Pasak parlamento vadovės, eutanazijos projektas dar nėra pakankamai išdiskutuotas.

„Ne, jis tikrai nėra išdiskutuotas, ir manau, kad, pirmiausia, reikėjo padaryti klausymus, išklausyti ir galbūt plačiau diskutuota ta tema, jeigu mes jau kalbame apie įstatymo priėmimą. Tai yra labai jautrus klausimas“, - trečiadienį interviu „Žinių radijui“ sakė politikė.

L. Graužinienės teigimu, eutanazija kai kuriose valstybėse įteisinta, tačiau Seimo vadovė sako „niekada nemačiusi mirštančio žmogaus, kuris nenori gyventi“.

„Aš laikausi tokios taisyklės gyvenime: kiekvienas gimstame ir atsinešame savo likimą. Tai kokį jį atsinešame, mes jį turime išgyventi iki paskutiniųjų dienų“, - sakė L. Graužinienė.

Be to, eutanazijos įteisinimo įstatymą Seimo Pirmininkė taip pat įvertino kaip „labai pavojingą“, nes gali pasitaikyti piktnaudžiavimo atvejų.

„Gali būti ta valia piktnaudžiaujama ypač paskutiniuose gyvenimo momentuose - ir aprašant įvairius paskutinėmis dienomis turtus, ir t. t., ir po to darant psichologinio poveikio priemones. (...) Manau, kad žmonės nėra įsigilinę, jie galbūt žino tuos skausmingus atvejus, kaip artimieji kamuojasi, bet aš dar kartą pasikartosiu: kiekvienas žmogus nori gyventi, kokioje jis bebūtų sunkioje situacijoje“, - kalbėjo Seimo Pirmininkė.

Lietuvoje siūloma įteisinti eutanaziją. Tokį įstatymo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravusi Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė siūlo nustatyti bendruosius eutanazijos atlikimo reikalavimus, sąlygas ir tvarką, reglamentuoti pacientų, kurie išreiškė valią dėl eutanazijos atlikimo, teises ir pareigas, taip pat reglamentuoti eutanazijos paslaugų teikimo licencijavimą.

Įstatymo projektas reglamentuoja asmens, kenčiančio nuolatines bei nepakeliamas fizines ir (ar) dvasines kančias, kurių neįmanoma palengvinti, kurio būklė pripažinta terminaline, teisę pasirinkti, kad jo gyvybė sąmoningai būtų nutraukta jo paties prašymu; asmens teisę iš anksto nurodyti atlikti jam eutanaziją, jei dėl ligos ar sužalojimo nulemtos nesąmoningos būsenos pats negalėtų išreikšti savo valios.

Pagal projektą, prašymas atlikti eutanaziją gali būti užpildomas tik paties paciento, kurio būklė gydytojų konsiliumo sprendimu yra pripažinta terminaline ir kuriam ne vėliau nei prieš tris dienas iki prašymo užpildymo išduota psichiatro pažyma, kad pacientas yra sąmoningos būsenos.

Jei pacientas, išreiškiantis savo valią dėl eutanazijos atlikimo, dėl fizinio trūkumo, ligos ar kitokių priežasčių negali prašymo užpildyti ir pasirašyti pats, pagal teikiamą įstatymo projektą, jo pavedimu dokumentą užpildyti ir pasirašyti gali jo paskirtas pilnametis veiksnus asmuo, kuris neturi jokių materialinių interesų ar kitos tiesioginės naudos, susijusių su paciento mirtimi.

Projekto autorė sako, kad Eutanazijos įstatymo priėmimas užpildytų teisinio reguliavimo trūkumą, kai nepagydomai sergančiam ir didelių fizinių ir (ar) dvasinių kančių kamuojamam ligoniui nėra galimybės atlikti eutanaziją, siekiant nutraukti jo kančias.

Šiuo metu Lietuvoje eutanazija yra uždrausta. Formaliai į eutanaziją labai panašūs veiksmai kvalifikuojami kaip padėjimas nusižudyti. Baudžiamojo kodekso 134 straipsnyje nurodyta, kad tas, kas beviltiškai sergančio žmogaus prašymu padėjo jam nusižudyti, baudžiamas teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimu arba viešaisiais darbais, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas suteikia galimybę pacientams atsisakyti tam tikrų procedūrų ar gydymo. "Toks pasirinkimas paciento padėties ne tik nepalengvina, o atvirkščiai - gali lemti ir jo būklės pablogėjimą, fizinių ir (ar) dvasinių kančių progresavimą. Kitaip tariant, galiojantis reguliavimas suteikia pacientui teisę atsisakius tam tikrų procedūrų mirti greičiau, bet kenčiant, o orios, humaniškos mirties pacientas pasirinkti neturi galimybės", - sako įstatymo projektą ir jį lydinčius dokumentus parengusi Seimo narė M. A. Pavilionienė.

Tai ne pirmas bandymas Lietuvoje įteisinti eutanaziją. 2012 m. kovo 2 d. Eutanazijos įstatymo projektą buvo įregistravęs buvęs Seimo narys Andrius Burba, tačiau priėmimo stadijos jam nepavyko pasiekti. Šiuo projektu rėmėsi ir Seimo narė M. A. Pavilionienė.

Buvęs parlamentaras A. Burba kalbėjo ir apie ketinimus inicijuoti referendumą dėl eutanazijos.