Politologas Raimundas Lopata „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ tvirtino, kad kiekviename dialoge su Baltarusijos Lukašenka gali būtų tam tikri spąstai:

„Nuo tokių spąstų yra vienas vaistas. Nereikia veltis į dialogą akis į akį. Tai buvo viena iš lemiamų priežasčių, patiriant nesėkmę 2009-2010 metų istorijoje.

Raimundas Lopata
Bet šį kartą situacija yra kiek kitokia. Mūsų užsienio reikalų ministro L. Linkevičiaus pokalbiuose su Baltarusijos premjeru (Michailu Miasnikovičiumi – Red.) ir užsienio reikalų ministru (Vladimiru Makejumi – Red.) kalbėjo dvišalių santykių darbotvarkės klausimais.

Tačiau tai nereiškia, kad ministras šiuo atveju atstovavo vien tik Lietuvai. Mano supratimu, tai buvo atnaujinto dialogo, prasidėjusio liepos mėnesį tarp ES ir Baltarusijos, tęsinys. Kitaip tariant, šiuo atveju ministras L. Linkevičius daugiau atstovavo ne tiek Lietuvai, kiek ES. Beje, reikėtų pabrėžti, kad ministro L. Linkevičiaus vizitas į Minską vyko praėjus vos kelioms dienoms po Baltarusijos diplomatijos vadovo vizito Briuselyje. Labai įdomus ir tas faktas, kad prieš pat mūsų ministro vizitą ES išorinių ryšių komisarės tarnyba paskelbė atnaujintą ES santykių su Baltarusija status quo“.

Profesorius abejoja, kad šiuo atveju galima kalbėti apie kažkokius pokyčius Baltarusijos politikoje:

„Galima kalbėti tik apie eilinį Lukašenkos intencijų testavimą. Tas testavimas susijęs ne tik su Lukašenkos tam tikrais žingsniais ir retorika. Čia svarbi dar viena detalė. Kai prasidėjo Rusijos – Ukrainos karas, netrūko baimių, kad kitas agresijos objektas bus Lietuva. Bet yra ir kita versija, apie kurią kalba pakankamai informuoti šaltiniai. Antra Rusijos auka bus ne kuri nors NATO šalis, o būtent Baltarusija. Sunku pasakyti, koks būtų tikrasis tokio scenarijaus pasireiškimas. Bet gali būti ir taip, kad šita informacija gali veikti Lukašenkos tam tikrus veiksmus“, – sakė R. Lopata.

Laida „Atviras pokalbis“ transliuojama antradieniais - penktadieniais 9.10 val.