Prieš kelias savaites nustebinęs Europą žodžiais, kad jam nepatinka liberalioji demokratija, bet patinka tokie režimai kaip Rusija ir Kinija, Vengrijos premjeras dabar imasi burti koaliciją už geresnius santykius su Kremliumi.

Rusija plačiai kritikuojama laužanti tarptautinę teisę ir kariaujanti nepaskelbtą karą Ukrainoje, bet savo šalies ambasadoriams pristatydamas trečiosios savo vyriausybės programą, V. Orbanas sakė, kad tai Lenkijai ir Baltijos šalims svarbūs saugumo reikalai, o štai Vengrijos požiūris kitoks: Rusija visų pirma verslo partnerė, o visa kita – antriniai dalykai.

„ES tolsta nuo Rusijos kiekvieną dieną. Kitas klausimas, ar įmanoma kaip nors kitaip, bet vienas dalykas aiškus: tai blogai ne tik Vengrijai, bet ir visai ES. Turime ieškoti kitų Bendrijos narių, kurios siektų sulėtinti ar sustabdyti šį nelemtą atsiskyrimo procesą“, – pareiškė Vengrijos vyriausybės vadovas.

Europoje kritikuojamas dėl europinių vertybių išsižadėjimo, nacionalizmo, kovos su imigracija, žiniasklaidos laisvės varžymo ir manipuliavimo rinkimų įstatymu, kuris leido jam per rinkimus balandį užsitikrinti dviejų trečdalių daugumą parlamente, V. Orbanas sakė, kad reikia žiūrėti ne į vertybes, o į tai, kad sankcijos ir embargai griauna istorines ir unikalias verslo galimybes.

„Vertybės svarbios, nes ir NATO, ir ES remiasi bendromis vertybėmis, bet tai nereiškia, kad ir su šalimis už mūsų aljansų ribų reikia bendrauti pagal jų politinę kultūrą, institucijas, demokratiją ar kitas politines pažiūras. Turime atsižvelgti į tai, kas atitinka Vengrijos nacionalinius interesus“, – įsitikinęs politikas.

V. Orbanas pagarsėjo, kai ES įvedus griežtas sankcijas Rusijai prieš kelias savaites pareiškė, kad taip ji įsišovė į koją.

Tuo metu Lietuvos užsienio reikalų ministras pagarsėjo atsakymu.

„Geriau jau įsišauti į koją, negu kad šautų į galvą“, – tuomet pasakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Vengrija iš Rusijos gavo 10 mlrd. eurų paskolą, už kurią Rusijos bendrovė statys branduolinę elektrinę. Nuosaikios pozicijos dėl Rusijos laikosi ir Slovakija bei Čekija. Tačiau Lenkija yra tarp griežčiausių Kremliaus kritikių, tad V. Orbanas pripažino, kad Vyšehrado ketvertas bendro fronto prieš sankcijas sudaryti negali.