Ukrainos krizės fone NATO narės diskutuoja, ar vertėtų prieš Rusiją nukreipti naują aljanso priešraketinės gynybos (PRG) sistemą. Artėjant NATO viršūnių susitikimui, Baltijos šalys ir Lenkija pareiškė, kad dėl Rusijos įsiveržimo į Ukrainą jaučia padidėjusią grėsmę, sekmadienį, rugpjūčio 24 dieną rašė Vokietijos žurnalo „Der Spiegel“ svetainė. Remiamos Jungtinių Valstijų, Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija pasisako už tai, kad prieš Rusiją būtų nukreipta ir ta PRG sistema, kurią planuojama naudoti prieš galimas atakas iš Artimųjų Rytų.

Dauguma NATO narių, įskaitant ir Vokietiją, nepritaria tokiam pasiūlymui. Jos mano, kad nesant reikalui, nereikia provokuoti Maskvos, ir primena, kad NATO jau seniai yra patikinusi Rusiją, kad prieš ją nenukreips savo PRG sistemos.

Anot žurnalo, aptarti šį kausimą planuojama per NATO viršūnių susitikimą, kuris rugsėjo 4 – 5 dienomis vyks Velse.

Baltijos šalims ir Lenkijai teikiama papildoma parama

„Der Spiegel“ taip pat skelbia, kad aljansas toliau teiks papildomą paramą Baltijos šalims ir Lenkijai: dislokuos jose keturias kuopas ir padidins žvalgybinių skrydžių palei rytinę NATO sieną skaičių.

Naujienų agentūra DPA nurodo, kad NATO atstovė spaudai atsisakė komentuoti Vokietijos leidinio informaciją apie PRG nukreipimą, pažymėdama, kad aljansas tokio pobūdžio publikacijų nekomentuoja. Tuo pat metu ji nurodė, kad pasikeitus NATO saugumo situacijai, planuojama priimti priemonių paketą „Readiness Action Plan“. Jį gali sudaryti atnaujinti gynybos planai, sustiprinti manevrai ir sprendimai pasiųsti ginkluotąsias pajėgas.