Pasak pašnekovo, socialines platformas galima išnaudoti stengiantis įtraukti į diskusiją rusakalbius gyventojus Baltijos šalyse ar Rusijos gyventojus.

„Kaip manote, iš kur informaciją gauna žmonės, iki trisdešimties metų amžiaus? Jie tikrai neužsiprenumeruoja laikraščio, kuris pristatomas į namus. Jie nori žinoti, kuo domisi jų draugai, jie einą į „Twitter, žiūri ką veikia įžymybės, politikai ar lyderiai. Pavyzdžiui, kai Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas kalba, žmonės klauso. O jis tikrai nekalba tradicinėje žiniasklaidoje arba daro tai retkarčiais. Kiekvieną dieną – bent keturios „Twitter“ žinutės ir vienas blog'o įrašas. Ir žmonės jį skaito. Tokios žinutės perduodamos be priemaišų, nebūna pakeistos, nebūna neteisingai pacituotos. Tai reiškia, kad jis kalba tiesiai tūkstančiams žmonių. Taigi socialinė medija negali būti neįvertinta“, - sakė T. Perry.

Tačiau pašnekovas užsimena, kad, pavyzdžiui, Rusijoje populiarūs kiti socialiniai tinklai nei Europoje, todėl norint komunikuoti su rusakalbiais gyventojais arba rusais geriau rinktis tokius socialinius tinklus kaip „Vkontakte“, „Moj Mir“ ar „Odnoklassniki“ – ne „Twitter“ ar „Facebook“.

Vladimiras Putinas
„Kurti turinį ir įtraukti žmones į diskusiją geriausia jų gimtąja kalba. Tai labai svarbu. Pasižiūrėkite į suderintus „United for Ukraine“ veiksmus socialiniame tinkle „Twitter“. Tai buvo labai įdomi kampanija, kuri pasiekė apie 40 mln. įvairių žmonių. Tai puikus pavyzdys: žmonės, kurie remia demokratišką ir vieningą Ukrainą, perduoda savo žinią ne tik angliškai, ne tik vietinėmis kalbomis, bet ir rusiškai. Taigi socialines medijas galima išnaudoti, įtraukiant žmones į platformas“, - sakė T. Perry.

JAV generalinio konsulato Kazachstane viešųjų ryšių atstovas teigia suprantantis, kad pastangos atsverti koordinuotus veiksmus iš Rusijos turi būti didžiulės, tačiau, jo nuomone, puikų pavyzdį demonstruoja Jungtinių Valstijų ambasada Kijeve, kuri itin daug dėmesio skiria mitų demaskavimui ir dekonstravimui.

„Tam reikia įdėti pastangų, nes kitos pusės pastangos yra milžiniškos. Aš žinau, kad mano šalies ambasada Kijeve praleidžia labai daug laiko demaskuodama mitus ir atskleisdama melą, rodydama, kur yra sufabrikuota istorija ir kur tikra istorija. „Youtube“ yra puikus video apie didžiausius melus. Ir matai sufabrikuotos istorijos vaizdą bei tikros istorijos šaltinį, matai, kad tai ne Ukraina, ne Doneckas, ne Luhanskas – tai Sirija, Australija, Indonezija. Vietos, kurių net nesitikėtum, visiškai sufabrikuotos istorijos, tačiau reikia eiti ir badyti pirštu punktas po punkto. Reikia visa tai atskleisti“, - teigė T. Perry.

Klausiamas, ar jo nuomone, Lietuva turėtų reaguoti į visus Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimus, kad, pavyzdžiui, Lietuvoje rengiami Maidano kovotojai, T. Perry svarstė, kad tai tiesiog būtina.

„Jeigu tai neteisinga informacija, reikia iškart pateikti teisingą informaciją. Tačiau reikia ne tik atsakyti, bet ir įtvirtinti teisingą naratyvą – ne tik atsakyti į juodąsias technologijas, kompromatą, bet ir užsitikrinti, kad tiesa įtvirtinama. Jeigu tai nepadaroma, niekas nežinos tiesos“, - sakė pašnekovas.

Rusijos ambasadorius Jungtinės Tautose Vitalijus Čiurkinas irgi yra pareiškęs, kad Vakarai kišosi į Ukrainos vidaus reikalus ir tokio kišimosi pavyzdžiu įvardijo Lietuvos Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės vizitą į Ukrainą praėjusių metų lapkričio mėnesį. Tuomet L. Graužinienė viešai pasirodė protestų apimtame Maidane, taip įsiutindama tuometinį Aukščiausiosios Rados pirmininką Volodymyrą Rybaką, kuris atšaukė susitikimą su politike iš Lietuvos.