„Galiu pasakyti - jiems tikrai Vyriausybėje nebus skiriamas postas. Tą galiu užgarantuoti, bet palaukime prezidiumo posėdžio“, - pirmadienį Seime žurnalistams sakė premjeras.

Jis atvyko į valdančiajai koalicijai priklausančios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) valdybos ir prezidiumo posėdį.

A.Butkevičius teigė, kad LSDP prezidiumas turi patvirtini poziciją, kurios jis laikysis antradienį per valdančiųjų politinės tarybos posėdį.

„Energetikos ministras iš LLRA tikrai nebus skirtas. Ir mano kabinete jų deleguoto žmogaus, kuris galėtų eiti energetikos ministro pareigas, nebus. Negali būti dviejų premjerų, negali būti ministrų, kurie nevykdo Vyriausybės programos“, - pareiškė Vyriausybės vadovas.

Jis sakė, jog centro kairės dauguma gali veikti ir be LLRA.

Socialdemokratų prezidiumas: LLRA turi prarasti postus Vyriausybėje

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) prezidiumas pirmadienio vakarą sutarė, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) turėtų prarasti postus Vyriausybėje.

Partijos prezidiumo posėdyje dalyvavęs socialdemokratų garbės pirmininkas Aloyzas Sakalas žurnalistams sakė, kad prezidiumas pritarė valdybos sprendimui. Valdyba savo ruožtu „pasisakė už tai, kad faktiškai dirbti su jais (LLRA) yra nebetikslinga toliau“, anksčiau žurnalistams sakė premjeras, socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius.

Pasak socialdemokratų frakcijos išplatinto pranešimo, LSDP prezidiumas išreiškė pritarimą A.Butkevičiaus pozicijai, kad LLRA „dirba nekonstruktyviai ir jos buvimas dabartinėje Vyriausybėje yra nebetikslingas“.

L. Graužinienė: galbūt premjeras paskubėjo

Toks premjero pareiškimas – staigmena koalicijos partneriams. Bent jau Darbo partijos lyderė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė DELFI teigė nelaukusi šio pareiškimo.

Loreta Graužinienė
„Politinė taryba yra numatyta rytoj, ir mes turime aptarti situacija valdančiojoje koalicijoje. Galbūt premjeras šiek tiek paskubėjo su savo komentaru. Nes koalicijoje tie klausimai dar neaptarti. Kad yra probleminių klausimų dėl LLRA – tai taip, mes kalbėjome. Bet aš manau, kad korektiška buvo palaukti rytdienos“, - kalbėjo L. Graužienienė.

Ji taip pat atskleidė, jog kalbėjo su A. Butkevičiumi apie LLRA ir valdančiosios koalicijos bendrą ateitį. Ar jos nebuvimą.

„Buvome susitikę su premjeru, bet, kaip ir kiekvieną kartą, aptarėme visus klausimus. Tik ne šiandien. (…) Šiek tiek šnektelėjome ir apie šią situaciją“, - teigė Darbo partijos pirmininkė.

Paklausta, ar „darbiečiai“ palaikys socdemus, jei šie siūlys LLRA šalinti iš koalicijos, pašnekovė teigė, jog LLRA ateitį Darbo partijos vadovybė spręs jau pirmadienį vakare, partijos valdybos posėdyje.

R. Paksas: dabartinei koalicijai nematau alternatyvų

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis Rolandas Paksas DELFI teigė nesuprantantis premjero pozicijos. Jis atvirai teigia nematantis alternatyvų dabartinei koalicijai.

„Pirmas dalykas – norėčiau išgirsti tai iš premjero. Kaip begerbčiau žurnalistus – ne iš jų, bet iš premjero. Išgirsti argumentus, kodėl tokiu ypatingai sudėtingu laikotarpiu, kai mes turime ir Rusijos embargą mūsų prekėms, ir Ukrainos krizę, ir taip įtemptą situaciją, yra daromi tokie sprendimai.

Tikiuosi, kad rytoj, per Politinę tarybą, tai bus atsakyta. Aš tai būčiau šalininkas, kad valdančioji koalicija tęstų darbą. Ir aš nematyčiau alternatyvos tai koalicijai. Manyčiau, kad koalicija yra stipresnė, negu galėtų atrodyti, kad R. Cytacka išardo ją“, - kalbėjo R. Paksas.

„Kol kas aš nematau argumentų, kad reikėtų elgtis kitaip“, - pridūrė politikas.

Paklaustas, ką reiškia jo pareiškimas apie koaliciją be alternatyvų, „tvarkiečių“ lyderis savo minties nedetalizavo.

„Nežaiskime virtualių žaidimų, kurie dabar čia yra žaidžiami. Vienas pasakė – kitas pakomentavo. Susitiksime, išgirsime argumentus“, - ramino R. Paksas.

Vis dėlto politikas neslepia turintis priekaištų koalicijos partneriams. Ne tik socdemams, bet ir „darbiečiams“.

„Politinė taryba kažkodėl tai nebuvo šaukiama, nors situacija gana įtempta. Aš prašiau ir Seimo pirmininkės, kad ji šauktų neeilinę Seimo sesiją dėl mūsų prekių embargo – irgi nebuvo sureaguota. Taip, kad į tuos klausimus reikėtų rytoj gauti atsakymus“, - tęsė R. Paksas.

Jis kartojo nematantis pagrindo LLRA šalinimui iš koalicijos. „Viskas gyvenime yra įmanoma. Tiktai klausimas, kodėl to reikia“, - paklaustas, ar galimas koalicijos tolesnis darbas be LLRA, sakė R. Paksas.

Beje, „tvarkiečių“ prezidiumas taip pat renkasi į posėdį. Tiesa, jis posėdžiaus antradienį, po LLRA galbūt lemtingo koalicijos Politinės tarybos susirinkimo.

V. Dumbliauskas: premjeras rodo V. Tomaševskiui duris

Mykolo Romerio universiteto docentas Vytautas Dumbliauskas teigia, kad A. Butkevičiaus pareiškimas demonstruoja akivaizdų dalyką – socialdemokratai ir pats premjeras nebenori matyti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos valdančiojoje koalicijoje.

Vytautas Dumbliauskas
„Jeigu trumpai, tai aš manau, kad dėl Lenkų rinkimų akcijos viskas nuspręsta. Šiandien ryte per radiją girdėjau Algirdą Sysą, kuris irgi sakė, kad be lenkų nieko neatsitiks. Galbūt socialdemokratų viduje dar vyksta nuomonių kova, todėl A. Butkevičius ir pasisakė viešai. Taip pat nežinia, kaip reaguos „darbiečiai“, nes jie sutardavo su Lenkų rinkimų akcija“, - svarstė V. Dumbliauskas.

Tačiau politologas teigia neabejojantis, kad A. Butkevičius įgarsino jau aptartą nuomonę, nors Politinė taryba ir vyks antradienį.

V. Dumbliauskas sako, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas V. Tomaševskis siūlydamas į energetikos viceministres R. Cytacką aiškiai perlenkė lazdą, todėl koalicijos partneriai neteko kantrybės.

Klausiamas, kas suteikė Lenkų rinkimų akcijai tiek pasitikėjimo, kad dėl R. Cytackos buvo stengiamasi perlipti net per A. Butkevičiaus galvą, V. Dumbliauskas teigė, jog tai ne tiek pasitikėjimas, kiek provokacija.

„V. Tomaševskis žaidžia žaidimą. Jis labai tamsi asmenybė, nenustebčiau apie jį sužinojęs bet ką. Jis gilesnių vandenų žaidėjas. Galbūt norėjo sujudinti koaliciją, galbūt turėjo kitų tikslų. Taip primityviai siūlyti viceministrę, kai A. Butkevičius aiškiai pasakė, kad ji netinka, tai tiesiog antausis A. Butkevičiui. Tai sąmoningas provokavimas, lygiai toks pat, ką V. Putinas daro Ukrainoje – tai yra provokuoja Vakarus“, - sakė politologas.

Toks A. Butkevičiaus pareiškimas nuskambėjo tebetvyrant įtampai dėl LLRA ateities koalcijoje. Antradienį šį klausimą aptars valdančiųjų Politinė taryba, tačiau panašu, kad LLRA ateitis koalicijoje labai miglota.

Konfliktas tarp valdančiųjų kilo, kai LLRA deleguotas energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius viceministre paskyrė LLRA politikę Renatą Cytacką, nepaisydamas kategoriško premjero nepritarimo šiai kandidatūrai. Po to A. Butkevičius pasiūlė atleisti J. Neverovičių iš pareigų, o prezidentė Dalia Grybauskaitė šį prašymą patenkino.

Daugelis politologų ir politikos apžvalgininkų LLRA elgesį sieja su artėjančiais savivaldos rinkimais. Esą Valdemaras Tomaševskis ir jo partija sąmoningai prašosi išstumiami iš koalicijos. Be to, J. Neverovičius jau minimas kaip kandidatas į Vilniaus merus.