Antradienį prezidentų Dalios Grybauskaitės bei Valdo Adamkaus kaimynystėje Turniškėse įsikūrusi rezidencija aprodyta žurnalistams.

„Ministras pirmininkas ilgą laiką nenorėjo ir dabar netrykšta entuziazmu, bet, kaip minėjau, rezidencija rengiama ne konkrečiam asmeniui, o Lietuvos Respublikos ministrui pirmininkui. Ministras pirmininkas ir ponia rezidencijos nėra matę, nesirinko nei interjero, nei detalių“, – sakė už rezidencijos projektą atsakingas Vyriausybės vicekancleris Remigijus Motuzas. Pasak R. Motuzo, A. Butkevičius turės kraustysis ir dėl apsaugos: Vadovybės apsaugos departamentas daug kartų ragino premjerą apgyvendinti tinkamose patalpose. Be to, premjero kaimynystė daugiabutyje esą apsunkindavo kaimynus.

Rezidencija A. Butkevičui bus pristatyta šią savaitę. Tikimasi, kad jis su ponia persikraustys artimiausiomis dienomis. 

R. Motuzas rezidenciją apibūdino kaip labai kuklią, funkcionalią, šiaurietiško patogumo, atspindinčią lietuvišką stilių ir koloritą. Joje – 5 kambariai, 3 miegamieji ir valgomasis. 600 kvadratinių metrų ploto rezidenciją projektavo profesionalūs dizaineriai.

Per mėnesį rezidencijos išlaikymas su aplinkos priežiūra kainuoja apie 20 tūkst. Lt, manoma, kad įsikrausčius premjerui, dėl elektros išlaidos 2-3 tūkst. Lt padidės. Rezidencijoje puse etato dirbs valytojas.

Trečiadienį Vyriausybė patikslino, kad ministro pirmininko rezidencijos išlaikymui vidutiniškai buvo išleidžiama apie 20–25 tūkst. litų (šildymas dujomis, elektros energija, žolės pjovimas bei piktžolių naikinimas ir pan.) per metus, o ne per mėnesį.

Galės pertis pirtyje ir ilsėtis ant itališkų sofų

Įėjus pro rezidencijos duris, patenkama į erdvų holą. Čia premjeras sutiks atvykusius svečius. Šalia holo numatyta drabužinė. Svečiams pirmame aukšte skirti du kambariai. Viename jų galės pietauti 16 žmonių.

Gretimas kambarys bus skirtas kavai. Kavą svečiai gers ant sofų „Nikoline“ iš Italijos. Kavos kambaryje dar trūksta fotelių ir kavos stalelių. Jie irgi atkeliaus iš Italijos. Šis kambarys bus be naktinių užuolaidų, pro langą bus galima stebėti obelų sodą.

Šalia esančioje virtuvėje bus galima ruošti maistą. Virtuvėje R. Motuzas pademonstravo supirktus lietuviškus puodus, orkaitę, šaldytuvus, kitus prietaisus. Virtuvės įrangą suprojektavo ir pagamino Lietuvos meistrai.

Pirmame aukšte taip pat bus premjero darbo kabinetas su rašomuoju stalu, didžiule knygų bei dokumentų lentyna ir odine sofa. Šis kambarys dar baigiamas įrengti – trūksta darbo stalo.

Pakilę į antrąjį aukštą, pateksime į erdvų holą su biblioteka ir miegamuosius. Premjero miegamajame stovi dvigulė lova ir naujutėlaitis televizorius, šalia – patalpa drabužiams ir lagaminams. Ministras pirmininkas turės atskirą vonios kambarį su bidė, vonia ir dušu.

Šalia miegamojo – ponios kambarys. Pro premjerienės kambarį matysis prezidento V. Adamkaus rezidencija bei obelys. Šiuo metu jos lūžta nuo išaugintų vaisių. Dar du miegamieji su vonios kambariais bus skirti premjero svečiams arba šeimos nariams.

Namo rūsyje įrengta pirtis ir sūkurinė vonia. Rezidencijos šildymas – dujinis autonominis. Jaukumo namuose suteiks židinys.

Per keletą metų rekonstrukcija pabrango milijonu

Pastatas su pertraukomis rekonstruotas daugiau nei septynerius metus. Jis mokesčių mokėtojams iš viso atsiėjo 5,4 mln. litų. Sunkmečiu sustabdžius statybas, nenaudojamos patalpos buvo paveiktos lietaus ir drėgmės, tad kai kuriuos darbus teko atlikti kelis kartus. Paskutinis įrengimo etapas kainavo 800 tūkst. Lt. Papildomai kainavo baldai: minkštoji dalis – 157 tūkst. Lt, kietoji – 70 tūkst Lt.

Pasak R. Motuzo, rezidencijos įrengimas buvo įstrigęs dėl sunkmečio: bijota, kad visuomenė nesupras. Tačiau 2009-2012 m. teko mokėti už premjero buto nuomą, kuri per metus kainavo 100 tūkst. Lt. Tokį ankstesnės valdžios elgesį vicekancleris įvertino kaip neūkiškumą.
Per rekonstrukcijos metus, nuo 2006 m., rezidencijos statybos pabrango maždaug 1 mln. Lt.

R. Motuzo teigimu, kiekvienos valstybės vadovai turi rezidencijas, jos atlieka ir reprezentacijos funkcijas. Geras ženklas, jei ministras pirmininkas, diplomatinės atstovybės vadovą, kolegas koalicijos partnerius ar valstybės vadovus į rezidenciją pakviestų reikalams aptarti. Pasak R. Motuzo, itin aukštos pagarbos ženklas kaimyninės šalies ministrą pirmininką pakviesti vakarieniauti į rezidenciją.

Rezidencijos pastatas statytas 1939 m. Vilnių okupavusi lenkų valdžia čia buvo įrengusi tris butus. Sovietmečiu čia atostogas leisdavo valdžios šulai.