Šiandien premjeras A. Butkevičius žada siūlyti prezidentei D. Grybauskaitei atstatydinti jo pasitikėjimą praradusį energetikos ministrą J. Neverovičių - rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

„Dabar daug priklausys nuo prezidentės. A. Butkevičiui pateikus siūlymą atšaukti J. Neverovičių, prezidentė gali jį atšaukti, gali neatšaukti. Manau, kad atšauks. Kitu atveju bus blogai A. Butkevičiui: tada jis turės imtis priemonių - net iki atsistatydinimo. Taip jis pasirodytų kaip sąžiningas politikas, kuriam svarbus Vyriausybės prestižas“, - padėtį „Lietuvos žinioms“ apibūdino Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) garbės pirmininkas Aloyzas Sakalas.

Siūlymas atstatydinti J. Neverovičių bus pateiktas

Siūlymas atstatydinti energetikos ministrą Jaroslavą Neverovičių bus nusiųstas prezidentei Dalia Grybauskaitei, tikina premjero atstovė Rita Grumadaitė

„Raštas bus siunčiamas per kurjerį, todėl laiko, kada pasieks Prezidentūrą, pasakyti negaliu, tačiau premjero valia tikrai bus vykdoma ir išsiųsta šiandien“, - BNS antradienį sakė R. Grumadaitė.

Politologas: J. Neverovičiui pritrūko politinės patirties

Energetikos ministrui Jaroslavui Neverovičiui pritrūko politinės patirties viceministre skiriant Renatą Cytacką, „Žinių radijui“ sakė politologas, Kauno technologijos universiteto Politikos ir viešojo administravimo instituto direktorius Algis Krupavičius.

„Ministras Neverovičius pakišo koją sau. Jis paskubėjo, tarsi priėmė labai „protingą“ sprendimą, skirdamas du viceministrus iš karto – nuo socialdemokratų partijos poną Spruogį (Aleksandrą Spruogį – red.) ir nuo Lenkų rinkimų akcijos ponią Cytacką. Veikiausiai dėl patirties trūkumo tas sprendimas buvo švelniai tariant nevykęs“, - antradienį „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ kalbėjo A. Krupavičius.
Algis Krupavičius

Pasak politologo, turint galvoje įtemptą situaciją ir tai, kad požiūriai į R. Cytacką yra labai skirtingi, J. Neverovičiui reikėjo dar kartą kalbėtis su premjeru, Lenkų rinkimų akcijai dar kartą kalbėtis politinėje taryboje ir net prašyti prezidentės pagalbos šioje situacijoje ir galiausiai, jei susitarimo nebūtų galima pasiekti, J. Neverovičiui esą reikėjo atsistatydinti.

„Galima svarstyti, kad ministras Neverovičius nusprendė išeiti tokiu būdu dėl to, kad supranta, kad tie energetiniai projektai, pirmiausia Visagino atominės elektrinės projektas, tikrai yra sunkiai įgyvendinami“, - sakė A. Krupavičius.

Pateikė J. Neverovičiaus atstatydinimą

Premjeras Algirdas Butkevičius antradienį patvirtino pateikęs prezidentei Daliai Grybauskaitei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) deleguoto Jaroslavo Neverovičiaus atstatydinimą iš energetikos ministro pareigų. Koalicijos partnerių politinę tarybą ketinama surengti kitą savaitę.

Premjeras sakė dar neturėjęs kontaktų su LLRA pirmininku Valdemaru Tomaševskiu po to, kai priėmė sprendimą teikti J. Neverovičiaus atstatydinimą, šiam patvirtinus Renatos Cytackos kandidatūrą į viceministres be Vyriausybės vadovo pritarimo.

„Paskutinis bendravimas su V. Tomaševskiu buvo ketvirtadienį“, - sakė A. Butkevičius.

Tačiau Premjeras jau kalbėjosi su Darbo partijos lydere ir Seimo Pirmininke Loreta Graužiniene.

„Ji mane užtikrino, kad jokių blaškymųsi negali būti, ji remia mane. Politinėje taryboje buvo priimtas sprendimas, kad Ministras Pirmininkas pasirenka ministrus kuriuos deleguoja partijos vadovai. Puikiai atsimenate, kad kai buvo formuojama Vyriausybė taip ir buvo elgiamasi, ir aš manau, kad niekas negrįš prie kitokių sprendimų“, - sakė A. Butkevičius.

Paklaustas apie koalicijos partnerių kritiką, Premjeras teigė manąs, kad „truputį kai kurie politikai papolitikuoja“.

Vyriausybės vadovas pažymėjo netoleruojąs politinių žaidimų „dėl vieno ar kito asmens“.

„Aš turiu informacijos ir daugiau. J. Neverovičių, kaip ministrą, vertinu teigiamai. Ministras turi suprasti, kad jis yra Vyriausybės komandos narys, aš jį raginau nepasiduoti p. Tomaševskio spaudimui ir elgtis labai principingai“, - sakė A. Butkevičius.

DELFI primena, kad vakar Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovė Renata Cytacka buvo paskirta energetikos viceministre.

Energetikos ministerija pranešė, kad pirmadienį energetikos viceministro pareigas kartu su R.Cytacka pradėjo eiti ir socialdemokratas Aleksandras Spruogis.

Ministerija nurodė, kad institucijų atsakymuose į išsiųstas užklausas „neigiamai charakterizuojančios informacijos apie viceministrus nepateikta“.

R. Cytacka buvo vienintelė viceministrė, nepaklususi valdančiųjų susitarimui ir iki liepos 11 dienos neatsistatydinusi. J.Neverovičius liepos viduryje atleido R. Cytacką iš einamų pareigų.

Premjeras Algirdas Butkevičius ne kartą priekaištavo energetikos ministrui dėl R.Cytackos elgesio - ji išgarsėjo, kai prezidentę išvadino melage, ant savo namo Šalčininkų rajone nekėlė valstybinės vėliavos per dvi iš eilės Lietuvos šventes, tačiau iškėlė Lenkijos vėliavą per kaimyninės šalies valstybinę šventę.

Liepos mėnesį premjeras A. Butkevičius tvirtino, kad iš posto atsistatydinusi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguota Renata Cytacka nesugrįš į energetikos viceministrės postą.

Atsinaujinančių energijos išteklių plėtros ir šilumos ūkio plėtros bei energijos išteklių vartojimo efektyvumo didinimo politikos įgyvendinimo klausimus kuravusi R.Cytacka darbą Energetikos ministerijoje pradėjo 2012 metų gruodžio pabaigoje.