Neapsikentę netvarkos pačiame miesto centre, šiauliečiai fiksuoja benamių būstus, jų buitį tiesiog po gyventojų langais, o valdininkai, matydami didėjančius problemos mastus, svarsto, ar nereikėtų keisti viešosios tvarkos mieste taisyklių.

Gamtinius reikalus atlikinėjo kieme

Šiaulietė Karolina į Etaplius.lt redakciją atsiuntė nuotrauką, kurioje matyti, kaip netoli koncertų salės „Saulė“ įsikūrė benamė. Pačiame miesto centre Tilžės g. 134 daugiabučio namo kiemas virto šiukšlynu, nes tempdama šiukšles, lentas, popierių namų neturinti moteris krūmuose įsirengė sau buveinę, kaip sako Karolina, tikrą fortą.

Skaitytoja piktinasi, kad po jos skundų niekas nepasikeitė ir iki šiol nesiimama jokių priemonių, kad blogybė būtų išgyvendinta.

Moteriai keista, kad jokių veiksmų nesiima nei netoli esanti kirpykla, nei mobiliojo ryšio operatorius. Benamės įvestai „tvarkai“ pakantūs ir kai kurie aplinkiniai gyventojai. „Kai fotografavau šį fortą, kaimynai mane palydėjo labai piktais žvilgsniais. Benamė ne tik tempia šiukšles, bet ir tuštinasi kieme, kuriame žaidžia vaikai. Negaliu patikėti, kad tėvai to nemato ir nesaugo savo vaikų sveikatos“, – laiške rašė Karolina.

Šiaulietė minėjo, kad mieste išvydusi benamę su pagaliu rankoje, pasijausdavo nejaukiai. „Ji tikrai nėra gležnutė. Ją pamačius piktai žygiuojančią tikrai baisu ir dieną, ir naktį praeiti pro šnarantį krūmą“, – baiminosi Etaplius.lt skaitytoja.

Moteris jau kreipėsi į Savivaldybę, tikėdamasi, kad situacija pagerės, bent jau kiti benamiai neims kurti savo pašiūrių mieste. „Šios benamės buvo gaila tol, kol savo akimis nepamačiau jos vidury dienos besituštinančios kieme. Dabar man pagailo šio kiemo ir jų gyventojų“, – apgailestavo Karolina.

Benamių padaugėjo uždarius sąvartyną

Kad šiemet mieste benamių padaugėjo, sutinka Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyriaus vedėja Vitalija Pelenienė. Tokių asmenų pagausėjo ypač po to, kai buvo uždarytas Kairių sąvartynas, kuris būdavo jų gyvenimo šaltinis. Benamiai, anot jos, persikėlė į miestą, gausiau lanko konteinerius, nakvynės namuose apsistoti jie nenori.

„Nakvynės namuose reikia mokėti ir ten nėra tiek vietų. Jie ten dažniau glaudžiasi žiemą, kai galima sušalti. Benamiai net neateina praustis, kai jiems nurodai laiką ir vietą“, – teigė V. Pelenienė.

Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai, lydimi policijos pareigūnų, antradienį ketina apsilankyti Tilžės g. 134, išsiaiškinti benamės moters tapatybę ir bandyti išgyvendinti ją iš ten. Darbuotojai domėsis, ar ji turi giminaičių, kurie galėtų pasirūpinti ja, gali būti, kad jai bus skirta administracinė nuobauda už tai, kad šiukšlinamas miestas, o gamtiniai reikalai atliekami kieme, nors miesto centre yra viešasis tualetas.

„Žinoma, gyventojai patys turėtų rodyti nepasitenkinimą tokia kaimynyste. Griežtesnis vyro žodis gali būti kur kas veiksmingesnis nei mūsų darbuotojų apsilankymas ir nuobauda, kurios benamiai paprastai neturi iš ko sumokėti“, – sakė V. Pelenienė.

Reikėtų keisti taisykles

Gyventojų skundų dėl benamių vykdomos veiklos mieste Viešosios tvarkos skyrius tvirtina sulaukiantis gana dažnai, dėl to esą net reikėtų keisti miesto viešosios tvarkos taisykles, kurios numatytų, kad mieste negali rodytis nešvarus, apsileidęs asmuo, keliantis pavojų visuomenės sveikatai.

„Žiūrime, kad miestas nebūtų šiukšlinamas, o tokie apsileidę asmenys, apėję parazitais, dvokiantys įvairiais kvapais važinėjasi miesto transportu, sėdi mieste ant suoliukų. Juk padidėja rizika plisti užkrečiamoms ligoms. Reikėtų tokių taisyklių, kad netvarkingi benamiai baimintųsi rodytis viešumoje – skirti jiems viešųjų darbų arba parų“, – siūlė Viešosios tvarkos skyriaus vedėja.

Kol kas benamių nėra tiek daug, kad būtų galima kurti vieningą tvarkos taisyklių laikymosi sistemą.