Taip pat ministerija antradienį išplatintame pranešime pabrėžia, kad Lenkija nekomentuoja sprendimų, kurie priimti demokratiškai išrinktų kaimyninių šalių valdžios atstovų, ir „nesikiša į jų vidaus reikalus“.

Be to, Lenkijos URM išsakė apgailestavimą dėl „bandymo įtraukti Lenkiją į Lietuvos vidaus politikos žaidimus“.

Kartu pareiškime nurodoma, kad Lenkija tikisi, jog nepaisydama pokyčių valdančiojoje koalicijoje Lietuvos valdžia vykdys tarptautiniuose susitarimuose numatytus įsipareigojimus užtikrinti lenkų tautinės mažumos teises pagal europinius standartus.

Kas laukia Vyriausybės?

Lietuvos lenkų rinkimų akcijai (LLRA) pasitraukus iš valdančiosios koalicijos, politologai prieštaringai vertina jų būsimą santykį su valdančiaisiais - vieni mano, kad jie liks neformalūs sąjungininkai, kiti tikisi daugiau oponavimo.

„Jie praras postus Vyriausybėje ir Seime, bet, matyt, tam tikrą politinę įtaką išlaikys, jų frakcija toliau Seime veiks ir tikrai bus gana įtakingi ir, matyt, vis tiek LLRA bus savotiškas natūralus sąjungininkas dabartinei valdančiajai koalicijai, jeigu kils problemų su Seimo opozicija“, - BNS sakė Kauno technologijos universiteto (KTU) Viešosios politikos ir administravimo instituto direktorius Algis Krupavičius.

Algis Krupavičius
Anot jo, tą lems valdančiųjų partijų - socialdemokratų, Darbo partijos ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ - ideologinis artumas tautinėms mažumoms jautriais klausimais.

Tuo metu Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologė Jūratė Novagrockienė mano, kad LLRA pasitraukimas atriš jai rankas labiau kritikuoti Vyriausybę, aktyviau skųstis neva patiriama diskriminacija.

„Negalime sakyti, kad LLRA vienašališkai rems (valdančiuosius), jinai rems tik tada, kai jai bus tikrai naudinga, o daugeliu atvejų jinai gali prisidėti ir prie opozicijos, gali labiau kritikuoti Vyriausybę - čia nevienareikšmė situacija“, - sakė politologė.

Politologai sutartinai sakė, kad LLRA pasitraukimas sprendimų priėmimo praktiškai nepaveiks, nes koalicija buvo perteklinė ir išlaiko daugumą ir be LLRA.
Jūratė Novagrockienė

Tiek J.Novagrockienė, tiek A.Krupavičius taip pat teigė, kad LLRA pasitraukimas iš valdančiosios koalicijos Lietuvos santykių su Lenkija pabloginti neturėtų.

„Aš manau, kad Lenkijos politikai turi pakankami sveiko proto, nors gali būti vienas kitas radikalas Lenkijoje, kuris galėtų dviprasmiškai traktuoti naują situaciją, tai yra koalicijos darbą be LLRA. Bet manau, kad lenkų politikai vertina susiklosčiusią situaciją kaip Lietuvos vidaus reikalą“, - sakė A.Krupavičius.

Valdančiąją centro kairės koaliciją su LLRA sudarė 89 parlamentarai iš 141, dabar joje lieka 81 narys.