Po Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) prezidiumo posėdžio A. Butkevičius patikino, kad vis dar laukiama „darbiečių“ sprendimo dėl LLRA ateities.

„Vyriausybėje tikrai LLRA atstovo nebus. O dėl tolimesnio darbo koalicijoje mes savo sprendimą pasakysime tada, kai Darbo partija baigs savo valdybos posėdį. Yra toks susitarimas su Darbo partija, kad iš anksto nė viena partija nedaro jokių pareiškimų“, - žurnalistams teigė LSDP lyderis.

Kiek kitokia situacija su partija „Tvarka ir teisingumas“, kurios lyderis Rolandas Paksas teigia nematantis alternatyvų koalicijai su LLRA. A. Butkevičius neslepia, kad bendros kalbos su „tvarkiečių“ lyderiu kol kas nerado.

„Su ponu R. Paksu, tikiuosi, susitiksiu rytoj. Praėjusią savaitę teko kalbėtis telefonu. (…) Manau, kad šita koalicija dirbs sėkmingai. Bet reikalavimų, kuriuos iškėliau (dėl LLRA – DELFI), aš laikysiuosi“, - tęsė Vyriausybės vadovas.

Pozicijos LLRA atžvilgiu premjeras keisti neketina. „Mano yra tokia pozicija, ir aš jos laikysiuosi iki pabaigos“, - teigė A. Butkevičius.

Darbo partija palaiko premjero poziciją

Darbo partijos elitas problemas koalicijoje aptarinėjo maždaug pusantros valandos. Sprendimas aiškus – palaikyti socdemus.

„Darbo partijos valdyba aktyviai diskutavo šiuo klausimu. (…) Darbo partija, žiūrėdama valstybiškai, palaiko premjero poziciją“, - žurnalistams teigė Darbo partijos lyderė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Vis dėlto tai dar nėra LLRA šalinimas iš koalicijos. „Mes išreiškiame palaikymą premjerui A. Butkevičiui. O visus kitus klausimus aptarsime rytoj. Manau, kad šioje situacijoje mes žvelgiame valstybiškai, ir matome, kad premjeras tiesiog negali dirbti Vyriausybėje (su LLRA – DELFI). Šioje situacijoje mums labai svarbu, kad visi projektai, numatyti Vyriausybės programoje, būtų įgyvendinti, realizuoti. Energetikos sritis yra labai sudėtinga“, - tęsė L. Graužinienė.

Paklausta, ar koalicija, kurioje viena partija lieka tuščiomis, yra funkcionali, Seimo pirmininkė nesiėmė to vertinti. „Mes palaukim rytdienos, neskubėkime. Dar reikia išgirsti ir LLRA poziciją. Gal jie turės kažkokių pasiūlymų“, - svarstė politikė.

Turi kandidatus į J. Neverovičiaus vietą

Premjero teigimu, energetikos ministro vieta šiuo metu jau matuojama Darbo partijai. A. Butkevičius taip pat prasitarė, jog jau svarstomos kandidatūros į postą, kurį priverstas užleisti LLRA deleguotas ministras Jaroslavas Neverovičius.

„Pagal kvotų pasiskirstymą, tai turėtų būti Darbo partijos deleguotas žmogus. Tikiuosi, kad dar rasime sutarimą, kad tai būtų kompetentingas žmogus, kuris būtų labai gerai susipažinęs su dabartiniais projektais ir išmanytų energetikos sektorių. Kol kas nenoriu apie pavardes kalbėti, bet tam tikros pavardės yra mano sąraše“, - sakė A. Butkevičius.

LSDP lyderis taip pat užsiminė, kad kai kurie pretendentai yra nepartiniai bei iš akademinių sluoksnių. Vis dėlto kandidatūros lieka neįvardintos.

Darbo partijos lyderė L. Graužinienė kandidatų kol kas neatskleidžia. „Mes pasiryžę kalbėtis. Manome, kad galime būti pretendentai į tą ministeriją“, - teigė Seimo vadovė.

Likę koaliciniai postai – viceministrų pozicijos bei vietos Seimo ir parlamentinių komitetų vadovybėje – esą yra „derybiniai klausimai“.

Santykiams su Lenkija pavojaus nemato

Premjeras patikino, esą LLRA situacija santykių su Lenkija nekeičia.

„Manau, kad tikrai niekaip nepaveiktų (santykių su Lenkija – DELFI). Mes ir su Lenkijos premjeru Donaldu Tusku, ir su prezidentu Bronislawu Komorowskiu palaikome ryšius, ir mes žinome jų nuomonę ir jų poziciją“, - reziumavo A. Butkevičius.

DELFI primena, jog įtampa tarp LLRA ir socdemų kilo dėl J. Neverovičiaus antausio premjerui. Nepaisydamas griežti A. Butkevičiaus pasipriešinimo, energetikos ministras viceministre paskyrė LLRA veikėją Renatą Cytacką. A. Butkevičius čia pat pasiūlė atleisti J. Neverovičių iš pareigų, o prezidentė Dalia Grybauskaitė šį prašymą patenkino.