Šią savaitę apeliacinės instancijos teismas gavo dar dešimties buvusių ir esamų naujienų agentūros skundus dėl pokalbių pasiklausymo – pareiškimuose BNS atstovai prašo panaikinti dar lapkričio 2-ąją priimtą Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartį, kuria teisėja Lidija Valentukonytė patenkino Generalinės prokuratūros prokuroro prašymą ir patvirtino pritaikytų procesinių prievartos priemonių (pokalbių, perduodamų elektroninių ryšių tinklais klausymosi, jų darymo, kontrolės, fiksavimo ir kaupimo) teisėtumą.

Šias prievartos priemones pareigūnai taikė tirdami galimą valstybės paslapties atskleidimą.

Skundus pateikę BNS darbuotojai teigia, kad ikiteisminio tyrimo metu jų atžvilgiu taikytas pokalbių pasiklausymas buvo neteisėtas ir nepagrįstas, todėl turi būti panaikintas.

Tokius skundus anksčiau buvo pateikę ir BNS redaktoriai Jūratė Damulytė-Semėnienė, Jūratė Skėrytė ir Vaidotas Beniušis – teisėjas Pavelas Frolovas konstatavo, kad žurnalistų pokalbių buvo klausomasi neteisėtai.

Neskundžiamose nutartyse teismas pažymėjo, kad Baudžiamojo proceso kodekse (BPK) numatytas žurnalisto įpareigojimas atskleisti informacijos šaltinį, o slaptas asmens sekimas, atsižvelgiant į jam įstatymu suteiktą statusą visuomenėje, yra kraštutinės ir išimtinės priemonės, kurios turi būti taikomos taip, kaip viename iš nutarimų nurodo Konstitucinis Teismas ir tik tuo atveju, kai yra išnaudotos visos kitos informacijos šaltinio atskleidimo galimybės.

Teismas taip pat nutarė nepatvirtinti ikiteisminį tyrimą kontroliavusio prokuroro pritaikytų procesinės prievartos priemonių teisėtumo J. Damulytės-Semėnienės atžvilgiu – BNS redaktorės buvo klausomasi dar net negavus teismo sankcijos.

Pasak teismo, prokurorai procesines prievartos priemones priėmė skubotai, neišnaudoję visų kitų informacijos šaltinio atskleidimo priemonių.

Baudžiamojoje byloje įtarimai dėl valstybės paslapties atskleidimo yra pateikti prezidentės Dalios Grybauskaitės buvusiai vyriausiajai patarėjai Daivai Ulbinaitei. Jos byla teisme dar nepradėta nagrinėti, taip pat neaišku, ar bylą nagrinės trijų teisėjų kolegija, kaip to prašė D. Ulbinaitės advokatas. Bylą teisme turėtų nagrinėti teisėjas Miroslavas Gvozdovičius.