J. Neverovičius gali būti keliamas LLRA kandidatu į Vilniaus merus, ir didelė tikimybė, kad būtų rimtas konkurentas bet kam. Gali būti, kad nepaklusti premjerui reikėjo dėl artėjančių rinkimų ir dėl aukos vaidmens. Todėl koalicija provokuojama išmesti LLRA iš partnerių sąrašo. Svarstymų ne vienas, tačiau dėl vieno sutariama – pagrindinis vaidmuo dėl visų LLRA akibrokštų koalicijoje tenka Valdemarui Tomaševskiui.

LLRA nori sukelti chaosą valstybėje?

Premjero kantrybės taurę perpildė LLRA veiksmai dėl R. Cytackos. J. Neverovičius jau neteko energetikos ministro portfelio, o premjeras atvirai rėžė, kad J. Neverovičius R. Cytacką skyrė dėl LLRA vadovo spaudimo, o tam tikros tarnybos netgi įžvelgia jo veiksmuose pastangas kelti valstybėje chaosą.

„LLRA buvo ne kartą atleista už tam tikrus iššūkius prieš Europos parlamento, prezidento rinkimus. Bet tai, kas vyksta dabar, pasibaigus rinkimams, man yra visiškai nesuprantama, ir, aišku, iš tarnybų tam tikros informacijos matosi, kad yra kelias kaip politiko dalinai kelti valstybėje chaosą“, – šią savaitę sakė A. Butkevičius.

O chaosas reikalingas norint nukreipti dėmesį nuo nieko neveikimo, įsitikinusi verslą turinti Lietuvos lenkė. LLRA valdančioje koalicijoje jau pusantrų metų, o partijos nuveiktų darbų itin mažai arba visai nėra, sako moteris. Tad esą išsišokimais bandoma sutelkti lenkus dėl balsų prieš būsimus savivaldos rinkimus.

„Iš prigimties santūrūs, ramūs ir tikrai draugiški lenkai dabar pavirto pačia rėksmingiausia tautine mažuma Lietuvoje. Nežinau, ar dar yra tautinių mažumų, kurias linksniuoja taip, kaip linksniuoja mus, lenkus. Ir tai tikrai mums nepadeda kurti santykių čia su lietuviais, mūsų kaimynais, broliais, aš galėčiau pasakyti. Tai nėra ta pagalba, tai yra destrukcija. Aš nežinau, kas jiems kūrė Tautinių mažumų įstatymą, bet aš esu teisininkė, skaičiau šitą įstatymą, ir jis yra visiškai tuščias, bevertis, ir tai, ką jie pateikė, nesprendžia jokių lenkų problemų“, – įsitikinusi verslininkė Renata Underis.

Moteris įsitikinusi – V. Tomaševskis yra blogas strategas, matantis tik porą žingsnių į priekį, o ne porą metų į ateitį. Gerų darbų nepadaryta, o prarasta daug – netekta pasitikėjimo tarp lietuvių, sugriauti Lietuvos ir Lenkijos santykiai. O ši partija neturi kompetencijų tam ištaisyti ir yra užprogramuota konfliktui.

„Ateities ši partija neturi. Lenkų vardas šitoje partijoje vis labiau netenka prasmės. Lenkai kuo toliau, tuo mažiau balsuos, nes mūsų karta – 30-mečiai – galvoja truputėlį kitaip. Mes esame proeuropietiški, daugiau žiūrime į visumą, į mūsų bendrą atstovavimą“, – teigia R. Underis.

Kas neatsuks V. Tomaševskiui nugaros?

Politologai irgi sutinka, kad V.Tomaševskis sulaukia vis mažiau Lietuvos lenkų balsų, todėl jo žvilgsnis nukrypo į rusų tautybės žmones, gyvenančius Lietuvoje. Ypač tuo V. Tomaševskis pasinaudojo per Prezidento rinkimų kampaniją, tai jam padėjo laimėti ir vietą Europos Parlamente. Tačiau artėja savivaldos rinkimai, kur reikia vėl iš naujo susirinkti politinius dividendus. O kai pasigirti nėra kuo, tada reikia vaizduoti skriaudžiamą, sako politikos mokslininkai.

„Būdama daugiau negu metai valdančiojoje koalicijoje LLRA ne kažin ką nuveikė lenkų tautinės mažumos bendruomenės labui. Todėl dabar bandoma atsitraukti, vaizduoti, kaip jūs ir minėjot, auką ir pradėti kaupti sau dividentus kitiems rinkimams“, – situaciją komentuoja Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Politologijos katedros vedėjas doc. dr. Andžejus Pukšto.

Yra manančių, kad taip erzindamas koaliciją, V. Tomaševskis tikisi būti iš jos išmestas, o tada ir vėl galės sakyti, kad jų partija yra skriaudžiama. VDU docento manymu, labiausiai už LLRA pašalinimą iš koalicijos pasisako socialdemokratai, tuo labiau, kad ir jų lyderio kantrybė jau išseko. Tačiau daug kas priklausys ir nuo kitų koalicijos partnerių – Darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“.

„Prisiminkime, kad LLRA, pirmininkas V. Tomaševskis rėmė V. Uspaskichą per jo apkaltą, ne sykį išsakytos simpatijos ir R. Paksui. Kita vertus, jie irgi turi apetitą perimti tuos postus, kuriuos turi LLRA“, – pastebi A. Pukšto.

Darbo partija jau prabilo apie galimybę pretenduoti į energetikos ministro postą. Tokią mintį išsakė žemės ūkio ministrė, Darbo partijos narė Virginija Baltraitienė. Jos teigimu, jei koalicijoje įvyks pasikeitimų, tai greičiausiai bus pareikštos pretenzijos į šį postą. Pirmadienį renkasi politinė taryba, joje galbūt ir paaiškės LLRA ateitis valdančioje daugumoje.

„Koalicijoje skilimo nebus, pagal mūsų teisės aktus, viceministrus skiria ministras. Mūsų buvo sutarimas, kad prieš teikiant kandidatūras suderintų su premjerais ir ministrais“, – pasisakė Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė.

„Jeigu mes šiuo atveju kalbam apie LLRA, pasirinks kitokį variantą, tai, manau, jų pasirinkimas, o koalicija ir toliau tos pačios sudėties, tik šiek tiek pakoreguota, privalėtų dirbti“, – dėsto partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko pirmasis pavaduotojas Valentinas Mazuronis

Regis, koalicijos partneriai bent jau prieš rytdienos Politinę tarybą labiau linkę palaikyti premjerą ir nemato didelės grėsmės koalicijai, tegu ir be LLRA.