekomenduoti kaip tai būtų galima vykdyti, tačiau vienos lentelės gatvėse, kaip yra pavyzdžių, yra sutvarkytos. Reiškia, kaip ir yra įmanoma įvykdyti tą sprendimą", - žurnalistams sakė R. Jonikas.

Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje tarnybos vyriausiasis specialistas pasigedo Vilniaus rajono savivaldybės pastangų vykdyti įstatymą.

"Manau, daugeliu atvejų tiesiog reikia pastangų, ir nuo daugelio privačių namų būtų galima nukabinti tas lenteles, tačiau galbūt per mažai pastangų savivaldybė įdeda į tai, kad informuotų gyventojus, kad yra teismo sprendimas, kurį privaloma vykdyti, kad negali būti išimčių. Tuo labiau, kad tai yra savivaldybės funkcija", - dėstė R. Jonikas.

Pasak vyriausiojo specialisto, jei būtų trukdoma vykdyti teismo sprendimą, savivaldybė galėtų pasitelkti policiją arba antstolį.

"Tačiau kol kas neteko girdėti, jog būtų pasitelkta kitų institucijų ar pareigūnų pagalba", - sakė R. Jonikas.

Dėl Vilniaus rajono savivaldybės gatvių lentelių yra du teismo sprendimai. Vienas jų - įsiteisėjęs beveik prieš trejus metus, kitas - maždaug prieš metus.

"Per tą laiką jie per numatytą teismo vieno mėnesio terminą, nebuvo įvykdyti, todėl buvo kreiptasi į antstolius dėl priverstinio vykdymo", - sakė R. Jonikas.

Pasak vyriausiojo specialisto, paskutiniuoju atveju buvo priskaičiuota už kiekvieną teismo sprendimo nevykdymo dieną po 10 litų, taip susidarė 2100 litų bauda.

Kitoje byloje buvo skirta 6000 litų fiksuoto dydžio bauda, tačiau ši nutartis yra apskųsta Vilniaus apygardos teismui.